Ben je teleurgesteld? God weet wat je voelt

08

jun

Mandy

Heb je het bijbelboek Maleachi wel eens gelezen? Een kort boek, maar drie hoofdstukken lang. Je leest er zo doorheen. Even een snelle schets: het is een aanklacht tegen de daden van de Israëlieten. Hoe zij God opzij schuiven en niet geven wat Hem toekomt. Geen dankbaarheid tonen voor wat Hij hen allemaal gegeven heeft. God is boos en teleurgesteld en dat laat Hij blijken ook. Lees maar mee.

“De Heer van de hemelse legers zegt: Een zoon moet respect hebben voor zijn vader. En een knecht moet ontzag hebben voor zijn heer. Als Ik jullie Vader ben, waar is dan jullie respect voor Mij? En als Ik jullie Heer ben, waar is dan jullie ontzag voor Mij? Priesters, Ik heb het tegen júllie! Jullie hebben geen enkel ontzag voor Mij. En dan durven jullie te vragen: ‘Waarom vindt U dat wij geen ontzag voor U hebben?’ Omdat jullie slechte offers op mijn altaar brengen. Jullie vragen Mij: ‘Wat is er dan slecht aan die offers?’ Jullie offers zijn slecht, omdat jullie ze niet belangrijk vinden. Jullie offeren blinde dieren en vinden dat niet erg. Jullie offeren kreupele en zieke dieren en zeggen: ‘Dat geeft niets!’ Durf zulke dieren eens aan jullie koning aan te bieden! Zou hij daar blij mee zijn? Zou hij iets voor jullie willen doen? zegt de Heer van de hemelse legers.”
(Maleachi 1: 6-8, BasisBijbel) 

Je eerste indruk? Waarschijnlijk hetzelfde als die van mij: terecht of onterecht, het is nooit leuk om God zo te horen praten. Maar laten we ons even in Hem verplaatsen. Wanneer de deur keer op keer in je gezicht wordt dichtgegooid, je op de laatste plaats wordt gezet en niet krijgt wat je toekomt? Dan heeft dat nogal effect. Ook bij God. Hij is teleurgesteld, net als wij dat zouden zijn.  

Ere wie ere toekomt, toch? 

Stel, je hebt je voor je baas uit de naad gewerkt, weken achter elkaar. Je doet meer dan van je verwacht wordt, helpt waar nodig, doet extra klusjes – alles om dat grote project tot een groot succes te maken. De deadline komt eraan, je baas laat nog niet echt blijken hoe blij hij met je is, maar hey – dat zal toch zeker wel komen als het project gelanceerd is?  

De deadline is geweest en het project wordt groots gelanceerd. Op het moment suprême spreekt je baas iedereen toe. Hij bedankt iedereen één voor één. Nu zal jouw naam toch snel genoemd worden? Niet dus. Huh? Wacht even. Dit moet een foutje zijn.  

Je besluit hem er de volgende dag naar te vragen. Je loopt naar zijn kantoor, maar voordat je op de deur klopt roept zijn assistente je toe: ‘Hij is er niet hoor. Oh, en ik moest je deze brief geven.’ Je pakt ‘m aan en opent de envelop. Beëindiging van je contract. Je mond valt open van verbazing en een teleurgesteld gevoel overspoelt je.  

Laten we hier even stoppen. Hoe voel je je op dit moment, naast teleurgesteld? Aan de kant geschoven, vernederd, ondergewaardeerd? Stel je dan eens voor dat de mensen die jíj zelf gemaakt hebt, voor wie jij weet wat het allerbeste is en die je beter kent dan wie ook besluiten het zelf te proberen. Op eigen houtje verder te gaan en het cont(r)act met je te beëindigen. Teleurgesteld zijn is een understatement, toch? 

God geeft de vrijheid om ons teleurgesteld gevoel los te laten  

Gods reactie voelt terecht. Maar dit is hoe Hij reageert, zodra diezelfde mensen besluiten hun pad te veranderen en Hem te erkennen. 

“Breng liever alle gaven waar Ik recht op heb naar de voorraadkamer van mijn tempel, namelijk het tiende deel van jullie oogsten. Dan zullen mijn priesters te eten hebben. Probeer het maar. Dan zullen jullie zien dat Ik ervoor zal zorgen dat het goed met jullie gaat. Ik zal voldoende regen geven, zodat jullie grote oogsten zullen hebben. De oogsten zullen zó groot zijn, dat het allemaal niet meer in jullie schuren past. En Ik zal jullie beschermen tegen de sprinkhanen. Dan zullen die niet meer jullie graanoogsten vernielen. En Ik zal ervoor zorgen dat er aan jullie wijnstruiken prachtige druiventrossen groeien. Alle volken zullen jullie prijzen als ze zien hoe goed het met jullie land gaat, zegt de Heer van de hemelse legers.”
(Maleachi 3: 10-12, BasisBijbel)  

Nu lopen we tegenwoordig niet zo warm voor volle schuren en bescherming tegen sprinkhanen, maar in de tijd van de Bijbel was dit zó belangrijk. God maakt hier beloften die goud waard zijn. Is het niet ontzettend bijzonder dat Hij zo vergevingsgezind reageert? Probeer dat gevoel van net nog even terug te halen. Zou jij ook zo reageren?  

Aan de slag! 

Dat mag namelijk wel! In Gods vergeving leren we te vergeven en teleurstelling op een andere manier een plek te geven. Niet door het onder het tapijt te schuiven of te ontkennen, maar door het te benoemen en het vervolgens los te laten, zodat het je niet op een ongezonde manier dwars blijft zitten. In zijn vergeving hebben we vrijheid gekregen, óók om dingen los te laten die ons pijn doen. Misschien komt een specifieke situatie in je op. Bid of God je wil helpen hier op een gezonde manier mee om te gaan en het, zo nodig, af te sluiten.  

Deel deze overdenking

  1. Kim schreef:

    Heel erg bedankt 🙏❤️

  2. Renee schreef:

    WoW! Prachtig!
    Zó dankbaar voor de herkansingen die God aanbiedt!
    Vergeving= Vrijheid❣️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap