Adem – onmisbaar voor het leven

24

jan

Gastblogger

We weten allemaal dat adem belangrijk is. Als je niet kunt ademen, sterf je. Misschien ben je zelf wel eens kortademig geweest? Dan kun je verder (bijna) niets meer doen dan bezig zijn met ademhalen. Wist je dat je geestelijk ook in ademnood kan raken? Dat je geestelijk aan het hyperventileren kan zijn? Ik wil het dus graag met jullie hebben over ademhalen. Niet op lichamelijk vlak, maar op geestelijk vlak.

Adams adem

Adam werd door God tot leven gebracht door de adem van God. Dit vind je terug in Genesis 2:7 (HSV):

Toen vormde de Heere God de mens uit het stof van de aardbodem en blies de levensadem in zijn neusgaten; zo werd de mens tot een levend wezen.

God maakte de mens als een levend wezen: geest, ziel en lichaam. Het hoort als een eenheid te functioneren. We zijn niet alleen lichaam. We hebben meer nodig dan alleen onze aardse ademhaling. We weten dat door de zondeval van Adam en Eva (en met hen alle mensen, want iedereen heeft gezondigd), we door de zonde zijn afgesneden van de geestelijke ademhaling met God.
Jezus kwam om ons weer één te maken van geest, ziel en lichaam met Hem. Door het sterven en opstaan van de Here Jezus zijn wij geestelijk opnieuw geboren.

In Johannes 20: 21-22 (HSV) en in Handelingen 2: 2-3 (HSV) staat het volgende:

Jezus dan zei opnieuw tegen hen: Vrede zij u! Zoals de Vader Mij gezonden heeft, zend ik ook u. En nadat Hij dit gezegd had, blies Hij op hen en zei tegen hen: Ontvang de Heilige Geest.

En plotseling kwam er uit de hemel een geluid als van een geweldige windvlaag en dat vervulde heel het huis waar zij zaten. En aan hen werden tongen als van vuur gezien, die zich verdeelden, en het zat op ieder van hen.

Met het ontvangen van de Heilige Geest in ons en op ons leven hebben we niet alleen meer adem in ons lijf, maar ook adem in onze geest.

Gods adem

Maar zijn we wel bewust van de adem van de Geest? Weet je wat de wind van de Geest kan bewerkstelligen in je leven en in de wereld? Besef je dat jij het bent waar de Geest doorheen wil werken?

Wat heeft God tot jou gesproken, wat je hebt laten liggen? Misschien wel door angst, leugens, valse bescheidenheid of ‘tegenwind’? Wat is het laatste woord wat jij van de Geest mocht ontvangen maar waar je niet in bent durven te gaan staan?
God roept Zijn dochters wakker! Word wakker bruid! Het is tijd om te gaan.

Gods adem is in jou. Jij mag die adem gebruiken om aan de slag te gaan. Je hoeft niet te blijven zitten en wachten op wat Hij gaat doen. Hij wil het door jou heen doen. Als ik ga rennen gaat mijn ademhaling sneller, het past zich aan. De Heilige Geest zal je alles geven wat je nodig hebt. Maar wil je bijzondere dingen met God gaan meemaken? Wil je de talenten echt gaan zien in je leven, wil je niet alleen tot leven komen op geestelijk gebied, maar ook echt door de Geest gaan leven? Dan zal je moeten vertrouwen op de ademhaling van de Geest.

Leef geliefde!

Leef bruid van God! Adem in, adem uit. De Geest wil met kracht door jou heen werken. Negeer de kleine dingen niet. Ademen doe je zonder dat je het door hebt. Als jij overdag aan het werk bent of de afwasmachine inruimt, dan denk je niet voortdurend bewust na over je ademhaling. Zo is het ook met de adem van de Geest. Ga niet krampachtig hiermee om. Als je krampachtig met je natuurlijke ademhaling omgaat, ga je sneller hyperventileren of verkeerd ademhalen. Zo werkt dat geestelijk ook. Je hoeft niet te zoeken naar die speciale opdracht, naar dat ene speciale talent.

Wat ligt er voor je? Wat is het laatste wat God tegen jou gesproken heeft? Pak dat op! Wat zegt de Heilige Geest vandaag tegen je? Hij wil dat je leeft! Beweegt! Ademt! Gaat! Als geliefde dochter van God mag je vrij wandelen. Net zoals God wandelde met Adam en Eva in het paradijs. Zo wil Hij ook met jou wandelen.

Met de adem van de Geest in je leven kun je veel meer dan je denkt. De Geest van God wil niet alleen jou tot leven wekken, Hij wil door jou heen ook Zijn kracht laten zien. En dat gaat Hij doen op manieren die jij zelf vaak niet eens door hebt. Ik heb al zo vaak gemerkt dat juist als ik gehoorzaam wil zijn in de gewone, geestelijke dagelijkse dingen, dat ik dan de Heilige Geest steeds meer aan het werk zie. Hoe gehoorzamer je wordt in het alledaagse, hoe meer je uiteindelijk aan zal kunnen.

Aan de slag!

Als ik morgen een triatlon ga lopen, dan kan ik je vertellen dat die helemaal gaat mislukken. Omdat ik niet getraind ben. Maar een vriend van ons zou het morgen zo kunnen doen. En nog goed ook! En dat is geestelijk ook zo, lieve zussen! Als jij je oefent in de geestelijke zaken van alle dag, dan kun je op een gegeven moment ook de grotere wedstijden aan! Door bijvoorbeeld “nee” te zeggen tegen roddel, door proberen geduldiger om te gaan met je buurman, door jezelf te gaan vergeven.

Ik wil jullie zeggen dat Hij zoveel van je houdt. Hij wil je meenemen naar grote hoogtes. We willen graag toch met God de bergen op? De prachtige vergezichten zien? Hoogtepunten meemaken? Wist je dat je op grote hoogtes hoogtevrees kunt krijgen als je ongetraind bent? Je kunt dan een tekort aan zuurstof krijgen, vaak in combinatie met te snel omhoog willen. De Heilige Geest wil je voorbereiden en trainen zodat je mee kunt de bergen in.

Hij weet wat Hij doet. Adem in, adem uit. Met elke teug weet je: Hij woont in mij! Hij is aan het werk.

Deel deze overdenking

 1. Alien schreef:

  Dank je wel!
  Dit was echt een bemoediging voor mij en een antwoord op vragen waar ik mee bezig ben….

 2. Annemiek schreef:

  Mooi, moest denken aan het liedje Adem!

 3. Marlies schreef:

  Mooi! Dank ♥️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap