Bedrieg jezelf niet! – Wees een dader van het woord

08

feb

Nathanja

Jakobus. Eén van de makkelijkste boeken om te begrijpen in de hele Bijbel en tegelijkertijd een van de moeilijkste boeken om in praktijk te brengen. Jakobus laat tal van praktische zaken aan bod komen in zijn brief. Bij het lezen van de Bijbel houden we vaak van woorden als ‘gerechtigheid’, ‘genade’ enzovoorts, maar in Jakobus staat één heel simpel woordje centraal: doen! Wees een dader van het woord!

Wanneer heeft iemand jou voor het laatst aangezien voor Jezus?

In het boek ‘Rediscover Jesus’ van Matthew Kelly las ik een aangrijpend verhaal. Paul liep op straat met collega’s, ze hadden haast om het vliegtuig te halen. Alles wees erop dat ze te laat zouden komen. Tijdens het rennen, stootten zij een groentekraampje omver. De rest van de groep liep door, Paul stopte. Zijn collega’s riepen dat hij op moest schieten, maar Paul zei dat ze maar vast moesten gaan zonder hem. Toen pas zag hij dat de vrouw achter het kraampje blind was en huilde. Hij vertelde haar dat het goed zou komen en pakte het fruit op. En hij gaf haar geld om de schade te vergoeden. Hij liep weg toen hij de vrouw hoorde vragen: ‘Meneer, bent u Jezus? Ik vroeg namelijk of Jezus mij wou helpen.’ Die avond had Paul zijn vlucht gemist en genoeg tijd om na te denken over die vraag.
Wanneer was de laatste keer dat iemand jou aanzag voor Jezus?

Bedrieg jezelf niet, wees een dader van het Woord

Wees daders van het Woord en niet alleen hoorders. Anders bedreigt u uzelf. Als iemand immers een hoorder van het Woord is en geen dader, lijkt hij op een man die het gezicht waarmee hij geboren is, in een spiegel bekijkt, want hij heeft zichzelf bekeken, is weggegaan en is meteen vergeten hoe hij eruitzag. Hij echter die zich in de volmaakte wet verdiept, die van de vrijheid en daarbij blijft, die zal, omdat hij niet een vergeetachtige hoorder geworden is, maar een dader van het werk, zalig zijn in wat hij doet.
– Jakobus 1:22-25 (HSV)

Jakobus geeft twee stappen weer: horen van het woord én het woord omzetten in daden. Het woord logos (woord) verbinden met poiētës (daden). Dit ligt helemaal in de lijn van het onderwijs van Jezus zelf. Ook Hij wijst zijn leerlingen er continu op dat horen alleen niet genoeg is. Als wij denken dat horen alleen volstaat, bedriegen we onszelf.

Bij zo’n praktische boodschap hoort, denk ik, ook een hele praktische toepassing! Hoe is in jouw leven te zien dat je Jezus volgt? Lukt het jou om het niet alleen bij het lezen van de Bijbel te houden, maar deze wijsheden ook toe te passen in jouw leven?

De valkuil hierbij is de gedachte dat wij onszelf moeten rechtvaardigen met daden. We zijn gerechtvaardigd door ons geloof, niet door ons ‘doen’. Dat mogen we in ons achterhoofd houden terwijl we tegelijkertijd proberen om Jezus te laten zien aan onze omgeving. Ik hoop dat binnenkort iemand jou mag aanzien voor Jezus!

Aan de slag!

Denk aan de dag die voor je ligt en bedenk één praktische daad die je kunt doen voor iemand om je heen. Bid ook voor kracht van de Heilige Geest om een dader van het woord te zijn! Hij wil je helpen bij dit prachtige verlangen.

Bron
‘Rediscover Jesus’ – Matthew Kelley

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Mooi Nathanja, dankjewel!
    Dit is een wens van mijn hart! De mensen om ons heen laten zien wie Jezus is en wil zijn.
    🙏🏻

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap