3 tips voor hoe je om kunt gaan met mensen die je pijn doen

16

feb

Alien van Nes

Hoe ga jij om met mensen die je pijn doen? Als ik naar mezelf kijk dan heb ik er best wel moeite mee om mensen die mij pijn doen liefdevol te behandelen. Ik bied mensen graag een tweede kans, of een derde, misschien een vierde… Maar op een gegeven moment is mijn grens bereikt en denk ik: je verdient het ook helemaal niet dat ik vriendelijk naar je ben. Het voelt rechtvaardig om boos te zijn. Als oorzaak en gevolg. Toch schieten zowel ik als de ander hier niks mee op. Jezus heeft een beter idee. Kijk maar eens met me mee.

Je vijanden liefhebben

U hebt gehoord dat er gezegd is: U moet uw naaste liefhebben en uw vijand moet u haten. Maar Ik zeg u: Heb uw vijanden lief; zegen hen die u vervloeken; doe goed aan hen die u haten; en bid voor hen die u beledigen en u vervolgen.
– Mattheüs 5:43-44 (HSV)

Je kunt ‘vijanden’ hier vertalen naar ‘mensen die je pijn doen’. We moeten de mensen die ons pijn doen dus liefhebben. Ik denk dat dit verschillende redenen heeft.

1. Laten zien Wie God is:

De eerste reden wordt in het volgende vers duidelijk. Daar staat: zodat u kinderen zult zijn van uw Vader, Die in de hemelen is, want Hij laat Zijn zon opgaan over slechte en goede mensen, en laat het regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen (Mattheüs 5:45 HSV). Hierbij wordt niet bedoeld dat je geen kind van God bent als je dit niet doet. Er wordt bedoeld dat je door je gedrag laat zien Wie God is. Bij kinderen kun je aan hun uiterlijk (en karakter) zien wie hun ouders zijn. Zo kan je bij de kinderen van God aan hun gedrag zien Wie hun hemelse Vader is. Door je gedrag laat je zien Wie God is. Door lief te hebben, waar andere mensen dat niet doen, laat je zien hoe liefdevol God is.

2. Loslaten maakt vrij

Ten tweede hebt je alleen jezelf er mee om boos te zijn en wrok te koesteren. Door boos te blijven, blijf je negatieve gevoelens houden. En zo blijf je jezelf steeds aan de pijn herinneren. Zoals in Efeze 4:26-27 staat: Word boos, maar zondig niet; laat de zon niet ondergaan over uw boosheid, en geef de duivel geen plaats (HSV). ‘Word boos’ is niet een oproep om boos te worden. ‘Word boos, maar zondig niet’ betekent: als je dan boos bent, als je woede op voelt komen, zondig dan niet. Laat je niet leiden door de boosheid. Als je je laat ‘leiden’ door boosheid, dan komt er ‘lijden’. Het is niet de boosheid zelf die hier als verkeerd bestempeld wordt. Boosheid kan gerechtvaardigd zijn. Maar het gaat hier om de uitwerking die boosheid kan hebben, namelijk overgaan tot zondige gedachten of daden.

Daarbij wil de duivel niets liever dan dat jij blijft hangen in je boosheid. Hij gebruikt dit om je nog extra naar beneden te halen. Boosheid los laten en aan God geven daarentegen, maakt vrij.

3. Invloed op mensen die je pijn doen

Ten derde verandert de ander er niet door als je wrok koestert, terwijl er een kans bestaat dat hij wel verandert als je liefdevol naar hem bent. Denk voor jezelf maar eens na. Verander jij eerder door iemand die boos op je is, of verander je eerder door iemand die jou liefdevol behandelt ondanks de fouten die je maakt? Over het algemeen heb je de neiging om jezelf te verdedigen en terug te vechten als iemand boos op je is. Wanneer iemand je liefdevol behandelt ben je veel eerder geneigd om diegene ook liefdevol te behandelen. Zoals in Romeinen 12:20-21 staat: Als dan uw vijand honger heeft, geef hem te eten, als hij dorst heeft, geef hem te drinken, want door dat te doen, zult u vurige kolen op zijn hoofd hopen. Word niet overwonnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede. 

Putten uit Gods liefde

Laten we eerlijk zijn, het is niet makkelijk om liefdevol te zijn naar mensen die je pijn doen. Het is daarom belangrijk om met de pijn die zij jou aandoen naar God toe te gaan. Om uit zijn bron van genezing en liefde te putten. Als je zelf vervuld bent met liefde door Gods liefde aan jou, is het vervolgens veel makkelijker om liefde uit te delen. Daarnaast is er wilskracht voor nodig om iemand lief te hebben die jou niet liefdevol behandelt. Liefde voor mensen die je pijn doen is iets wat niet vanzelf gaat. Je moet er dan ook bewust voor kiezen om de ander liefdevol te behandelen. Er bewust voor kiezen om iemand liefdevol te behandelen is iets anders dan over je heen laten lopen. Over je heen laten lopen betekent dat je iets doet voor een ander uit angst voor wat er anders gebeurt. Belangrijk is dus dat je eerst put uit de liefdesbron van God en je geliefd voelt. Daarna kun je er bewust voor kiezen om mensen die je pijn doen liefdevol te behandelen.

Aan de slag!

Heb uw vijanden lief; zegen hen die u vervloeken; doe goed aan hen de u haten; en bid voor hen die u beledigen en u vervolgen.

Hoe ga jij dit vandaag in praktijk brengen?

Wil je gebruik kunnen blijven maken van onze gratis overdenkingen? Steun ons werk dan met een eenmalige gift! Onze dank is groot.

[paytium name=”Zij Lacht” description=”Donatie” button_label=”Yes, ik steun Zij Lacht!”]
[paytium_field type=”dropdown” label=”Bedrag” options=”5/10/15/20/50/100″ options_are_amounts=”true” /]
[paytium_total /]
[/paytium]

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Dankjewel Alien voor deze mooie blog!
  Ik denk zelf dat het ook erg belangrijk is dat je iemand die jou pijn doet vergeeft ook al vraagt die persoon niet om vergeving,, dan kom je los van de situatie en kan je inderdaad de ander liefdevol tegemoet treden..
  Liefde overwint alles❣️

 2. Alien van Nes schreef:

  Hoi Coco
  Dat is zeker heel moeilijk om een ander dan te vergeven! Het klinkt zo oneerlijk hè! Vooral als de ander je echt veel pijn heeft gedaan, je echt beschadigd heeft. Ik denk dat vergeving alleen mogelijk is wanneer je innerlijk genezen bent door God. En dat kan een lang traject zijn om op dat punt te komen.
  Als het gaat over de ander liefdevol te behandelen, dan wordt daar niet mee bedoeld dat je misbruik van je mag laten maken, dat je geen grenzen aan mag geven. Christenen mogen zeker ook hun grenzen hebben. Ik denk dat het alleen maar goed is om je grenzen te hebben. Maar ook terwijl je je grenzen aangeeft, kun je een ander liefdevol tegemoet treden en bijvoorbeeld voor de ander bidden.
  Maar als je hele heftige dingen hebt mee gemaakt, zoals seksueel misbruik, dan is het belangrijk om eerste met je pijn naar God toe te gaan voor genezing. Pas daarna komt het puntje vergeving. Ik denk niet dat wij mensen in staat zijn om al eerder te kunnen vergeven. Vergeven kunnen we alleen door Gods kracht.

  Gods zegen!
  Liefs Alien

 3. Clara schreef:

  Dankjewel Alien, je overdenking om in liefde de ander te benaderen, juist in pijn die de ander je aan doet, is een moeilijk thema.

  Als mens word je snel geraakt door de emotie/pijn van de ander. Door liefdevol met rust te reageren, raak je m.i. niet vervuld met diens pijn en ook nog eens bitter.Bitterheid wordt een klamme deken over je innerlijke liefde van God.

  Uit je hart en ziel deze liefdeblijven geven is m.i. geen wilskracht voor nodig ,maar innerlijke vrede en liefde.

 4. Elly schreef:

  Beste mensen,
  Ja dit zijn de christelijke antwoorden. En uiteraard goed.
  Vergeven is tussen jou en God. ( als een ander jou geen vergeving vraagt)
  Maar een gezond wantrouwen blijft op z’n plaats.
  Dit alleen al om jezelf veilig te houden in onveilige situaties, waarvan je weet dat ‘deze mensen ‘ niet veranderd zijn.
  En er zijn situatie waarin je vergevend en hartelijk doet, maar waarin deze mensen alweer in jouw leven kunnen en gaan knoeien.
  Dus mijn advies is houd vooral afstand!
  Dit kost pijn en verdriet, omdat jij in sommige kringen niet meer jezelf kan zijn, of afstand neemt.
  Dikwijls zijn het niet de daders, maar de kring er om heen
  die zij manipuleren en daardoor jou isoleren.
  Dusja, Liefde overwint niet alles. Liefde wordt dikwijls alleen gezien als lief zijn, maar liefde is veel meer. Sommige dingen zijn gewoon slecht, ook slecht voor diegene die dat doet, je bent liefdeloos als hun gang laat gaan.
  Laat het aan Hem over. En begeef je in veilige vaarwater.
  En dat is reuze moeilijk!! Christen zijn is ook dat kruis van vernedering en isolatie dragen.
  knoeien.

 5. Elly schreef:

  Zegen je vijanden! Wens hun al het Goede van Hem.
  Zijn Zegen houdt ook in, dat zij zich niet meer als jouw vijand gaan gedragen.

  Dus als je dit kan bidden, bedoelt God dat het ook een Zegen voor jezelf kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap