Waar vroeger leraren vooral kennis overbrachten door middel van uitleg en verhalen, wordt tegenwoordig veel meer aandacht besteed aan vragen stellen aan de leerlingen. Dit is natuurlijk niet omdat leerkrachten zelf het antwoord niet zouden weten, maar om te checken of de leerlingen nog bij de les zijn, of de stof is overgekomen en begrepen, maar ook steeds meer om leerlingen zelf tot nadenken te zetten. Door zelf na te denken over de vraag en tot antwoorden te komen blijft de stof veel beter onthouden. Waar vroeger de leerlingen passieve luisteraars waren, worden zij nu veel meer betrokken en geactiveerd. Nadenkend over vragen stellen word ik nieuwsgierig: stellen de Heere God en Jezus ook vragen aan ons en zo ja, wat voor vragen en met welk doel?
De eerste vraag die God in de Bijbel stelt is aan Adam nadat hij en Eva hebben gezondigd en God stelt deze vraag echt niet omdat Hij het antwoord niet weet!
Waar ben je?
– Genesis 3:9 (NBV21)
Waarom stelt God een vraag terwijl Hij alwetend is? (Jesaja 46:9-10/Psalm 139). Door de vraag ‘waar ben je?’ maakt God zijn aanwezigheid kenbaar, dat Hij je ziet – zelfs al verberg je je – en betrokken wil zijn. Tevens leidt het vragen stellen van God aan Adam tot zelfreflectie. Adam moet nadenken over zijn gedrag, de beslissingen die hij heeft genomen en zijn verhouding tot God.
We zien God regelmatig vragen stellen die in deze categorie passen:
Als je al langere tijd gelooft, kan het vanzelfsprekend worden waardoor je nauwelijks (meer) nadenkt over wie God is en wat jouw verwachtingen van Hem zijn. Deze categorie vragen laat ons nadenken over Zijn almacht en over ons (on)geloof:
Jezus verstond als Joodse Rabbi de kunst van vragen stellen als geen ander en ondanks dat de onderwerpen verschillen, zien we dat het doel steeds is om Zijn volgelingen te onderwijzen:
Het kan zijn dat God ons een opdracht heeft gegeven die wij niet uitvoeren. En dan moet God ons soms confronteren en kritische vragen stellen om ons tot actie te bewegen:
Genoeg voorbeelden over het vragen stellen van God en Jezus. Misschien zijn er meer categorieën en zeker veel meer voorbeelden, maar welke categorie is op jou van toepassing? Is het tijd voor zelfreflectie of juist om na te denken over Gods almacht? Wil je onderwezen worden door Jezus, worstel je met ongeloof of heb je het nodig om in beweging te komen? Besef dat God vragen-stellen goed bedoelt en niet om jouw voor het blok te zetten; Zijn vragen brengen je verder in je persoonlijke ontwikkeling en geloof.
Durf jij het aan om vandaag en de komende week tijd te nemen waarin God de ruimte krijgt om vragen aan jou te stellen? En ben je bereid om zowel te luisteren als erover na te denken? Want hoe zat het ook al weer? God weet heus de antwoorden wel, maar zelf nadenken zal meer effect hebben!
Luister naar Joke Buis: ‘Wat vraagt God van mij?’
Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking in je mailbox!
Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking via WhatsApp
Met onze boeken en Bijbels helpen wij jou om de Bijbel beter te leren lezen, begrijpen en leven.
In onze besloten Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een Zij Lacht (bijbelstudie)groep, of je kunt er zelf een starten!
Door onze site te bezoeken, ga je akkoord met ons privacybeleid met betrekking tot cookies, trackingstatistieken, etc.
Eén reactie op “Welke vragen stelt God aan jou?”
Heel mooi! 🤍