Ben jij een Maria of Martha?

07

mei

Marleen Wieringa

Tegenwoordig is iedereen druk en heeft niemand ergens meer tijd voor. Druk op werk, druk op school, druk om het sociale leven bij te houden, druk met social media, want stel je voor dat je een nieuwtje mist… Presteren, dat is iets waar onze prioriteiten liggen. Hoe meer diploma’s en hoe hogerop we in ons werk komen, hoe beter. We hebben niet veel tijd meer over, ook niet voor het ene waar het in het leven écht om draait. Namelijk om God. Hij wil zo graag met ons een relatie opbouwen. Zelf moet ik mijn eigen stille tijd echt inplannen. Doe ik dat niet, dan besteed ik die tijd ergens anders aan. Waar ligt jouw prioriteit? Bij je drukke baan, je sociaal leven? Of besteed je liever tijd aan God?  

Maria en Martha  

Het gebeurde, toen zij onderweg waren, dat Hij in een dorp kwam. En een vrouw van wie de naam Martha was, ontving Hem in haar huis. En zij had een zuster die Maria heette, die ook aan de voeten van jezus zat en naar zijn woord luisterde. Maar Martha was druk bezig met bedienen. Nadat zij erbij was komen staan, zei zij: Heere, trekt U het zich niet aan dat mijn zuster mij alleen laat bedienen? Zeg toch tegen haar dat zij mij helpt. Jezus antwoordde en zei tegen haar: Martha, Martha, u bent bezorgd en maakt u druk over veel dingen. Slechts een ding is nodig. Maria heeft het goede deel uitgekozen, dat niet van haar zal worden afgenomen. Lukas 10: 38-42 (HSV) 

Martha was druk bezig in de keuken om haar gast van eten en drinken te voorzien. Ik denk dat zij graag het beste voor Jezus klaar wilde maken en hem wilde voorzien van goed eten en drinken. Dat zal haar gewoonte geweest zijn, goed voor de gasten en voor haar eigen familie zorgen. Terwijl zij daar zo druk mee bezig was zat Maria bij Jezus en luisterde naar zijn verhalen. Martha ergerde zich hier zo aan dat zij naar Jezus ging om te vertellen dat hij tegen Maria moet zeggen om haar zus mee te helpen in de keuken. Martha had denk ik antwoord verwacht dat Jezus inderdaad tegen Maria zou gaan zeggen: help je zus mee in de keuken. Dit zei Jezus niet maar hij zei tegen Martha: Maria heeft het goede deel uitgekozen. Oftewel Maria stelde prioriteit om bij Jezus te gaan zitten en aandachtig naar zijn verhalen te luisteren.  

Martha, Martha, u bent bezorgd en maakt u druk over veel dingen. Slechts een ding is nodig.  

Op wie lijk jij? 

Wie ben jij in dit verhaal? Ben jij Martha die druk in de weer was om het beste te voorzien voor de gast en daardoor niet stil stond bij wat echt prioriteit had? Ben jij altijd druk met andere dingen? Maak jij je veel zorgen? Ben jij overbelast en zie je geen uitzicht meer? Ben jij iemand die vind dat je altijd bezig moet zijn voor je familie, vrienden en andere naasten? Vind je misschien dat je alleen meetelt in de maatschappij of misschien zelfs alleen meetelt bij God als je maar zoveel mogelijk doet? Of ben jij Maria die bij Jezus ging zitten en aandachtig naar zijn verhalen ging luisteren? Die alles opzij zette om bij Jezus te komen. Maria die rust kreeg en zich geen zorgen hoefde te maken omdat zij bij Jezus was en dat is toch de beste plek om te zijn? Jezus ziet jouw problemen. Hij ziet het als jij vrolijk of verdrietig bent. Waarom zou je dan als God zo dicht bij jou wil komen je willen laten afleiden door andere dingen die er niet toe doen?   

Wat vraagt Jezus van jou? 

Ook al ben jij zo gastvrij en wil je het beste voor iedereen. Jezus wil graag bij jou zijn, hij wil een relatie met jou opbouwen. Hij vraagt niet veel van jou, alleen dat jij naar hem toekomt. Je zou ook kunnen zeggen, hij wil de eerste plaats in jouw leven, de belangrijkste plaats. Leg al je werk neer en ga net als Maria bij Jezus zitten. 

Leg je zorgen bij Jezus neer daardoor kom je tot rust. 

Dat is de enige manier. Martha was zo druk bezig en maakte zich druk, ze maakte zich vast om nog veel meer zaken druk dan alleen het zorgen voor de gasten en het werk in de keuken. Dit had niet gehoeven. Het enige wat ze moest doen was naar Jezus gaan en aan zijn voeten zitten en haar zorgen bij hem neerleggen. Zich laten voeden door wat hij te zeggen heeft, woorden van troost, woorden om van te leren, woorden van bemoediging. Maria ging naar Jezus en kreeg het beste deel. Vergeet niet dat jij ook naar Jezus mag komen en laat je niet afleiden door zaken die niet belangrijk zijn.  

Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven. Mattheus: 11:28 

Aan de slag!

Plan een dagdeel in de week om stille tijd te houden. Vul die stille tijd in met wat jij het fijnst vindt. Dit kan bijvoorbeeld zijn door in de Bijbel te lezen, muziek te maken, een christelijk boek lezen of door een preek terug te luisteren. Zet dit in je agenda zodat er niks tussen kan komen. Door stille tijd te houden kom je dichter bij God en mag je rust ervaren. Je verdiept je en bouwt een relatie met God op.  

Deel deze overdenking

  1. Ilona schreef:

    Antwoord op mijn gebed via deze overdenking! Kippenvel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap