Belofte uit Prediker 3: Je zult weer dansen!

26

apr

Suzanne Verschoor

Salomo schrijft in Prediker 3, een heel bekend bijbelgedeelte, over dat alles zijn tijd (en beloop) heeft. Voor alles is er een tijd… Ook de tijd van dansen zal weer aanbreken, beloofd!

Voor alles is er een vastgestelde tijd,
en er is een tijd voor elk voornemen onder de hemel.
Er is een tijd om geboren te worden
en een tijd om te sterven;
een tijd om te planten
en een tijd om het geplante uit te trekken;
een tijd om te doden
en een tijd om te genezen,
een tijd om af te breken
en een tijd om op te bouwen;
een tijd om te huilen

en een tijd om te lachen,
een tijd om rouw te bedrijven
en een tijd om te huppelen;
een tijd om stenen weg te werpen
en een tijd om stenen te verzamelen,
een tijd om te omhelzen
en een tijd om zich ver te houden van omhelzen’

een tijd om te zoeken
en een tijd om verloren te laten gaan
een tijd om te bewaren
en een tijd om weg te werpen;
een tijd om stuk te scheuren
en een tijd om dicht te naaien,
een tijd om te zwijgen
en een tijd om te spreken;

een tijd om lief te hebben
en een tijd om te haten,
een tijd van oorlog
en een tijd van vrede.
– Prediker 3:1-8 (HSV)

Prediker 3: niets is blijvend

Op sommige momenten kan het een troost zijn te weten dat niet alle gebeurtenissen in je leven blijvend zijn. Huil of rouw je, dan gaat dit weer voorbij. Je zult weer lachen en huppelen. Je zult weer dansen. Natuurlijk willen we in het midden van het huilen of rouwen, in het midden van een donkere tijd, weten wanneer dit dan weer voorbij is. Wanneer lach je weer? Duurt dit nog weken, maanden of zelfs jaren? Hier is geen antwoord op, maar de woorden van Salomo in Prediker 3 geven ons wel de wetenschap dat het gaat gebeuren. Het gaat voorbij. Een nieuwe tijd zal aanbreken.

Vasthouden en loslaten

Salomo schrijft ook dat er een tijd is om te verzamelen, om te omhelzen, om te bewaren en om te bouwen. Er is een tijd om je vast te houden aan dingen. Of om mensen vast te houden. Te bouwen aan je leven, aan jezelf. Maar er is ook een tijd waarin het soms beter is om los te laten, om dingen af te breken, weg te werpen. Dit hoeft niet per sé negatief te zijn. Wanneer je iets loslaat, komt er weer ruimte voor iets nieuws. Iets nieuws om aan te bouwen en om vast te houden. Voor alles is een tijd, ook voor loslaten en vasthouden.

Besef van tijd

In vers 11 schrijft Salomo het volgende:

Hij heeft alles op zijn tijd mooi gemaakt. Ook heeft Hij de eeuw in hun hart gelegd, zonder dat de mens het werk dat God gedaan heeft, van het begin tot het eind kan doorgronden. (HSV)

Allereerst wordt hier gezegd dat God een besef van tijd in ons heeft gelegd. Hierdoor weten we dat er een afwisseling van tijden is. God heeft ons zo gemaakt dat wij kunnen bedenken dat er meer is dan het huidige tijdsmoment. Hierdoor kun je dus ook bedenken dat wat er nu gebeurt in je leven, weer voorbij gaat. Maar, het blijft wel bij dat denkvermogen. Het echte besef van eeuwigheid, van Gods werk van begin tot eind, zullen wij met ons menselijke verstand niet helemaal kunnen bevatten. Wij kunnen ons niet met Hem meten, daar is God veel te groot voor. Daarom mogen we dus ook op Gods grootheid vertrouwen. Hij weet het.

Je zult weer dansen

Salomo schrijft dat er een tijd is om te huppelen. Huppelen is iets vrolijks. Als je gaat huppelen voel je je vanzelf ook wat vrolijker worden. Het is net als dansen. Een vrolijke beweging. En hier mag je je aan vasthouden. Je zult weer dansen. ‘Morgen dans je weer’, zingt LEV. Morgen is niet letterlijk, het spreekt over de belofte dat die tijd aan gaat breken. Wanneer de tijd daar rijp voor is.

Dag voor dag

Ga je door een tijd van donkerte? Houd je dan vast aan dat dit weer voorbij gaat, maar probeer niet in tijd te denken. De tijd om te dansen komt vanzelf. Voor jou is dan de volgende wijze raad:

Wees dan niet bezorgd over de dag van morgen, want de dag van morgen zal voor zichzelf zorgen.
– Mattheüs 6:34 (HSV)

Dit klinkt makkelijk, maar is een waarlijke kunst. Elke keer als je ontmoedigt raakt, kun je dit tegen jezelf zeggen: dag voor dag. En ga je nu door een tijd van lachen en huppelen? Geniet! Wees je bewust van je geluk en dank God hiervoor.

Aan de slag!

Luister het lied ‘Morgen dans je weer’ van LEV. Probeer de tekst mee te zingen, Prijs Hem!

Deel deze overdenking

 1. Margot schreef:

  Wat een prachtige overdenking! ❤️
  Zo waar, wat een rijke belofte en heerlijk vooruitzicht hebben wij hier op aarde, waar we met zoveel pijn, lijden, verdriet, onbeantwoorde vragen te maken hebben….
  Maar er komt een dag dat we weer zullen dansen 🙏
  Wat een feest zal dat zijn!

 2. Ine schreef:

  Inderdaad een prachtige bemoedigende overdenking. Fijn.

 3. Anja Verschoor schreef:

  Wat een prachtige overdenking en bemoediging, Suzanne! Dit komt uit je hart en is een hoop die je ook zelf mag hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap