Alarm! Wat doe jij als je alarmbellen hoort in je leven?

29

mei

Yael Juch

Weer een storm, dit keer heeft ze de naam Eunice. Alarmbellen klinken op internet, televisie en op social media. De eerste berichten maken mij nog een beetje sceptisch. Het zal wel weer meevallen. Totdat de alarmbellen maar blijven klinken en er zelfs een NL ALERT op het scherm van mijn telefoon verschijnt. Verschillende berichten van omgevallen bomen, takken, rondvliegende dakpannen volgen. ‘Eigenlijk had ik nog plannen voor vanavond’, gaat er door mijn gedachten. Wat zal ik doen? Luisteren naar de alarmerende berichten of toch gaan? Amos is een profeet die met figuurlijke alarmbellen door de straten van Israël loopt. Maar wat doet het volk, wanneer ze zijn woorden horen?

Luister!

Luister naar dit woord dat de HEERE tot u spreekt, Israëlieten, tot het hele geslacht dat Ik uit het land Egypte heb geleid:

Alleen u heb Ik gekend
uit alle geslachten op de aarde.
Daarom zal Ik u vergelden
al uw ongerechtigheden.

Gaan er twee samen
zonder elkaar ontmoet te hebben?

Brult een leeuw in het woud
als hij geen prooi heeft?
Laat een jonge leeuw vanuit zijn hol zijn stem klinken
zonder dat hij iets gevangen heeft?

Duikt een vogel in een strik op de aarde
als er geen val voor hem is?
Springt de strik van de grond op
als er niets gevangen is?

Of wordt in een stad de bazuin geblazen
zonder dat het volk beeft?
Of komt er kwaad in de stad zonder dat Heere dat doet?
Amos 3:1-6 (HSV)

Ik hoor je denken, wat een opbeurend stuk uit de Bijbel. Dit was precies wat ik dacht toen Marjan Riedijk  haar podcast begon met deze Bijbelverzen. Ik had hem eerlijk gezegd bijna uitgezet. Laten we eerlijk zijn, we worden vooral blij van bemoedigende boodschappen uit de Bijbel. Tot ik terugdacht aan het woord waar dit Bijbelstuk mee begint: ‘Luister’. We hebben altijd een keuze om te luisteren. Waar willen jij naar luisteren? Luister jij alleen naar een boodschap die je figuurlijk een aai over je bol geeft? Of wil jij ook luisteren naar een boodschap die schuurt, maar je uiteindelijk leidt naar de weg die God voor je heeft?

Oorzaak en gevolg

Amos wil in zijn boodschap de mensen wakker schudden. Eigenlijk schreeuwt hij de woorden van God uit: ‘Snappen jullie het dan niet?’ God is rechtvaardig en kan hun onrechtvaardigheden niet negeren. Hij kan het niet, omdat het niet past bij wie Hij is. God spreekt in Amos 3 tot zijn ‘uitverkoren volk Israël’. Maar in tegenstelling dat Amos uitspreekt dat God zegen zal geven aan zijn volk, spreekt Amos over Gods oordeel. De zeven retorische vragen uit het dagelijks leven onderstrepen dat oorzaak en gevolg in de schepping is gelegd. Juist omdat God een verbond met het volk heeft, moet Hij ook rechtvaardig voor hen zijn. Anders zou het volk nooit leren wat goed voor hen is en wat niet goed is.

Denk eens aan wat een vader doet met zijn kinderen. Stel dat een vader alles zou goedkeuren zonder consequentie. Hoe zou die zoon dan opgroeien? Dit betekent echter niet dat je vers 6 moet lezen als een boodschap dat al het kwaad in deze wereld van God komt. Het is een boodschap voor dat moment om zijn volk ‘wakker te schudden’ over hoe zij God zien en een oproep tot bekering.

God is van ons

Het volk van Israël had na alle zegen van God de overtuiging gekregen dat Hij er altijd voor hen zou zijn. Dit is natuurlijk waar, maar ‘God mèt ons’ is wat anders als ‘God is van ons’. De boodschap van Amos strookt volledig tegen hun overtuiging in. De Israëlieten zijn ervan overtuigd dat God met hen is èn altijd zorgt voor goede gaven, ook als ze hem niet gehoorzamen of dienen. Ze denken God in hun broekzak te hebben. Laten we nog even stil staan bij vers 2. Zijn volk is gekend door God. Gekend zijn door God geeft een diepe relatie. Het is een voorrecht dat wij gekend zijn door hem. Dat de God die het heelal en alles op aarde heeft geschapen naar ons omziet en ons helemaal doorgrond, dàt gegeven zou het volk (en wij trouwens ook) als voorrecht moeten zien. Ze moeten niet vergeten Wie God is. Dit zegt iets over Gods soevereiniteit; dat God alles heeft voortgebracht, alle dingen tot standhoudt, alles overstijgt, alles weet en over alles heerst. Dit is de God die naar hen omziet. Hoe beantwoord je zoiets?

Gehoorzaamheid

Wanneer je beseft hoe lief God de wereld heeft, waaronder jou persoonlijk, gebeurt er iets in je hart. Het roept een verlangen op om deze liefde te beantwoorden. God vraagt het volk Israël om dit te beantwoorden met gehoorzaamheid aan zijn wil, ‘het goede’. Het volk lijkt echter geen onderscheid meer te kunnen maken tussen goed en kwaad en niet te weten wat het dienen van God eigenlijk van hen vraagt. Ze willen de alarmbellen niet horen die Amos laat klinken of ze hebben geen idee wat ze ermee moeten doen.

Aan de slag!

Nu zoomen we in op jouw leven. Sta jij wel eens stil bij alarmbellen in je eigen leven? Of negeer je ze en ga je door? Heb jij nog wel zicht op wat ‘het goede’ (Gods wil) is voor jouw leven? 

Bid het volgende gebed uit Psalm 139:23-24:

Doorgrond mij, o God, en ken mijn hart, toets mij en ken mijn gedachten; zie, of bij mij een heilloze weg is, en leid mij op de eeuwige weg.

Open je hart voor de stem van de Heilige Geest. Aan welke situaties van je leven moet je denken? Mocht je zelf niet weten wat je moet doen met de alarmbellen die in je opkomen, zoek mensen in je omgeving op die je vertrouwt om samen ervoor te bidden. Laat je niet door schaamte of angst tegenhouden, we zijn allemaal niet perfect.

Geïnspireerd door de boodschap uit de podcast: Alarmbellen- Eerst dit door Marjan Riedijk

Deel deze overdenking

  1. Kim schreef:

    Heel erg bedankt voor deze mooie overdenking lieve Yaël 🙏🤍 Precies de boodschap die wij allen nodig hebben 🥲🙏 God zij geprezen in alle eer 🙏✨

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap