3 Tips om je minder aan te trekken wat anderen vinden

10

mrt

Marianne de Bart-van der Lee

Laatst stond ik op de bowlingbaan. Mijn ene zoon vond het fantastisch. Of hij nu één of drie kegels omgooide, zijn armpjes gingen de lucht in en er kwam een blije ‘jeeeej!’ uit zijn mond. En gooide hij niets om? Dan ging hij snel een nieuwe bal halen om het nog eens te proberen. Mijn andere zoon vond het daarentegen niets. “Ik kan het helemaal niet”, zei hij steeds. “En iedereen kijkt naar mij. Wat als ik niets omgooi? Dan lachen ze mij uit.” Die gedachten herken ik maar al te goed. Dat jongetje lijkt namelijk erg op mij. En ik dacht bij mezelf: wat zou ik hem nou willen vertellen? Welke lessen uit de Bijbel mag ik hem leren? Want ik gun het hem zo dat hij zonder al die belemmerende overtuigingen kan genieten van zijn leven. 

Ze zijn herkenbaar toch, die belemmerende gedachten? Een spannende presentatie op school, jezelf voorstellen aan je nieuwe schoonfamilie, de eerste dag bij je nieuwe baan… Of überhaupt een ruimte met allemaal mensen binnenkomen of een reactie geven op een moeilijke vraag. Op de gekste momenten komen dat soort gedachten over jezelf naar boven. En als je niet oppast nemen de negatieve en angstige gevoelens je levensvreugde weg. 

Les 1: Begin bij jezelf

Keer je af van het kwaad en doe het goede; zoek de vrede en jaag die na.
– Psalm 34:15 (HSV)

De Bijbel zegt veel over het kijken naar een ander. En de eerste les begint daarom ook bij jezelf. Maar al te snel denk je iets over een ander of roddel je hierover met andere mensen. Verval niet in die verleiding! Doe geen kwaad, maar wees goed. Er staat namelijk: ‘…jaag de vrede na.’ 

In andere vertalingen wordt ‘najagen’ vertaald met ‘streven naar’ of ‘proberen’. Probeer iedere dag in vrede met anderen te leven. Streef daarnaar. En is het vandaag niet gelukt? Dan is er genade. Probeer het dan morgen opnieuw. 

Les 2: Neem de houding van Paulus aan 

Maar hoe u of een menselijke instelling over mij oordeelt interesseert me niet, en hoe ik over mezelf oordeel telt evenmin. Ik ben me weliswaar van geen kwaad bewust, maar dat betekent niet dat mij niets ten laste kan worden gelegd. Het is de Heer die over mij oordeelt. 
– 1 Korinthe 4:3-4 (NBV)

Ik vind de houding van Paulus zo indrukwekkend! Zeker als je leest wat hij op het moment van schrijven doormaakte: 

Tot op dit moment lijden wij én honger én dorst, én zijn wij naakt, én worden wij met vuisten geslagen, én hebben wij geen vaste woonplaats, én spannen wij ons in door met onze eigen handen te werken. Worden wij uitgescholden, dan zegenen wij. Worden wij vervolgd, dan verdragen wij. Worden wij belasterd, dan bidden wij. 
– 1 Korinthe 4:11-13a (HSV)

Wij mogen diezelfde houding van Paulus aannemen. Het maakt namelijk totaal niet uit wat een ander van je denkt. Sommige vrouwen hebben misschien de tweede zin uit vers 3 nog meer nodig. Het maakt zélfs niet uit wat jij over jezelf denkt. Het enige dat telt is wat God van je vindt.  

Les 3: Richt je op wat God over je zegt

En wat zegt God dan over jou? Eén van de psalmen die dat zo mooi duidelijk maakt is Psalm 139. In vers 13 staat: “Want U hebt mijn nieren geschapen, mij in de schoot van mijn moeder geweven.” (HSV) 

Heb je wel eens iemand zien weven? Zoveel details, zoveel aandacht. Zó ben jij gemaakt. Hoe mooi als je vers 14 mee kunt bidden: “Ik loof U omdat ik ontzagwekkend wonderlijk gemaakt ben; wonderlijk zijn Uw werken. Mijn ziel weet dat zeer goed.” 

Hij maakte jou. Hij vormde jou. Zijn handen weefden jou in de baarmoeder. Wauw! 

Ga daarin staan vandaag en probeer dat elke dag opnieuw. Neem de houding aan van de geliefde dochter van de Vader die je bent, in plaats van als de persoon waar misschien iets over wordt gedacht. En wat dan nog? God is Degene `die jou liefheeft en Zijn genade is voor jou genoeg. Wat zijn we vrij als de mening van anderen er niet meer toe doet!

Aan de slag!

Verlang je hier ook naar? Bid dan dit gebed met mij mee:

Vader, Schepper van alle dingen én van mij, U vormde mij. En ik dank U dat U dat deed. Wilt U mij leren kijken naar mijzelf zoals U naar mij kijkt? Leer me inzien dat Uw genade genoeg is, zodat het er niet meer toe doet wat een ander van mij denkt. Leer me leven in het besef dat ik Uw geliefde dochter ben. In Jezus Naam, Amen. 

Deel deze overdenking

  1. Betsie Tieman schreef:

    Ik vind dit een lastige. Vooral voor de mensen met fysieke of mentale problemen.
    Daarnaast de zin: het maakt niet uit wat ik van mijzelf vind. Mij maakt het nl wel uit. Dit omdat ik graag een licht en een doorgeefluik van onze hemelse Vader wil zijn in Zijn afhankelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap