3 Bijbelse stappen om je hart in topconditie te krijgen

28

jul

Renske Hoste

Als je hier komt voor een verhandeling over dieetkeuzes, sporten en een gezond hart, dan moet ik je helaas teleurstellen. Maar: klik niet meteen weg! Deze tips gaan veel verder dan je hart hier op aarde: deze tips gaan over je hemelse hart. Daar kan je geen Omega 3 voor slikken. Daar heb je niks aan een goede lichamelijke conditie. Deze stappen gaan over je geestelijke conditie en kunnen zowel jou als je omgeving radicaal veranderen.

Stap 1 – Wat erin komt, komt er ook weer uit.

Lees met mij mee in Matteus 12:34-35:

‘Iemands woorden verraden wat er in zijn hart is. Een goed mens haalt goede dingen tevoorschijn uit de goede voorraad in zijn hart. Maar een slecht mens haalt slechte dingen tevoorschijn uit de slechte voorraad in zijn hart.’

Deze woorden spreekt Jezus tegen de farizeeën in een weergaloze confrontatie. Door de waarheid van zijn woorden te beseffen en tot je door te laten dringen, kan je een grote omslag maken in je leven. Heb je er wel eens over nagedacht dat wat je in je hart brengt (of dit nu goed is of slecht) er ook weer uit komt? Als je meeluistert met roddelende collega’s, maar er niets aan doet, zal je je er dan niet steeds minder aan storen? Zal je dan niet zelf mee gaan roddelen? Als je veel gewelddadige series en/of films kijkt, zal je dat dan niet steeds normaler vinden en anderen ook zo gaan behandelen? Hetzelfde geldt omgekeerd: Als je een compliment krijgt, kan je je dat niet ontzettend vrolijk maken? Loop je niet met een glimlach over straat, zie je sneller de positieve kanten van anderen?

In Spreuken 3:3 roept de schrijver op tot het volgende:

Mogen liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals, schrijf ze in je hart.’

Door Jezus Christus ben je zoveel meer! Wij krijgen van de heilige Geest alle goeds aangereikt: liefde, blijdschap, vrede, trouw, enzovoort. Je hoeft dit alleen maar aan te nemen en toe te voegen aan de goede voorraad (‘schatkamer’) van je hart. Het komt er gegarandeerd ook weer uit, zodat je het kan doorgeven aan anderen zoals de bedoeling is.

Kortom: Waarom zou je het contact met goede dingen vermijden als je ze ook kan omarmen en opzoeken? En waarom zou je bewust het contact met slechte dingen opzoeken als je dat ook kan vermijden?

Stap 2 – Detox je hart

Kijk eens naar je hart en zeg eens eerlijk: hoe ligt het erbij? Vingerafdrukken, zwarte plekken, een beetje smoezelig? Welke schatkamer is meer gevuld, de goede of de slechte? Zijn er momenten waarop je het contact met slechte dingen kan vermijden of vervangen voor goede dingen?

Als er zulke momenten zijn geweest of nog steeds zijn, breng ze bij God en bid mee met David in Psalm 51:12:

‘Schep, o God, een zuiver hart in mij, vernieuw mijn geest, maak mij standvastig.’ 

Overleg met de heilige Geest over die momenten van contact met slechte dingen, zoals roddelen, geweld, seks, ontrouw, noem maar op. Ga samen met Hem op zoek naar andere mogelijkheden en manieren om juist je goede schatkamer te vullen.

Stap 3 – Wees niet halfhartig

Blijf momenten en situaties analyseren en vraag jezelf: vul ik hiermee mijn goede of mijn slechte schatkamer? Bouwt dit op of breekt dit af?

Leef niet met slechts je halve hart in het goede, maar met je hele hart! Op meerdere plaatsen in de bijbel wordt het hele hart genoemd: ‘vertrouw op de Heer met heel je hart’ (Spr 3:5-6), ‘heb de Heer Uw God lief met heel je hart’ (Matt 22:37), ‘Gelukkig wie (…), hem zoeken met heel hun hart.’ (Ps 119:2). God vraagt je niet om halfhartig te leven. Hij wil graag dat je leeft in de volledige potentie, alle goeds en alle mooie plannen die Hij in je heeft gelegd. En geloof me: die volledige potentie bereik je pas echt met je hart in topconditie!

Aan de slag!
Hoe is de conditie van jouw hart? Vraag de heilige Geest om hulp en analyseer dit samen aan de hand van de vorige stappen. Schrijf het op, maak een mindmap, praat erover met anderen. Ga op zoek naar manieren om je goede schatkamer (en die van anderen) te vullen en probeer dit voor een bepaalde tijd uit. Merk je verschil?

Download de dagtekst en deel ‘m op Instagram, Pinterest of Facebook! 

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Deel deze overdenking

  1. Melanie schreef:

    Mooi geschreven! Ik had een poosje geen overdenkingen meer gelezen, maar het zijn toch elke keer weter kleine schatten. Dank jullie wel!

  2. Trijnet schreef:

    Moge liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals,schrijf ze in je hart. Mooie tekst om weer te lezen. Het was de trouwtekst van mijn dochter.

  3. Alieke schreef:

    Thanks Renske voor deze prachtige blog! Heb er weer van genoten vanmorgen. 🙂 God heeft het in elk geval weer gebruikt vandaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap