Angsten horen niet thuis in het rijtje van christenzijn, toch?

27

jul

Carmen

Ik bid zo vaak of God mijn angsten wil laten verdwijnen. Mijn angst voor verlies. Verlies van zekerheid, familie of onrust. Angst voor foute keuzes of andere dingen. Er is genoeg waar je bang voor kan zijn. Alles wat je hebt, kan binnen enkele seconden verdwijnen, als het maar fout genoeg gaat. Ook het niet halen van en toets, of niet weten of je een deadline voor school gaat halen is angstwekkend. Soms is zelfs God beangstigend. Die hele geestelijk wereld is maar raar en eng.

Dan hoor je dat angst helemaal niet bij het christenzijn hoort. Dat het helemaal niet hoort bij wie je bent. Dat weet je natuurlijk wel. Maar hoe kan je nou zonder angst leven?

Zo is de ​liefde​ bij ons werkelijkheid geworden, en daardoor kunnen we op de dag van het oordeel vol vertrouwen zijn, want hoewel wij nog in deze wereld zijn, zijn we als ​Jezus. Liefde​ laat geen ruimte voor angst; volmaakte ​liefde​ sluit angst uit, want angst veronderstelt straf. In iemand die angst kent, is de ​liefde​ geen werkelijkheid geworden.
(1 Johannes 4:17-18, NBV)

Elke keer dat je deze tekst leest, bekruipt je het gevoel dat je het niet goed doet. Je bent best wel eens angstig, dus kennelijk is de liefde van Jezus geen werkelijkheid in jou geworden. Je bent er nog steeds niet. Je hart is niet gevuld met God en…

Wow! Stop eens even.

Dat is absoluut niet wat Johannes hier zegt. Hij vertelt hier dat angst voortkomt uit de angst voor straf. Hij heeft het hier over de dag des oordeels, dat we niet meer bang hoeven te zijn voor Gods oordeel, omdat wij voor Hem hebben gekozen. Wanneer je erkent dat alleen Jezus jou kan redden van al het onreine in je hart, en Hem besluit te volgen, komt Hij in je hart wonen. Hij wil jou liefhebben en veranderen. Hij heeft jou eerst liefgehad.

Nu leer jij Hem langzaam ook lief te hebben, zonder angstig te worden voor de dag dat Jezus terugkomt.

Deze tekst is er niet om jou te vertellen dat je niet goed bezig bent. Ook niet om je te vertellen dat jouw angst bewijs is dat Gods liefde niet in jou leeft.

Nu zal ik even spoilen dat de hele brief 1 Johannes ontzettend zwart-op-wit is, net als dit vers. Maar pas toen ik het las, realiseerde ik me dat ik dit meer als bemoediging ervoer. Er is nóg meer liefde voor mij om mezelf in te verdrinken, om in te leren omarmen.

Elke keer dat je angst ervaart, is het goed om je te realiseren waar dit vandaan komt. Maak je je zorgen om iets, waarom? Durf je te vertrouwen op God? Durf je te geloven dat zijn liefde je rust geeft?

Je mag bidden en vragen om zijn liefde, om zijn volmaakte liefde. Daar is geen angst.

Aan de slag!
Het is voor jou een uitnodiging om dichter bij God te komen als je deze tekst leest. Zijn volmaakte liefde leeft al in jou, maar je mag je er voor open stellen. Als je vandaag merkt dat je angst ervaart, groot of klein, denk dan na waarom je die angst ervaart. Vraag daarna of God je hand wil vastpakken en jou wil leiden. Vraag of Hij Zijn volmaakte liefde in jou wilt aanwakkeren. Je mag rusten in zijn liefde.

Download de dagtekst en deel ‘m op Instagram, Pinterest of Facebook!

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

Deel deze overdenking

Bijbel in een jaar

Heb jij altijd al eens de hele Bijbel in 1 jaar willen lezen?
Dit is je kans!
Bekijk hoe jij mee kunt doen aan de Zij Lacht Bijbel in 1 jaar challenge. 

Ik ben benieuwd!

 1. Renee schreef:

  Bedankt Carmen! Heel mooi!!
  Stapje voor stapje mogen we Leren om God te vertrouwen!
  Hij zorgt zó goed!!

  • Carmen schreef:

   Dankjewel Renee! Het is inderdaad een wandeling die zich stapje voor stapje voortbeweegt! Geniet van de dingen die je om je heen ziet!

 2. Bep schreef:

  Als je deze tekst ongenuanceerd leest met iemand die lijdt aan een angststoornis, dan komt dit verschrikkelijk binnen is mijn ervaring. Maar dan lees ik de geschiedenis van Jezus in Getsemane ernaast. Hij leefde in volmaakte liefde met de Vader, maar wat een diepe ( en terechte) angsten leed Hij daar. En wat heeft dat ons gebracht!!! Daarmee mogen we elkaar bemoedigen. Hij heeft ook onze angsten gedragen. Duizend, duizend maal o Heer, zij u daarvoor dank en eer!!

  • Carmen schreef:

   Precies, daar ben ik het mee eens. Dit is een enge tekst voor iemand die in angst leeft. Daarom ben ik zo blij dat alleen de verhalen over Jezus al rust geven! Hij heeft ook Zijn angsten overwonnen, nu mogen wij dat ook doen, zwemmend in zijn liefde 😉

 3. Adeline schreef:

  Dank je wel Carmen. Dit had ik even hard nodig, stukje rust en adempauze in mijn ingewikkelde gedachten van dit moment

  • Carmen schreef:

   Klopt Adeline, die adempauze ontglipt zo gemakkelijk dat ik zelfs mijn eigen blogs mij weer wakkerschudden om even tot rust te komen bij Hem.

 4. Anne schreef:

  Dit was wat ik nou noem een knipoog van God. Kwam precies op het juiste moment en juist gister heb ik het hier met iemand over gehad. 🙂 Dankje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap