Ademloos verwonderd over de schepping

02

feb

Gastblogger

Je kent vast het spreekwoord ‘De morgenstond heeft goud in de mond’, wat betekent dat vroeg opstaan loont. Om eerlijk te zijn kost het me soms best moeite om vroeg mijn bed uit te komen. Toch weet ik uit ervaring dat vroeg opstaan loont, vooral als je getuige mag zijn van de zon die glorieus opkomt en je ademloos verwonderd doet staan.

Zo ook een tijdje geleden. Het is die ochtend nog vroeg als mijn wekker afgaat. Ik voel me nog moe en met enige tegenzin stap ik mijn bed uit. Eigenlijk had ik graag nog even lekker willen blijven liggen, maar ik heb nu eenmaal beloofd om te helpen. Ik stap onder de douche en maak me klaar om weg te gaan.

Als ik in de auto stap, is het nog donker, maar al heel snel vult de horizon zich met een geweldige oranjerode gloed. De zon komt op en maakt de morgen wakker. Yes! Het is adembenemend en mijn hart vult zich met verwondering en aanbidding. Ineens ben ik dankbaar dat mijn wekker vroeg af ging en ik mijn bed uit moest – dit moment had ik voor geen goud willen missen! Het liefst had ik de auto aan de kant van de weg gezet om mijn volledige focus op deze prachtige zonsopkomst te vestigen. Ik was echt ademloos verwonderd en mijn hart vulde zich met groot respect voor de Schepper van hemel en aarde. Hierdoor kon ik niks anders dan in de auto God loven en prijzen. Wat is Hij groot en machtig. Hij laat Zijn majesteit zien in de schepping.

God laat Zijn majesteit zien in de schepping

David zag dit ook en schreef:

Aan de hemel is te zien hoe machtig God is.
Het heelal vertelt dat God alles heeft gemaakt.
Elke volgende dag spreekt daarover.
Elke volgende nacht laat dat weer zien.

Het is een taal zonder woorden.
Er is geen stem te horen
Toch klinkt hun boodschap over de hele aarde
De wereld hoort ervan.
God heeft aan de hemel voor de zon een tent neergezet.
De zon komt stralend naar buiten, stralend als een bruidegom die uit zijn slaapkamer komt […]
– Psalm 19:2-5 (BasisBijbel)

Een teken van hoop

Het prachtige tafereel wat zich aan de horizon afspeelde, is voor mij een teken van hoop. Want hoe donker onze donkerste nachten ook kunnen zijn, er komt altijd weer een nieuwe morgen!

Hoeveel verdriet je misschien hebt, er komt een ommekeer en je zult weer juichen van vreugde omdat God goed is.

Misschien huil je ‘s avonds nog, maar de volgende dag kun je weer juichen.
– Psalm 30:6 (BasisBijbel)

Hoe donker deze gevallen wereld ook lijkt te zijn, door Jezus is er altijd hoop. Jezus versloeg de duisternis door zijn dood en opstanding. Door Jezus is er altijd licht in de duisternis. Hij verandert verdriet in vreugde. Hij is de grote Overwinnaar!

Waar Hij verschijnt wordt alles nieuw, ook al heb je het misschien nog niet opgemerkt, maar Hij zorgt ervoor dat iets nieuws ontkiemt (Jesaja 43). Hij heeft een nieuwe weg voor ons gebaand in de woestijn en voorziet in onze nood. Dat is hoop, ook als je het dus nog niet ziet of opmerkt in je eigen leven. Hoop op wat eens komen zal…

De stralende Bruidegom

Eens zal niet de gewone zon opgaan, want het licht van de stralende majesteit van God verlicht de stad, en het Lam is de Lamp van de stad (Openbaring 21:22). We mogen uitzien naar het moment dat dit zal zijn.
Eens komt Jezus terug! De dag van het grote bruiloftsfeest van het Lam. De bruiloft van het Lam zal geen letterlijke bruiloft zijn zoals wij die kennen. Waar het uiteindelijk op neerkomt is de hereniging van de hemelse bruidegom, Jezus Christus en Zijn bruid, de kerk.

Jezus is onze stralende bruidegom, Die wacht tot de Vader het sein geeft dat Hij zijn bruid (ons) kan gaan halen. Straks als Jezus terugkomt als dé stralende Bruidegom zal er geen verdriet meer zijn en geen pijn, en zullen de tranen van ons gezicht worden gewist. Dan zal het nooit meer donker zijn, en hebben we het licht van de maan en de zon niet meer nodig, omdat Hij het is die alles verlicht! Dat zal het moment zijn waarop we Hem van aangezicht tot aangezicht zullen aanschouwen.

Zucht… als ik daaraan denk, ben ik ademloos verwonderd.

Aan de slag!

Luister naar dit lied: Mozaïek Worship – Verwonderd.

Deel deze overdenking

  1. G. schreef:

    Ik lees graag jullie overdenkingen, ieder morgen weer. Deze van 2 februari trof mij een ga ik delen met vriendinnen.
    Zo toepasselijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap