Bepaalt het geloof jouw leven? Doe de kwaliteitscheck!

07

feb

Marijke Gootjes-Verhoeve

Het leven van een sporter wordt bepaald door trainingsschema’s. Een ondernemer is gericht op investeringen die een gunstig effect hebben op zijn of haar bedrijf. Een influencer doet alles om zoveel mogelijk views te krijgen. En als je aan het afstuderen bent, draait alles om het behalen van je scriptie. Zomaar een aantal voorbeelden waarom mensen doen wat ze doen. Maar hoe zit dat met jou als gelovige? Bepaalt het geloof jouw leven? Paulus roept ons op om daarover na te denken.

Paulus spreekt tot de gemeente van Korinthe en doet een oproep tot zelfreflectie. De gemeenteleden menen namelijk kritiek te kunnen leveren op Paulus, maar volgens hem is dat niet alleen ongegrond, maar ook misplaatst vanwege hun eigen gedrag.

Onderzoek bij uzélf of het geloof uw leven bepaalt, stel uzelf op de proef. U weet toch van uzelf dat Jezus Christus in u is? Als dat niet zo is, dan hebt u de proef niet doorstaan.
– 2 Korintiërs 13:5 (NBV’21)

Bepaalt het geloof jouw leven?

Paulus roept de Korintiërs op om zichzelf te toetsen. Om een soort kwaliteitscheck van hun christen-zijn te doen door middel van de vraag: ‘Bepaalt het geloof mijn leven?’ En die vraag mag jij jezelf ook stellen! Het gaat er namelijk niet om dat je in naam christen bent of dat je het eens bent met bepaalde geloofswaarheden, maar dat je door je geloof verbonden bent met Christus. Deze verbondenheid gaat diep: Jezus woont met Zijn Geest ín jou.

Er zijn dagen dat we ons leven laten leiden door van alles en nog wat. Je werk of studie, de geplande bruiloft, de zorg voor je kinderen of juist ouders, taken in de kerk, noem het maar op. Je leeft niet per se in zonde, maar om nou te zeggen dat het geloof jouw leven bepaalt… Herken je dat?

Het is als in een relatie waarbij je een beetje langs elkaar heen leeft. Je weet dat de ander er is, bent daar ook blij mee, maar er gaan dagen voorbij zonder echte verbinding, zonder dat je elkaar in de ogen hebt gekeken en je je hart samen hebt gedeeld. En dat is nou juist waar het om gaat!

Hoe bepaalt het geloof jouw leven?

God verlangt naar intimiteit, naar verbondenheid. Hij heeft de mens geschapen om in gemeenschap met Hem te leven. Toen Adam en Eva God ongehoorzaam waren, kwam er afstand tussen God en ons, maar Hij gaf Zijn Zoon om ons opnieuw met Hem in verbinding te brengen. Hij gaf Zijn Geest om ín ons te wonen. Zo dichtbij, zo bepalend… Maar bepaalt het ook jouw leven?

In Johannes 15 zegt Jezus: ‘Blijf in Mij, dan blijf Ik in jou.’ Deze opdracht vraagt om een actieve houding. In Hem blijven gaat niet vanzelf, net zoals een relatie niet vanzelf gaat. Het vraagt om bewustwording én een dagelijkse keuze om te willen investeren.

Zelf probeer ik dat door elke dag te beginnen met God te begroeten. Om Hem mijn dankbaarheid te uiten voor Zijn aanwezigheid, om mijn verbondenheid met Hem als het ware opnieuw te bevestigen vanuit mijn kant. Om de keuze te maken dat ik het geloof mijn leven wil laten bepalen. Ik bid concreet dat ik God de ruimte wil geven in mijn denken, spreken en handelen. Ik vraag Hem om mij te vullen met Zijn Geest en door mij heen te werken. Niet ikzelf die mijn dag, mijn leven bepaalt, niet de omstandigheden die mijn leven bepalen, maar mijn geloof ín en mijn verbondenheid mét Hem.

Gezakt of geslaagd voor de kwaliteitscheck?

En ja, er zijn dagen dat ik de kwaliteitscheck niet doorsta. Dat ik God voorbij ben gelopen. Als een sporter die een dag niet heeft getraind, een ondernemer die een verkeerde beslissing heeft genomen, een influencer die geen filmpje heeft geüpload en een student die te lang in zijn of haar bed is blijven liggen… een gemiste kans!
Maar we hebben een God van genade, van een nieuw begin. We mogen elke dag kiezen voor datgene wat er werkelijk toe doet, wat eeuwigheidswaarde heeft: onze relatie met Hem. Dus ga ervoor: laat vandaag jouw geloof je leven bepalen door je verbondenheid met Hem!

Aan de slag!

  • Opdracht: Doe de kwaliteitscheck! Hoe staat het ervoor?
  • Vraag: Hoe doe jij dat, of hoe zou je het willen: het geloof je leven laten bepalen? Maak het zo concreet mogelijk voor jezelf.
  • Danken: Dank God voor zijn aanwezigheid, zó dichtbij.

Deel deze overdenking

  1. Isabella schreef:

    Daarom hebben we elkaar als gelovigen nodig. Zo van he hoe is het met je geloofsleven? Dmv van zij lacht, kerk, noem zo maar op. Elkaar de spiegel voorhouden.

    Dank u Heer voor U aanwezigheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap