Helemaal in de wolken van verliefdheid

26

jul

Debora

Zucht. Smelt. Pure romantiek. Echte schoonheid. Betoverende sensualiteit. Allerfijnste erotiek. Waar ik het over heb? Dé liefdesroman in de Bijbel. Het mooiste liefdeslied wat er is: Hooglied. In dit lied wordt de liefde tussen een jongeman en zijn meisje bezongen. Het schijnt dat deze jonge man koning Salomo is. Het meisje is een herderin. Salomo ontmoette haar, toen hij zijn kudden en wijngaarden bezocht. Zij weet niet wie ze ontmoet heeft, maar wat ze zeker weet is dat ze erg verliefd is op hem! Het duurt nog wel eventjes, voordat ze weet wie hij werkelijk is. Ik raad het je van harte aan: Lees het eens! Laat je overspoelen met deze échte liefde, want:

Wat is de liefde toch heerlijk. Het is het mooiste wat je verlangen kan.
(Hooglied 7:6)

Kijk eens mee naar deze fragmenten van onbeschrijfelijk diepe liefdesuitingen tussen de koning en zijn meisje. Hij huivert niet om dit op creatieve, poëtische manier te laten zien:

Je bent van top tot teen mooi, mijn liefste, je bent werkelijk volmaakt. Je bent zo mooi als een zonsopgang, zo stralend als de maan, zo schitterend als de zon, en zo gevaarlijk als een heel leger. Wat loop je sierlijk op je sandalen.
Je lijkt wel een koningsdochter!
(Hooglied 4:7; 6:10; 7:1)

Sluit je ogen, en laat dit als balsem voor je ziel zijn.
Jezus is verliefd op jou!

Laat je meevoeren in Zijn dromen en lang gekoesterde gedachten over jou:

 • Een zonsopgang is adembenemend, altijd weer verrassend vol nieuwe schoonheid. Zo ben jij.
 • Je straalt als de maan. Je verlicht het donker op subtiele en toch verhelderende manier. Als het nodig is schijn je volop (volle maan) om licht te geven aan mensen die in het donker zitten.
 • De zon geeft warmte, behagelijkheid en maakt mensen blij. Precies zo mag jij schitteren, elk moment van je leven. Be that blessing, girl!
 • Gevaarlijk… Wauw. Klinkt extreem spannend. Haha, nee serieus, je mag wel weten dat er kracht en sterkte van je uit gaan (zie Hooglied 6:4c HTB) of zoals Lisa Bevere zegt: “Although I walk with grace, I have a mighty roar!”
 • Sandalen zijn in de Bijbel vaak een beeld van waardigheid (denk aan de verloren zoon!) Hoe bijzonder, dat Jezus tegen je zegt: “Wat loop je sierlijk, bekleed met waardigheid! Je lijkt wel een koningsdochter! ” 

Laat deze woorden je doordringen tot de diepste vezels van je binnenste.
Wat doet dit met je?

Aan de slag!

Het meisje uit haar gevoelens als reactie op de liefdesverklaringen van haar koning in woorden van openbaring:

Ik ben van mijn liefste. Hij verlangt naar mij. Zijn ene arm ligt onder mijn hoofd, zijn andere arm omarmt mij. Draag me dicht op je hart, dicht bij je, zoals je een armband om je arm draagt. Want de liefde is net zo sterk als de dood: je kunt er niet aan ontkomen! Het verlangen van de liefde is als vuur, een vuur dat door de Heer is aangestoken. Er is geen water dat het vuur van de liefde kan blussen. Er is geen rivier die de liefde kan doven. Als een mens die liefde zou willen kopen met alles wat hij bezat, zou het nog steeds niet genoeg zijn. Hij zou worden weggestuurd.Nu weet hij, dat ik me alleen aan hém zal willen geven.
(Hooglied 7:10; 8:3,6,7; 8:10b)

Lees het lied ‘My Beloved‘ van Kari Jobe eens, met in je achterhoofd dat het niet alleen om een liefdesrelatie gaat tussen man en vrouw, maar veel diepzinniger en persoonlijk: Jezus’ liefdesrelatie met jou.

Download de dagtekst en deel ‘m op Instagram, Pinterest of Facebook!

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Deel deze overdenking

 1. carola schreef:

  Love it! Hooglied is echt mijn favoriete bijbelboek!
  Bedankt! Liefs Carola

 2. Hanneke schreef:

  Dankje voor deze blog!
  Ik loop al een tijdje met een vraag rond; namelijk wat is de functie van verliefdheid?
  Wat is de functie van ‘liefde maakt blind’, de ander idealiseren, dromen over die ander(wat verwachtingen schept en geen realiteit hoeft te worden), dromen en genieten van de erkenning en waardering die die ander jou geeft?
  Voor mij voelt dit als zondig, omdat het vanuit mijzelf gedacht is en dus iets van zelfgerichtheid in zich heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap