Advies in leiderschap – 3 lessen van Jetro

21

mrt

Neeltje

Mozes is een belangrijk persoon in het Oude Testament. Hij heeft het volk Israël uit het land Egypte geleid, op weg naar het beloofde land. In het hoofdstuk van vandaag lezen we dat hij bezoek krijgt van zijn schoonvader Jetro. Hij geeft Mozes advies over hoe hij het volk moet leiden. Een advies dat ook vandaag bruikbaar is.

In Exodus 18:13-27 staat:

De volgende dag ging Mozes rechtspreken over de mensen die daarvoor bij hem kwamen. De hele dag door stonden er mensen bij hem te wachten. Jetro zag hoe druk Mozes het daarmee had. Hij vroeg hem: “Wat ben je aan het doen? Waarom zit jij daar alléén en staan de mensen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bij je te wachten?” Mozes antwoordde: “Ze komen naar mij toe om God om raad te vragen. Ik moet beslissen wie er gelijk heeft als ze ruzie hebben. En ik leer hun de wetten en leefregels van God.”

Maar Jetro zei tegen hem: “Dit doe je zo niet goed. Zo raken jij en het volk helemaal uitgeput. Dit is veel te zwaar voor je. Je kan dit niet alleen. Ik zal je goede raad geven. Als je doet wat ik zeg, zal God je zegenen. Jij moet namens het volk naar God toe gaan. Je vraagt Hem om een antwoord voor de problemen van de mensen. En je moet de mensen de wetten en leefregels van God leren. Je moet hun leren hoe ze moeten leven en hun vertellen wat voor taken ze hebben. Maar je moet ook uit het volk een groep verstandige mannen uitzoeken. Ze moeten diep ontzag voor God hebben. Het moeten betrouwbare mannen zijn die zich niet laten omkopen. Van hen maak je leiders over duizend, over honderd, over vijftig en over tien mannen. Deze verstandige mannen zullen voortaan over de mensen rechtspreken. Over alle kleine dingen kunnen zij zelf beslissen. Maar met alle moeilijke zaken moeten ze naar jóu gaan.

Als je je op die manier door hen laat helpen, zul je het veel minder druk hebben. Als je denkt dat God dit ook een goed plan vindt, doe dan wat ik zeg. Dan zul je het kunnen volhouden. En dan zullen ook de mensen tevreden naar huis gaan.”

Mozes luisterde naar Jetro en deed wat hij had gezegd. Uit heel Israël koos hij verstandige mannen uit als leiders over duizend, honderd, vijftig en tien mannen. Zij zouden voortaan over de mensen rechtspreken. Met de moeilijke dingen gingen ze naar Mozes, maar over alle kleine dingen beslisten zij zelf.

Toen nam Mozes afscheid van Jetro en Jetro ging naar zijn eigen land terug.
(Basisbijbel)

Mozes heeft een duidelijke alleen-positie in dit verhaal. Hij is de schakel tussen het volk en God, hij kan als geen ander vertellen wat Gods wil is. En hij is niet alleen rechter, maar ook de wetgever. Hij spreekt recht als dat nodig is en als Mozes het zelf niet meer weet, vraagt hij het aan God. Jetro ziet de eindeloze stroom van mensen die elke dag opnieuw voor Mozes’ tent staan. Hij stelt Mozes’ de logische vraag: ‘Wat ben jij aan het doen, waarom doe je dit alleen?’. Mozes’ antwoord is vervolgens: ‘Ik leer hen wat Gods wil is en ik spreek recht als dat nodig is’.

Jetro’s advies is als volgt:
1. Weet wat Gods wil is voor de mensen.
2. Verzamel betrouwbare mannen om je heen met wie je het werk samen kunt doen.

Ik zou er nog een derde advies aan toe willen voegen:

3. Zorg ervoor dat je een ‘Jetro’ in je omgeving hebt die jou advies kan geven, zowel praktisch als op geloofsniveau.

1. Weet wat Gods wil is voor de mensen.

Jetro geeft Mozes het advies om de wetten en richtlijnen van God aan het volk mee te geven. Op die manier heeft het volk een eigen verantwoordelijkheid om te leven naar Gods wil. Als zij er niet uit komen, kunnen ze raad vragen aan Mozes en de mannen die hij aangesteld heeft.

2. Verzamel betrouwbare mannen/vrouwen om je heen met wie je het werk samen kunt doen.

Mozes verzamelt betrouwbare mannen die hem bijstaan in het werk. Dit moeten krachtige mensen zijn die leven in afhankelijkheid van God. Op die manier kunnen ze elkaar als raadsmannen aanvullen.

3. Zorg ervoor dat je een ‘Jetro’ in je omgeving hebt die jou advies kan geven, zowel praktisch als op geloofsniveau.

Jetro is in dit verhaal de ideale adviseur. Hij observeert en ziet dat de zaken beter geregeld kunnen worden. Hij geeft Mozes praktisch advies zodat Mozes niet overwerkt zal worden. Vervolgens blijft hij niet, maar neemt hij weer afscheid van Mozes. Daarmee laat hij de verantwoordelijkheid aan Mozes.

Aan de slag!

Heb jij een ‘Jetro’ in jouw omgeving die de zaken scherp ziet en aan kan wijzen als er iets misgaat? Je zou dit ook een mentor kunnen noemen. Deze man of vrouw kan jou advies geven hoe je met belangrijke beslissingen in je leven om moet gaan, en kan een voorbeeld in geloof voor jou zijn.

Ik wil je vragen om te bidden voor zo’n persoon in je leven en/of op zoek te gaan naar iemand die jou in praktische, en vooral geloofszaken advies kan geven.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap