Getuigen van God

28

feb

Gastblogger

Heb jij er ooit weleens aan gedacht om voor langere tijd weg te gaan? Even verdwijnen uit de dagelijkse sleur van het leven? Gewoon naar een ander land om wat te ontspannen, misschien wel vrijwilligerswerk te doen of gewoon te genieten van het leven dat God je gegeven heeft. De schepping op een andere manier beleven. Barnabas en Saulus maakten zo’n reis, maar dan nét iets anders. Ze maakten een evangelisatiereis.

1 In de kerk van Antiochië waren profeten en leraren. Behalve Barnabas en Saulus waren dat Lucius uit Cyrene en Simeon de Zwarte. En ook nog Manaën, die samen met Herodus Antipas opgegroeid was. 2 Op een dag waren ze allemaal bij elkaar om de Heer te eren. Dat deden ze door te bidden en te vasten. Toen zei de heilige Geest: ‘Barnabas en Saulus moeten weggaan uit Antiochië. Ze moeten het werk gaan doen waarvoor ik hen uitgekozen heb.’ 3 Nadat ze gebeden en gevast hadden, legden ze allemaal hun handen op Barnabas en Saulus. Daarna lieten ze hen weggaan. 4 De heilige Geest stuurde Barnabas en Saulus op weg. Ze gingen eerst naar de stad Seleucië en daarna reisde ze met een schip naar het eiland Cyprus. 5 Op Cyprus kwamen ze aan in de stad Salamis. Daar vertelde ze in de Joodse synagogen het goede nieuws over Jezus. Johannes was met Barnabas en Saulus meegekomen om hen te helpen. (Handelingen 13: 1- 5)

De Heilige Geest koos Barnabas en Saulus als de twee uitverkorenen. De twee die bereid waren om Gods woord te verkondigen op andere plekken. Zij waren er klaar voor. In Handelingen staat dat alle profeten en leraren hun handen op Barnabas en Saulus legden, oftewel: de twee kregen de zegen van God mee. God zou bij hen zijn en hen kon niets gebeuren. En wat gebeurde, gebeurde. Barnabas en Saulus vertrokken en vertelden het woord van God. Ze kregen tegenslag op tegenslag, maar soms waren daar ook de lichtpuntjes die alles weer goed maakte.

Een groot gedeelte van dit stuk heb ik zelf ook meegemaakt afgelopen jaar. In september 2016 kreeg ik het idee om mijn stage in het buitenland te doen. Ik kon zo werken bij een Internationaal magazine, waardoor ik journalistieke en internationale ervaring kon opdoen. Het magazine ging over liefdadigheidswerk waardoor ik met veel organisaties in contact zou komen en arme mensen kon helpen. En zo gezegd, zo gedaan. Ik deed het en ben voor een halfjaar naar Bolivia gegaan. Net als Barnabas en Saulus voelde ik die hand op mijn rug en die bemoediging dat dit echt was wat God met mij wilde doen. Het was alsof Hij wilde zeggen: ”ga maar eens weg, kijk maar eens hoe het ook kan zijn en hoe jij ook kan zijn”. Toen ik in mijn kerk ook de zegen kreeg, was dat toch een kippenvelmoment. Op dat moment zei God dat wat er ook gebeurt, waar je ook belandt, ”Ik ga met je mee”. Net als Hij altijd met Barnabas en Saulus was, ook toen ze niet werden geloofd.

Sergios Paulus was een verstandige man. Hij liet Barnabas en Saulus bij zich komen. Want hij wilde het goede nieuws wat zij vertelden, graag horen. Barjesus probeerde dat tegen te houden. Hij wilde niet dat Sergius Paulus in Jezus ging geloven. 9 Toen kwam de heilige Geest in Saulus. Saulus wordt meestal Paulus genoemd. Hij keek Barjesus aan 10 en zei: ‘Jij bent een kind van de duivel, een vijand van alles wat goed is! Je zit vol kwaad en vol leugens. Je liegt over de boodschap van de Heer. 11 Daarom zal de Heer je straffen. Je zult een tijdlang blind zijn en de zon niet kunnen zien. ‘ Meteen werd alles donker om Barjesus heen. Hij kon niet meer zien waar hij liep. Hij zocht naar mensen die hem de weg konden wijzen. 12 Toen Sergius Paulus zag wat er gebeurd was, ging hij geloven. Hij was diep onder de indruk van de dingen die hij geleerd had over de Heer. (Handelingen 13: 8 – 13)

Wat is God toch machtig, dat lees je ook in dit stuk weer. God gebruikt zijn macht om mensen te laten geloven, maar Hij gebruikt zijn macht ook om je te beschermen en vertrouwen te hebben dat je door Hem mag getuigen. Dat Hij met je mee gaat, waar je ook gaat. Zo heb ik in Bolivia best situaties gekend waar het even moeilijk was, maar ik heb altijd die beschermende hand mogen voelen en daar ben ik erg dankbaar voor.

Zo liep ik op een dag in een drukke straat in de Boliviaanse plaats Cochabamba rond een uur of vijf in de middag toen ik een man vlak achter me zag lopen. Ik was bijna thuis en had niet door dat de man steeds dichterbij begon te komen. Toen de man vlak achter me was, draaide ik me om en de man duwde me tegen de muur. Hij hield me stevig in de houdgreep en ik kon geen kant op. Ik schreeuwde om hulp, maar het leek wel alsof de tijd even stil stond en alle auto’s en mensen waren verdwenen. Er was niemand in de buurt. De man schreeuwde dat ik mijn spullen moest geven en hij was vooral geïnteresseerd in m’n mobiel. Ik riep dat hij weg moest gaan, maar dat ging hij niet. Op een gegeven moment spoot hij pepperspray in mijn ogen. Op dat moment kon ik mezelf bevrijden uit zijn houdgreep en snel naar huis rennen.

Aan de slag!
Van God getuigen, het klinkt misschien nog ver weg maar voordat je het weet, zet God jou in. Wees niet bang, want God doet alles om Zijn kinderen te beschermen. Hij geeft je de kracht om je te bevrijden van slechte mensen, maar Hij geeft je ook het vertrouwen om Zijn woord door te geven. Wat denk jij, zou je het doen?

Deze overdenking is geschreven door onze oud-schrijfster Melanie. Melanie is een enthousiaste 21-jarige student Media, Informatie & Communicatie die op zoveel mogelijk verschillende manieren haar passies en talenten wil inzetten voor het Koninkrijk van God. Van het schrijven van blogs, verhalen en gedichten tot zingen en gitaar spelen voor de Koning. Zij Lacht van een prachtige regenboog, de zon die elke dag weer opkomt, goede gesprekken, fijne vriendschappen en het maken van muziek.

Deel deze overdenking

 1. Truus schreef:

  Melanie wat was dat eng!!!
  Gelukkig kunnen we je heelhuids rond zien lopen!
  Endat God bij ons is …..dat is ZEKER.
  Een overleden vriend van ons nam als hij bij mensen op bezoek ging altijd een tekst mee;deze……
  Wees niet bang,want Ik ben bij je,
  vrees niet,want Ik ben je God.
  Ik zal je sterken,Ik zal je helpen,
  je steunen met mijn onoverwinnelijke rechterhand.(jes.41:10)
  Zo kunnen we onze weg gaan. Bedankt voor je meditatie.

  • Melanie Hazenberg schreef:

   Dat is zeker waar! En die tekst is erg mooi, dat is een van de verzen die ik uit m’n hoofd weet en altijd bij me draag. Super mooi om te weten dat God overal is en altijd met je meegaat.

   Liefs,
   Melanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap