Ben ik het licht van de wereld? Hoe dan?

17

feb

Gastblogger

Buiten is het koud en guur, maar binnen branden er kaarsjes en deze zorgen voor warmte en gezelligheid. In gedachten verzonken kijk ik naar het heldere licht van de zojuist aangestoken nieuwe geurkaars, die niet alleen heerlijk ruikt maar er ook nog eens decoratief eruitziet. Door de vraag van mijn man, of deze kaars bedoeld is voor de sier of dat hij ook aangestoken mag worden, moet ik denken aan de Bijbeltekst waarin Jezus zijn discipelen toespreekt om hun licht voor de mensen te laten schijnen. Zou Jezus verbaasd zijn geweest als Hij had geweten dat ik soms kaarsen voor de sier heb staan, gewoon omdat ze dan mooi kleuren in het interieur? De kaarsen zijn tenslotte bedoeld om ontstoken te worden om zo licht en warmte brengen.

In Mattheüs hoofdstuk 5 van de Bijbel kunnen we lezen over de Bergrede; Jezus spreekt daar tot zijn discipelen om hen te onderwijzen. Jezus begint met de zogenaamde ‘zaligspreking’, waarbij Hij zijn discipelen aanwijzingen geeft over hoe te leven in het Koninkrijk. Daarna gebruikt Jezus twee metaforen over zout en licht, en welk effect de discipelen zullen hebben op hun omgeving.

U bent het licht van de wereld. Een stad die boven op een berg ligt, kan niet verborgen zijn. En ook steekt men geen lamp aan en zet die onder een korenmaat, maar op een standaard, en Hij schijnt voor allen die in het huis zijn. Laat Uw licht zo schijnen voor de mensen, dat zij uw goede werken zien en Uw Vader, die in de hemelen is, verheerlijken
– Mattheüs 5:14-15 (HSV)

Ik bedenk zomaar dat Jezus hier als voorbeeld ook gezegd zou kunnen hebben dat een kaars niet bedoeld is voor de sier, maar om ontstoken te worden om zo licht en warmte te verspreiden. Dat is waar een kaars voor gemaakt is, dat is het doel van een kaars.

Kom jij tot jouw doel?

Jij bent, als discipel van Jezus, ook bedoeld om jouw licht te laten zien. Maar doe je dat ook? Of heb je het idee dat je meer voor de sier een beetje mee doet. Jezus zegt dat jij al licht van de wereld bent. Niet om wat je doet maar omdat je bij Hem hoort ben jij al licht van de wereld. Jezus leeft in jou en het is zijn licht die je mag reflecteren. Het is niet de bedoeling dat het verborgen blijft, net zo min als die stad boven op de berg verborgen kan blijven of dat die kaarsen in mijn huiskamer voor de sier blijven staan. Maar hoe dan vraag jij je misschien af?

Hoe kan ik licht verspreiden in deze wereld?

In jou liggen mooie eigenschappen (vruchten van de Geest) en talenten verborgen die God je gegeven heeft om te gebruiken om zo licht (je geloof) met andere te delen. We zijn allemaal anders en zullen dit dus ook allemaal op een andere manier doen. Van nature ben ik iemand die anderen graag bemoedigt/ aanmoedigt met een vriendelijk of opbeurend woord. Misschien heb jij wel de vrijmoedigheid om met een ongelovige vriend of vriendin over het geloof te praten? Dat is iets wat ik soms nog weleens lastig vind. Niet dat ik mijn geloof onder stoel of banken steek, maar het is niet iets wat ik van nature gemakkelijk doe. Maar het kan ook zijn dat jij graag je handen uit de mouwen steekt om iemand in nood te helpen, of voor anderen bidt. Terwijl weer een ander de mogelijkheid heeft en gul is in het geven van giften.

Hoe dan ook, we mogen allemaal op onze eigen manier ons licht laten schijnen aan de mensen om ons heen.

Samenwerken met de Heilige Geest

Het licht dat me mogen laten zien komt van ‘de lamp’ die binnen in ons woont. Het is de Heilige Geest die ons geschonken is en werkzaam is in ons hart. De Heilige Geest helpt ons te getuigen van Jezus door een licht te zijn voor mensen om ons heen. Op deze manier zal Jezus centraal staan en zal het de Vader in de hemel verheerlijken. De Heilige Geest wil met jou samenwerken besef je dat? Je hoeft het niet vanuit jezelf te doen. Natuurlijk ben jij degene die op moet staan, maar is het de Heilige Geest in jou die je laat schitteren.

Aan de slag!

Neem even de tijd om te bidden, maak bewust de keuze om je hart open te stellen voor de Heilige Geest. Vraag Hem waar jij vandaag je licht mag laten zien, zodat de Vader in de hemel verheerlijkt mag worden door jou heen.

Luister ter bemoediging naar dit lied.

Wil je gebruik kunnen blijven maken van onze gratis overdenkingen? Steun ons werk dan met een eenmalige gift! Onze dank is groot.

[paytium name=”Zij Lacht” description=”Donatie” button_label=”Yes, ik steun Zij Lacht!”]
[paytium_field type=”dropdown” label=”Bedrag” options=”5/10/15/20/50/100″ options_are_amounts=”true” /]
[paytium_total /]
[/paytium]

Deel deze overdenking

  1. Paul. Pötgens schreef:

    Licht is de bron die ons inspireert om de mindfull -gedachtenis van Thich Nhat Hanh uit te dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap