Zie jij ouderen als een last of een zegen?

19

jul

Mandy

We focussen ons steeds meer op ouder worden en langer leven. Maar ondertussen is onze maatschappij steeds minder ingesteld op ouderen, als ze niet meer in ons snelle tempo mee kunnen komen. Langer bij de kassa staan? Pff! Niet kunnen internetbankieren? Ouderen moeten ook mee met hun tijd! En als we heel eerlijk zijn? Dan zien we ze vooral als steeds afhankelijker, en steeds minder als de mensen met levenswijsheid zoals God ze geschapen heeft.

Ongetwijfeld níet de doelgroep van Zij Lacht, maar wél één waar we (vaak) mee te maken hebben: ouderen. Ik ga regelmatig naar mijn licht dementerende oma, om haar bijvoorbeeld te helpen met boodschappen. Je kunt je voorstellen dat haar tempo íets lager ligt dan dat van mij. En ik merk dan ook aan mezelf en anderen dat het moeilijk is om ons tempo aan te passen, ook als anderen (in dit geval ouderen) moeite hebben om ons bij te benen.

Ik weet bijvoorbeeld dat het fijner voor mijn oma is om samen boodschappen te doen, maar ook dat het langer duurt dan wanneer ik het in mijn eentje zou doen. Ik doe het graag samen, maar ik merk dat dat snel-snel-snel er automatisch in zit. En aan de kassa, waar het afrekenen wat langer duurt, merk ik dat menig cassière ongeduldig wordt als de afrekentijd langer is dan gemiddeld. De volgende klant staat immers alweer te wachten. We zien vooral wat anders en verminderd is, en hoe dat niet meer in ons plaatje van de maatschappij past.

Zien we ouderen als last of als zegen?

We zien ouderen bovendien steeds minder als de individuen die ze zijn. We zien vooral wat ze níet meer zijn. Gaat dat ongemerkt? Ja. Maakt dat het oké? Nee, dat denk ik niet. Het is het de kunst om ouderen op de manier te zien zoals ze bedoeld zijn. Als mensen waar we veel van kunnen leren. Als individuen met een verhaal. Niet als groep met een gebrek.

Dat is ook wat de Bijbel ons leert en voorspiegelt, bijvoorbeeld in het Bijbelboek Titus.

Leer oudere mannen dat ze nuchter moeten zijn, fatsoenlijk, verstandig, met een gezond geloof en vol liefde en geduld. Oudere vrouwen moeten dat ook zijn. Ze moeten zich gedragen op een manier die past bij mensen die bij God horen. Ze mogen niet kwaadspreken en niet aan wijn verslaafd zijn. Maar ze moeten andere mensen wijze raad kunnen geven. Zo kunnen ze de jonge vrouwen leren om verstandig te worden, van hun man en kinderen te houden, fatsoenlijk te zijn, het huishouden goed te doen en hun man liefdevol te dienen. Dan kunnen er geen slechte dingen van het woord van God gezegd worden.
(Titus 2:2-5)

Titus geeft hier een aansporing aan ouderen om een voorbeeld te zijn. En dat is voor ons een aanmoediging om hen ook zo te zien. En niet alleen om hen zo te zien, maar hen ook zo te behandelen. De levenswijsheid die God ze gegeven heeft te erkennen, en van hen te leren. Iets uit die bron te putten die ouderen al hun hele leven aan het vullen zijn. In plaats van ongeduldig zijn en ze snel voorbij lopen, naar hen luisteren, hen om advies vragen en gebruikmaken van al die jaren die ze al meer op deze aarde rondlopen dan wij.

Kijk eens naar de opsomming hierboven, ál de wijsheid die ouderen bezitten. Die is voor jou binnen handbereik, simpelweg door de ouderen in je omgeving! Hoe tof is het als je zo’n voorbeeld in je leven hebt? Zo’n bron van wijsheid waar je uit kunt putten? En wie weet héb je al zo iemand in je leven, maar herkende je diegene nooit voor wie hij of zij was.

Aan de slag!

Denk eens aan de ouderen die het dichtst bij je staan: je grootouders. Zie jij hen met Gods ogen? Zo niet, wat houd je tegen? Ga bij ze op bezoek en stel ze vragen. Over vroeger, over nu, over hoe ze dingen ervaren en wat ze in hun leven geleerd hebben. Vraag hen om advies over dingen waar jij nu mee zit. Leer ouderen te zien zoals God ze bedoeld heeft: als voorbeeld. Het zal je verbazen wat ze je kunnen leren!

Misschien is jouw opa of oma niet meer de persoon die hij of zij ooit geweest is, of is de relatie met jouw grootouders niet top. Dan nog mag je ervoor bidden. Dat je ogen meer open mogen gaan voor wat God je wil laten zien of dat er ouderen, bijvoorbeeld in de kerk, op je pad mogen komen die jou als voorbeeld kunnen dienen!

Deel deze overdenking

 1. Kim schreef:

  Zoveel dank lieve Mandy, voor deze prachtige blog. Ik ben God heel dankbaar mijn oma zo in mijn leven te mogen hebben <3 en ik bid jullie allen diezelfde zegen toe :') Veel liefs en Gods rijke zegen.

  Spreuken 20:29
  "De pracht van jonge mensen is hun kracht, de sier van oude mensen is hun grijze haar."

  Spreuken 16:31
  "De ouderdom is een prachtige kroon, je vindt hem op de weg van rechtvaardigheid."

 2. Repelsteeltje schreef:

  Mijn oma was een zegen ondanks dat ze mentaal achteruit ging. Maar mijn moeder waarmee ik geen goed contact had en me altijd achtergesteld had liet ik over aan de zorg van broer en zus in Suriname toen ze hoogbejaard werd. Deze 2 had ze graag om zich heen. Dus dat kwam goed uit. Bleef voor haar bidden. Dat wel. Maar meer zat er niet in t vat waar zuurdesem in was geraakt. Al 5 en half jr. woon ik nu tussen 55+ers. Van t gros heb ik geen last. Maar er zitten een klein aantal tussen wat de reputatie van ouderen absoluut geen goed doet. Het zijn net de Benidorm Bastards. De ouderen uit t beruchte tv programma over ouderen die zich zwaar misdroegen om de lachers op de hand te krijgen. Ze stalken, dreigen, intimiderende, roddelen, nemen mij en elkaar op brute wijze de maat af. Maar o wee als een ander hen van repliek dient. Dan breekt de pl…… uit. Dan trommelen ze wat ouderen gangsters uit om de dader t leven goed zuur te maken of te intimideren. Ze zorgen voor een nare sfeer in t appartementencomplex voor 55+ers. Nederland op zijn smalst. Bah en nog eens bah. Wijsheid komt NIET met de jaren bij van oorsprong aso’s. Zelfs op hun oudere dag. Ga er NIET wonen. Woon liever in de garage van je kinderen of blijf thuis wonen met zorg en hulp want de stress die de gangster ouderen veroorzaken is huizenhoog. Ik spreek helaas uit persoonlijke ervaring. Pesten kunnen aantal ouderen als de beste. Jullie zijn gewaarschuwd iig.

 3. God ziet alles schreef:

  Ouderen zijn ook nog sterk vooringenomen tegenover allochtonen. Hun eigen familie steelt hun geld. Maar een bruine medebewoner in het seniorencomplex is de zwarte piet. Die wordt met argusogen bekeken. Ik kan een boekje open doen over autochtone ouderen waar je u tegen zegt. Een nare doelgroep. Ze zijn de dorre botten in de vallei waar in de Bijbel over gesproken wordt. Zeg maar niet dat je een gelovige bent hoor want dan stellen ze je vierkant op de proef. Langdurig. Hele nare lieden. Kunnen me echt gestolen worden. Heb de eerste jaren mijn best gedaan ze tegemoet te komen maar het was paarlen voor de zwijnen. God ziet alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap