5 tips van Paulus voor de wedloop van het leven

28

jun

Hanneke van der Galiën

Haar voetstappen laten afdrukken achter in het zand. De zon schijnt op haar gezicht en het zweet druipt over haar voorhoofd. In de verte duikt de eindstreep op en haar hartslag verhoogt wanneer ze de laatste sprint inzet. Nog een paar honderd meter en ze heeft bereikt waar ze al zo lang voor getraind heeft. Nog een paar honderd meter en ze heeft de wedloop gelopen!

In een aantal brieven die Paulus heeft geschreven, vergelijkt hij het leven van christenen met een wedstrijd: de wedloop van het leven. Het lopen van een wedloop, van een marathon, is zwaar en heeft veel voorbereiding nodig. Zo moet er vaak getraind worden en moet er speciale kleding en schoenen worden aangeschaft. En zo is het ook met de wedloop van ons leven. Vandaag wil ik met je kijken naar de tips die Paulus geeft voor het lopen en volbrengen van de wedloop die voor ons ligt.

1.   Leg al je last en zonde af

…afleggen alle last en de zonde, die ons zo gemakkelijk verstrikt…
– Hebreeën 12:1 (HSV)

Het is lastig om een wedstrijd te lopen wanneer je helemaal bepakt en bezakt bent en allerlei bagage met je mee moet dragen. Het is zwaar en de kans is groot dat je verstrikt raakt en ten val komt. Maak je daarom zo licht mogelijk en leg al je lasten en al je zondes af. Neem ze niet mee tijdens de reis, maar breng ze bij het kruis, en laat ze daar.

2.   Houd je ogen gericht op Jezus

terwijl wij het oog gericht houden op Jezus, de Leidsman en Voleinder van het geloof. Hij heeft om de vreugde die Hem in het vooruitzicht was gesteld, het kruis verdragen en de schande veracht en zit nu aan de rechterhand van de troon van God.
– Hebreeën 12:2 (HSV)

Het is belangrijk om je ogen gericht te houden op Jezus. Hij is ons voorgegaan in de wedloop en heeft de eindstreep al gehaald. Hij leidt ons op de weg die we mogen gaan.

We mogen rennen. We mogen meedoen aan de wedloop van het leven. Niet omdat we de eindstreep moeten halen, maar omdat de wedstrijd al gewonnen is. Jezus heeft de wedstrijd al voor ons gewonnen. We kunnen rennen, met Jezus in het vooruitzicht. Hij is ons doel.

Ik loop daarom niet zonder duidelijk doel en ik vecht zó met de vuist dat ik niet maar wat in de lucht sla.
– 1 Korinthe 9:26 (HSV)

3.   Doe je uiterste best

Weet u niet dat zij die in de renbaan lopen, allen wel lopen, maar dat slechts één de prijs ontvangt? Loop dan zo dat u die verkrijgt.
– 1 Korinthe 9:24 (HSV)

In een wedstrijd is er maar één eerste plek, er is er maar één die met de hoofdprijs naar huis kan gaan. Gelukkig gaat de wedstrijd die wij lopen niet over degene die het snelste is en als eerste over de eindstreep komt. Nee, het gaat over je uiterste best doen. Het gaat erover dat je zó loopt dat je de prijs ontvangt. Voor de een zal dat op dit moment een sprint zijn, voor de ander een waterpauze. We zitten allemaal in een andere fase van de wedstrijd en hebben allemaal een ander tempo, en dat is helemaal prima.

4.   Beheers je in alles

En iedereen die aan een wedstrijd deelneemt, beheerst zich in alles…
–  1 Korinthe 9:25 (HSV)

Topsporters hebben een strak schema en moeten zich kunnen beheersen om zich daaraan te kunnen houden. Ze kunnen niet zomaar trainingen overslaan of ongezond voedsel eten, want dat zou hen zomaar eens de winst kunnen kosten. Zo moeten wij ons ook kunnen beheersen wanneer er verleidingen op ons pad komen, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn.

5.   Volhard en loop door tot het einde

…En laten wij met volharding de wedloop lopen die voor ons ligt,
– Hebreeën 12:1 (HSV)

Volharding. Lopen en blijven lopen. Weer opstaan als je gevallen bent. Wat kan dat lastig zijn! Toch is het noodzakelijk om een wedstrijd uit te kunnen lopen.

Volhard, blijf geloven en blijf trouw tot in de dood. Dan zal je de eindstreep halen en de kroon van het leven ontvangen (Openbaring 2:10).

Aan de slag!

Hoe is het gesteld met de wedstrijd van jouw leven? Ben je nog aan het rennen of ben je onderweg afgehaakt?

Denk vandaag eens na over de over de vragen:

  • Zijn er nog lasten en zonden die jij met je meedraagt en af kan leggen?
  • Zijn je ogen op Jezus gericht?
  • Doe je je uiterste best?
  • Zijn er dingen waar je je beter in zou kunnen beheersen?

Deel deze overdenking

  1. Josvandongen2@gmail.com schreef:

    Heel bijzonder en bemoedigend .mijn vriendin heeft gisteren de 4 daagse gelopen en om te kunnen winnen moet je je aan de regels houden de voorwaarden die je benoemde zijn zo herkenbaar ons leven is een 4 daagse maar dan in de werkelijkheid van het leven ga er voor onze heiland wacht ons op wat een dag zal dat zijn als we thuis komen

  2. menco schreef:

    lees deze overdenking nu, tijdens de Marathon van Amsterdam. De 5 punten zijn goed beschreven. Dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap