Ben je op zoek? 3 vragen om jezelf te stellen onderweg

23

jul

Yael Juch

Je kijkt zoekend om je heen. Waar moet je heen? Je voelt je verloren. Je voelt een drang in je hart om te zoeken. Naar datgene wat je weer verder helpt, een antwoord, richting om te weten hoe verder. Je ziet achter je de kuilen die je hebt gegraven in de aarde. Iedere keer had je wat gevonden, maar bleken de schatten leeg te zijn, nagemaakt of zat er iets in wat is vergaan door de tijd. Soms heeft het je niet verder gebracht, maar raakte je verstrikt in nieuwe belemmeringen.

We zijn allemaal wel eens in situaties dat we echt zoeken naar antwoord; welke studie moet ik doen, is dit dé baan, welk pad heeft God voor mij in de liefde of wat moet ik met deze droom, dit verlangen? Je maakt je zorgen over hoe nu verder. Wat moet je doen?  Zal het wel goed komen? Naar wie ga jij met deze vragen en met je bezorgdheid? Eerst naar je vrienden, je ouders of naar God? Je kiest voor God.  Dan hoor je een zachte stem:

Zoek eerst het Koninkrijk van God en alles zal je bovendien geschonken worden. 

Zoek eerst het Koninkrijk van God  

In het zoeken naar antwoorden en richting in ons leven, staan zorgen vaak al om de hoek om ons tot stilstand te dwingen. Wanneer wij ons zorgen maken over welke keuzes we moeten maken of welke paden we moeten nemen, vraagt God ons om niet te richten op aardse antwoorden, maar op hemelse. Je kunt soms zo gericht zijn op praktische onmogelijkheden, terwijl God van ons vraagt onszelf eerst tot hem te keren. Boven alles het Koninkrijk van God te zoeken temidden van de situatie.

Wat is het Koninkrijk van God? Dat is de plek waar Gods wil ten volle de ruimte krijgt. Waar Gods wijsheid luidt klinkt. Waar Gods karakter zichtbaar is. Je pakketjes van geloof, hoop en liefde ontvangt als een eeuwige PostNL-bus die de hele tocht achter je aanrijdt.
Toen Jezus op aarde was, hebben we door zijn handen kunnen zien wat Gods Koninkrijk op aarde is. Wat deed Jezus onder andere: Hij genas, Hij bevrijdde, Hij doorgrondde gedachten, Hij sprak waarheid, Hij bood weerstand aan de duisternis en leerde ons wandelen met de Vader. Waarin Jezus zich continu tot zijn Vader keerde.  

Klop, bid, zoek 

Je kijkt omhoog en vraagt om hoger perspectief. Je opent je hart voor alles op die plek. Dan weet je weer Wie de God is waarin je gelooft. ‘En nu?’, vraag je jezelf hardop af. Dan is die stem er weer: 
Zoek en je zult vinden. Klop en de deur gaat open. Bid en het zal je gegeven worden.  

1. Waar klop jij op? 

Ga terug naar een situatie waarin jij op zoek was naar oplossingen, naar iets wat je nodig had of naar inzicht. Waar ging je eerst naartoe? Naar je vrienden, je ouders, je partner òf eerst naar God? Voel je nu niet aangeklaagd, maar zie dit als een kans om dit nu te zien en hiervan te leren. Bij God is er op elk moment weer een nieuw begin door genade. Wij kunnen altijd en overal op zijn deur kloppen.  

Knock, and the door will be opened for you. For every persistent one will get what he asks for… everyone who knocks persistently will one day find an open door.  
– Mattheus 7: 7-8 (TPT) 

Als jij op Gods deur klopt… klop je dan één keer of hou je vol? Het Engelse woord persistent betekent: vasthoudend, onafgebroken, hardnekkig en doorlopend. Soms lijkt de makkelijke weg beter. Het kost je minder energie, minder confrontaties en minder moeite. Dan is de deur maar dicht. Maar je blijft wel met hetzelfde verloren gevoel achter. Het klopt dat het zwaar is in eigen kracht, mààr je hoeft het niet alleen te doen. De Heilige Geest wil je toerusten met kracht om vol te houden, hardnekkig aan zijn woorden vast te klampen en doorlopend op zijn deur te blijven kloppen, in iedere situatie. Een aantal bijbelteksten waarin Hij deze kracht belooft, zijn: Filippenzen 4:13, Jesaja 40:29-31, 2 Timotheüs 1:7, Habakuk 3:19.  

2. Waar bid jij voor? 

Ga na waar jij in je laatste gebed voor hebt gebeden. Schrijf het op of lees het terug. Waren jouw gebeden vooral gericht naar wat er op aarde gebeurt of op wat Gods Koninkrijk op aarde kan doen? Op jouw wil, of op de wil van God?  

Laat Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. 
Geef ons heden ons dagelijks brood. 
– Mattheüs 6:9 (HSV) 

Jezus leert ons in het Onze Vader bidden. In dit gebed vraagt hij eerst Gods Koninkrijk te komen op aarde en dan pas om ons dagelijks brood.  

3. Waar zoek jij naar?  

So above all, constantly chase after the realm of Gods kingdom and the righteousness that proceeds from him. Then all these less important things will be given to you abundantly.  
– Mattheüs 6:33 (TPT) 

Boven alles uit, mogen wij dus constant Gods Koninkrijk najagen/zoeken en de gerechtigheid die het achterlaat. Dan zullen alle andere ‘aardse’ dingen, die wij nodig hebben, ons in overvloed geschonken woorden. Dit is een belofte, ook wanneer je deze nog niet meteen ziet. Mogen we erop vertrouwen dat God ook de timing van zijn antwoord in zijn hand heeft.  
Hoe doe je dit? Nou je zoekt op de plekken waar Gods Koninkrijk wordt uitgelegd, bezongen of creatief tot uiting komt. Je laat je hart vullen met woorden vanuit het juiste perspectief. Dan zullen je mond woorden van geloof en vertrouwen spreken, want waarmee je je hart vult, komt uit je mond. Dit is een schild die je opbouwt, wanneer bezorgde stemmen jouw gedachten willen overstemmen. Jezus zegt na bovenstaand vers, in vers 34: 

Wees dan niet bezorgd over de dag van morgen, want de dag van morgen zal voor zichzelf zorgen; elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad. 
– Mattheüs 6:34 (HSV) 

Aan de slag!

  1. Begin ieder gebed deze week met deze regels uit Mattheus 6:9: (kies een vertaling die bij je past). 

Laat Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. (HSV) 

  1. Soms kan het moeilijk zijn om vol te houden, wanneer je (nog) geen antwoord hebt gehoord, geen deur is geopend of gevonden hebt waar je naar zocht. Zorg dan dat je vasthoudt aan zijn beloften en om Gods wil boven je zorgen te verkiezen. Om jezelf te helpen, schrijf Mattheus 7:7-8 op een papiertje en plak het op de plek waar je graag bidt.
    Luister, zing en dans daarna op dit liedje, Promises van Maverick City. Weet dat zijn beloften ja en amen zijn in Jezus! (2 Korintiërs 1:20). Dit in het vooruitzicht brengt overgave. En overgave brengt vreugde.  

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap