Balans vinden tussen ‘doen’ en ‘stilstaan’

25

sep

Marie Tulin van Ekeren

Voel jij je in balans? Wat is het een heerlijk woord, hè, ‘balans’! Denk jij bij het woord balans ook aan dat perfecte gevoel in je week: Niet te druk, maar ook niet te rustig (niet te saai!). Niet hoeven haasten, maar wel dingen op de planning hebben staan die je blij maken. Enthousiast aan je werk kunnen, maar je ook lekker terugtrekken en opladen. Zo houd je energie door de hele week heen. In de Bijbel komt ook veel ‘balans’ terug. Lees je mee?

Een mooi onderdeel van mens-zijn is dat ons lichaam ons allerlei signalen geeft. Je kunt je opgeladen en energiek voelen, of je juist onrustig, overweldigd en druk in je hoofd voelen. Het zijn allemaal signalen waar je wat mee kunt doen! Het bewust worden van jouw lichaam is een eerste stap in het verkrijgen van balans. Ga elke dag goed bij jezelf na: Hoeveel prikkels ervaar ik? Hoe ziet mijn to-do-lijst eruit? Welke gevoel geeft me dat?

Een leven in doen en stilstaan, gaan en terugtrekken, praten en stilzijn, geeft ons rust en vrede. Het geeft ons een doel en missie, maar ook genoeg tijd om te reflecteren op Gods weldaden.

1. Gods schiep dag en nacht

Toen God de aarde schiep, schiep Hij dag en nacht (Genesis 1:14). Steeds klinkt er in Genesis: ‘’Het was avond geweest en het was morgen geweest’’. Hier voel je al dat er een cadans aanwezig is: Dag en nacht, licht en donker. In de het donker kunnen we niets meer om ons heen zien en móeten we dus wel stoppen met waar we mee bezig zijn. Accepteer jij de grenzen die God ons opgelegd heeft? Of blijf je lang doorwerken? Denk je: Als ik dit nog even afmaak, dan zal ik beter slapen.

Je mag rusten in jouw beperking als mens en jouw behoefte aan slaap en rust. God schiep niet voor niets een fysieke tijd om te werken en een tijd om te rusten. Wat ook bijzonder is: Genesis haalt eerst de avond aan en dan de morgen. Bij de Joden begint een dag nog steeds in de avond. Eerst rusten in Gods goedheid, dan aan het werk. 

2. Werken én reflecteren

Wat ook bijzonder is: God zelf rustte nadat Hij zes dagen werk had verricht.

Toen God op de zevende dag Zijn werk, dat Hij gemaakt had, voltooid had, rustte Hij op de zevende dag van al Zijn werk, dat Hij gemaakt had.
– Genesis 2:2 (HSV)

Dus nadat God gewerkt had, nam Hij de tijd om te kijken naar alles wat Hij had gemaakt. En Hij genoot er van! Het was zeer goed. Zo mogen ook wij terugkijken op ons werk en reflecteren. Sta jij stil bij alle mooie dingen die God in jouw leven heeft gelegd? Sta je stil bij je week en vraag je je af wat er goed ging, en wat minder goed ging? Neem hier de tijd voor, en probeer niet steeds door te razen. Sta stil, kijk eens terug. Geniet. En rust met de wetenschap dat je nu niets meer kan veranderen aan wat gedaan is. Doe nieuwe krachten op, en ga dan weer aan de slag.

3. God geeft het in je slaap

Een bijzonder vers lezen we in Psalm 127 vers 2:

Het is tevergeefs dat u vroeg opstaat, laat opblijft, brood eet waarvoor u moet zwoegen: De HEERE geeft het Zijn beminde in de slaap.
– Psalm 127:2 (HSV).

Dit vers is een bevrijding voor alle mensen die alleen maar ‘zwoegen’. Probeer jij krampachtig alles voor elkaar te boksen? Heb je geen rust en vergeet je (bij wijze van spreken) bijna dat je ook nog moet slapen? Weet dan dat God voorziet. Het is goed om je best te doen, maar we kunnen niet zonder Gods voorziening.

‘Gods beminden’, dat zijn we als we Hem dienen, en bij Hem schuilen (Nahum 1:7). We zijn volledig afhankelijk van God en mogen altijd tot Hem bidden om voorziening in ons leven. Waar ons werk stopt, gaat God door. En Hij geeft zijn beminden alles wat ze nodig hebben, ook al slapen ze.

4. Niet lui zijn

Betekent dit dat God ‘toch wel voorziet?’ Nee, we zijn een verantwoordelijk wezen. We hebben allemaal onze eigen verantwoordelijkheden en verplichtingen gekregen, en God wil dat we hierin trouw zijn. Dat betekent dat we niet lui mogen zijn.

In Spreuken 6 lezen we het volgende:

Ga naar de mier, luiaard, zie zijn wegen en word wijs. Hoewel hij geen aanvoerder heeft, geen leidinggevende of heerser, maakt hij zijn eten gereed in de zomer, verzamelt hij zijn voedsel in de oogsttijd.
– Spreuken 6:6-8 (HSV)

Wat een aansporing om goed met onze tijd, en ons leven om te gaan! Hier staat eigenlijk dat, hoewel een mier geen aanvoerder heeft die zegt: ‘’Ga dit of dat doen’’, hij toch zijn werk goed doet. Zelfs een mier verzamelt zijn voedsel op tijd en maakt zijn eten gereed. Dat betekent dat wij ook moeten werken als het daar de tijd voor is. Niet om door mensen gezien te worden, maar voor God.

Aan de slag!

  • Zo zie je een klein aantal voorbeelden, uit een schat aan bijbelteksten waarin God spreekt over balans. Je kunt zelf vast nog veel meer verzen vinden die over werken en over rusten gaan. Zoek ze eens op!  
  • Sta stil bij het volgende vers:

    En alles wat u doet, doe dat van harte, als voor de Heere en niet voor de mensen, in de wetenschap dat u van de Heere als vergelding de erfenis zult ontvangen, want u dient de Heere Christus.
    – Kolossenzen 3:23 & 24 (HSV)

    Doe jij alles wat je doet van harte voor God? En rust jij ook in de wetenschap dat God voorziet en je zal zegenen?

Deel deze overdenking

  1. Josée schreef:

    Mooi en zo waar.

  2. Petra schreef:

    Fijn stuk om te lezen zo aan het begin van de week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap