Ben jij imiteerbaar? Wat zouden jouw discipelen overnemen?

09

nov

Irene Poot

Als kind was er niets leukers dan mijn broers irriteren door hen na te doen en na te praten. Op een gegeven moment wisten ze van gekkigheid niet meer wat ze moesten zeggen, want alles zou herhaald worden door mijn grijnzende lippen. Zoals mijn broers mij hadden, zo had Jezus zijn discipelen die alles nadeden wat hij deed, zei en dacht. Niet om irritant te doen, maar omdat Jezus een voorbeeld was. Tot in de kleine details toe, wat Jezus deed, deden zij. Ook wijzelf zijn discipelen van Jezus en mogen zijn voorbeeld weer doorgeven. Maar hoe zou het zijn om zelf elk moment van de dag een groep achter je aan te hebben? Ben jij ook zo imiteerbaar? 

Als rabbi had Jezus altijd een groep discipelen om zich heen, die ernaar streefden om precies zo te worden als hun rabbi. Alles wat de rabbi deed, zijn manier van eten, bidden, lopen, praten, wassen, alles werd overgenomen door zijn discipelen. Dat lijkt me een hele verantwoordelijkheid, om zo’n voorbeeld te zijn.  

Een voorbeeld zijn 

In de Bijbel worden wij ook opgeroepen om een voorbeeld te zijn. In Petrus’ brief aan zijn jonge leerling Timotheüs schrijft hij het volgende: 

Wees een voorbeeld voor de gelovigen in woord, in wandel, in liefde, in geest, in geloof en in reinheid.
– 1 Timotheüs 4: 12 (HSV).

Overdenk deze dingen, leef erin, opdat uw vorderingen op elk gebied openbaar worden. Geef acht op uzelf en op de leer. Volhard daarin. Want wanneer u dat doet, zult u zowel uzelf behouden als hen die u horen.
– 1 Timotheüs 4: 15-16 (HSV).

Natuurlijk hoef je helemaal geen kerkleidster te zijn om een goed voorbeeld te kunnen zijn. Er zijn zoveel dingen waarin jij tot voorbeeld kan zijn voor anderen, want God heeft zoveel in jou gelegd. Misschien zie jij altijd het beste in mensen. Misschien kan jij heel goed luisteren. Wie weet ben jij heel gehoorzaam richting God of heb je een fijn stille tijd-ritme. Of is het zo dat je goed je grenzen aangeeft en voldoende rust neemt. Wat het ook is, jij hebt wel degelijk mooie eigenschappen en talenten die voor anderen heel inspirerend kunnen zijn. 

Wat mogen jouw discipelen overnemen? 

Maar wat nou als jij die rabbi nu zou zijn… Stel je voor dat jij 24/7 een groep discipelen achter je aan zou hebben lopen. Hoe zou dat zijn? Zij zouden dan letterlijk alles overnemen wat je doet.  

De manier waarop jij afwast, je bedtijden, je eetpatronen, de manier waarop jij praat met en over mensen. Maar ook hoe jij je relatie met God vormgeeft. Hoe je bidt, hoe je stille tijd houdt, hoe je luistert naar God en leeft ter ere van hem. 

Hoe zou dat er dan uitzien? Is dit een fijne gedachte voor je of benauwt het je? 

Het toffe hieraan is natuurlijk dat deze discipelen al jouw mooie kwaliteiten over zouden nemen en ik geloof zeker dat dat er veel zullen zijn! Echter zullen zij ook minder mooie dingen overnemen. Misschien roddel je vaak op je werk over andere collega’s. Misschien vraag je nooit naar anderen, maar praat je altijd over jezelf. Wie weet doe je nooit wat God zegt of doe je nooit aan stille tijd, ook al zou je dat wel willen. Of is het zo dat je niet naar je lichaam luistert, altijd maar doorgaat en nooit rust neemt. Wat het ook is, er zullen dingen zijn in jouw leven die je misschien anders zou willen doen. Bijvoorbeeld meer tijd voor jezelf, meer tijd voor anderen, of meer tijd voor God. 

Kijk eens naar je eigen leven en de dingen die je doet, zegt of denkt. Waarin zou jij nou echt een voorbeeld kunnen zijn voor anderen?  

Maar welke dingen mogen anderen niet overnemen van je? En waarom doe je ze dan wel zelf als je het anderen ook niet gunt? 

Jezus was imiteerbaar voor zijn discipelen. Ben jij dat ook? 

Aan de slag! 

  • Wat zou je graag zien dat mensen van jou overnemen? 
  • Aan wie zou je dit kunnen overdragen? 
  • Wat mogen jouw discipelen juist niet van jou overnemen? 
  • Hoe zou je dit in jouw eigen leven kunnen veranderen? 

Deel deze overdenking

  1. Merie schreef:

    Zo he dat is een goede. Jezelf weer eens voor de spiegel zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap