Bekende christenen: zo ga je met ze om volgens Paulus

29

apr

Mandy

Ze zijn er genoeg: bekende christenen. Auteurs, filmsterren of muzikanten, Amerikaans, Nederlands of noem het maar op. Ze inspireren, delen óf zijn een bron van discussie. Op social media gaan mensen dan ook lekker tegen elkaar te keer: dit is wél een goede christen, dit juist niet. En maakt iemand een foutje? Dan is het gauw voorbij. Paulus heeft daar vandaag iets over te zeggen.

In de gemeente van Korinthe kwamen diverse leraren langs en ieder had zo zijn eigen schare fans. Zo had je Petrus, maar ook Apollos en Paulus worden genoemd. Het is verleidelijk om een kant te kiezen en dat is dan ook precies wat de Korinthiërs deden. Vervolgens gingen ze erover met elkaar in gevecht: ‘Paulus is beter!’, ‘Nee, Apollos is de beste!’ Een beetje zoals de reacties op een gemiddelde social media-feed. 

De bekende christenen in Paulus’ tijd

Maar wat zegt Paulus? 

Wie is Paulus dan, en wie is Apollos, anders dan dienaren, door wie u tot geloof gekomen bent, en dat zoals de Heere aan ieder van hen gegeven heeft? Ik heb geplant, Apollos heeft begoten, maar God heeft laten groeien. Dus is dan noch hij die plant iets, noch hij die begiet, maar God, Die laat groeien. En hij die plant en hij die begiet, zijn één, maar ieder zal zijn eigen loon ontvangen overeenkomstig zijn eigen inspanning. Want Gods medearbeiders zijn wíj. Gods akker en Gods bouwwerk bent ú.
– 1 Korinthe 3:5-9 (HSV)

‘Zie het allemaal in de juiste verhouding’, zegt Paulus. Uiteindelijk gebeurt er niets zonder de inspanning van God. Ja, het werk dat wij doen is belangrijk. We worden zelfs Gods medearbeiders genoemd. En we worden ook beoordeeld op dat werk. Ons werk doet ertoe! Dus ook het werk van die ‘bekende christenen’, of je het er nu mee eens bent of niet. Het is ook niet zo dat je daar niet op beoordeeld wordt, aldus Paulus.

Als iemands werk dat hij op het fundament gebouwd heeft, standhoudt, zal hij loon ontvangen. Als iemands werk verbrandt, zal hij schade lijden. Hijzelf echter zal behouden worden, maar wel zo: als door vuur heen.
– 1 Korinthe 3:14-15 (HSV)

Voor bekende christenen én onszelf gaat het om het fundament

Hoe je bouwt op het fundament is van belang: als je werk standhoudt, ontvang je loon, en zo niet, dan lijd je schade. Maar – en dit is een hele belangrijke – de persoon zelf wordt behouden. Dát is de belangrijkste take away: het gaat om het fundament waaróp je werkt. Bij jou, bij mij en bij de bekende christenen die je volgt. 

Paulus probeert de Korinthiërs duidelijk te maken dat het hierom gaat: Christus, en Christus alleen. Hij probeert de gemeente met de juiste focus te laten kijken. Jezus is de basis. Hoe wij vervolgens op dat fundament bouwen is belangrijk, en we worden erop beoordeeld, maar het is geen kwestie van leven of dood. Daar heeft Jezus Zelf voor gezorgd. 

Aan de slag!

Zijn er bepaalde ‘bekende christenen’ waar jij het niet mee eens bent? Bid vandaag voor hen én jezelf, dat jullie het fundament niet uit het oog verliezen. 

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap