Activeer Gods wapenrusting door te bidden!

29

jul

Joanne van de Vendel

Paulus schrijft een brief aan Efeze, de hoofdstad van de Romeinse provincie Asia in Klein-Azië (Turkije). Aan het eind van de brief vat Paulus alles kort en bondig samen in een, voor de mensen in Efeze, heel herkenbaar beeld: de wapenrusting van een Romeinse soldaat. Deze wapenrusting is ons geestelijke wapen, om ons te beschermen in de strijd waar we mee te maken hebben. Het is onze opdracht om deze aan te trekken en te activeren met gebed. Maar hoe doe je dat? 

De wapenrusting van God

Paulus vertelt aan de gelovigen in Efeze het volgende:

Neem daarom de hele wapenrusting van God aan, opdat u weerstand kunt bieden op de dag van het kwaad, en na alles stand kunt houden. Houd dan stand, uw middel omgord met de waarheid, en bekleed met het borstharnas van gerechtigheid, en de voeten geschoeid met bereidheid van het Evangelie van de vrede. Neem bovenal het schild van het geloof op, waarmee u alle vurige pijlen van de boze zult kunnen uitblussen. En neem de helm van de zaligheid en het zwaard van de Geest, dat is Gods woord, terwijl u bij elke gelegenheid met alle gebed en smeking bidt in de Geest en daarin waakzaam bent met alle volharding en smeking voor alle heiligen.
– Efeze 6:13-18 (HSV)

Deze wapenrusting is Gods wapenrusting. De strijd speelt zich af in het onzichtbare. Het is een geestelijke strijd. Daarom moeten we ons geestelijk wapenen om stand te kunnen houden. Ons geestelijke middel om deze wapenrusting te activeren is gebed. En de Heilige Geest is de sleutel tot dit gebed. 

Bidden is als ademhalen

Lieve vrouw, hoe ziet jouw gebedsleven eruit? Ben je je bewust van de geestelijke wereld om je heen? Hier kun je invloed op uitoefenen. Door bewust de wapenrusting van God aan te trekken en daarbij jouw leven voor Gods troon te brengen met jouw twijfels, pijn, onzekerheid en strijd. 

Door te bidden, wordt je wapenrusting geactiveerd. Doordat je je in gebed mag laten leiden door de Heilige Geest zelf. Hij zal in de geestelijke strijd actief worden. Hij zal je inspireren om woorden te vinden om voor te bidden. Laat je in je gebed door de Heilige Geest leiden met smekingen. 

Bidden is als ademhalen. Je kunt niet zonder! 

Gods wapenrusting voor jou

  • Gordel van de Waarheid

Ons fundament is dat Jezus onze Waarheid is (Johannes 14:6). De Bijbel staat daarnaast vol met waarheden hoe God jou ziet; je bent geliefd, waardevol en kostbaar (Jesaja 43:4).

  • Borstharnas

Je mag Gods borstharnas dragen om jouw hart te beschermen tegen de pijlen van de vijand. Jouw hart is de bron van je leven (Spreuken 4:23).

  • Sandalen van bereidheid van het Evangelie van de Vrede

Je hakken (of sneakers :-)) mag je voor nu even inruilen voor de sandalen om te gaan en staan in de vrede van de Vredevorst. Deze vrede zal nog gebracht moeten worden op plekken waar die niet is. Ben je bereid te gaan naar de plekken waar de Heilige Geest je heen leidt? Zodat je op die plekken Zijn vrede mag stichten (Jesaja 52:7).

  • Schild van Geloof

Bescherm je tegen de pijlen van het kwaad met het schild van het geloof. God is het schild, dat jou beschermt (Psalm 7:11)

  • Helm van Verlossing

Zet de helm van de zaligheid op. Je gedachten, zonden, aanklacht en ziekten heeft Jezus verlost aan het kruis. Kortom, Jezus heeft ons hele leven verlost. Het kwaad kan je niet meer aanklagen en Jezus zal jouw hart en jouw gedachten vullen met de vrede van God (Filippenzen 4:7). 

  • Zwaard van de Geest

Het enige onderdeel van de wapenrusting waar wij de vijand mee kunnen aanvallen is met het Woord van God. Dat is onze dolk. Gods Woord is de Bijbel. Jezus leert ons dit wanneer Hij in de woestijn door de vijand wordt verzocht. (Matteüs 4:4, 7 en 10). 

Maar bovenal: BID! Activeer Gods wapenrusting voor jou. Nodig de Heilige Geest uit in je (gebeds)leven. Blijf dit volhouden en ervaar hoe goed God is. 

Blijf bidden en blijf daarbij waakzaam en dankbaar.
– Kolossenzen 4:2 (NBV) 

Aan de slag!

Schrijf voor jezelf een gebed op waarin je met een houding van bidden en smeken jouw strijd bij God brengt. Laat je hierin leiden door de Heilige Geest. Trek in gebed ieder onderdeel van de wapenrusting aan en bedenk aan het eind van de dag wat het jou heeft gebracht. Breng dit in dankbaarheid bij God. 

Dappere vrouw, strijd je morgen weer mee?

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap