Hoe wonderbaarlijk hebt u mij gemaakt!

02

okt

Annika

“Ik heb echt een hekel aan mijn tenen, ik draag nooit slippers maar altijd dichte schoenen, want ik vind ze echt niet mooi!” “Nou, mijn buik is anders ook reden genoeg om te klagen, ik zou toch zo graag een gespierde buik willen…”
Misschien ben jij wel één van de vele mannen of vrouwen die regelmatig onzeker of ontevreden zijn over hun lichaam. Niet alleen vrouwen, maar ook mannen, kunnen flink kritisch zijn over hun uiterlijk. Misschien een luxeprobleem, maar voor veel mensen wel degelijk een probleem. We hebben vaak genoeg gehoord dat ons lichaam een tempel is, maar die tempel had best een paar maatjes kleiner gekund, denk ik soms. Betrap jij jezelf ook regelmatig op dit soort negatieve gedachten over je eigen lichaam? Dan is deze blog voor jou!

Ontevreden zijn met ons lichaam is iets wat de meeste vrouwen (en mannen) niet onbekend voor zal komen. We hebben van alles en nog wat aan te merken op ons lijf, en kunnen behoorlijk onzeker worden als we andere vrouwen zien die er in onze ogen veel leuker en mooier uit zien. Vandaag een blog om ons lichaam in het zonnetje te zetten. Dat lichaam, dat ondanks een vetrolletje teveel, rimpels die we niet willen of een paar scheve tenen, ons toch maar iedere dag van dienst is! Het is dankzij ons lichaam dat we kunnen leven, rennen, springen.  Het is dankzij ons lichaam dat we kunnen troosten, dat we kunnen liefhebben. God heeft ons niet alleen een hoofd gegeven, maar een heel lichaam. Reden genoeg om dankbaar te zijn voor ons lichaam!

1. Ons lichaam herstelt zichzelf

Een paar maanden geleden brak ik mijn pols – dat kan nu eenmaal gebeuren als je aan extreme sporten doet. Er werden foto’s gemaakt van mijn bot, zowel op de avond dat ik viel als een aantal weken er na. Na vier weken rust houden, bleken die stukken bot weer helemaal aan elkaar vastgegroeid. Hoe bijzonder is dat?! God heeft ons lichaam zo gemaakt, dat het zichzelf kan genezen. Het zelfhelend vermogen van ons lichaam is zo groot, tijd (en gezond eten) is voor veel dingen in ons lichaam de enige voorwaarde om het te fixen.

2. Meer opties dan een auto

Toen mijn vriend vorig jaar een nieuwe auto ging uitzoeken, werden we zo ongeveer doodgegooid met alle extra opties die er mogelijk waren. Extra sensoren om de auto, een boardcomputer, een ingebouwd navigatiesysteem, autopilot. Maar guess what, God heeft deze opties standaard in ons lichaam ingebouwd! Wij hebben zintuigen als sensoren, onze hersenen die zowel als boardcomputer (bewust) en autopilot (onbewust) kunnen functioneren. Een ingebouwd navigatiesysteem hebben we ook, al is het bij de ene persoon wat sterker ontwikkeld dan de ander. En dan heeft ons lichaam nog zoveel meer opties. Een evenwichtsorgaan, wat ervoor zorgt dat we altijd rechtop kunnen blijven lopen zonder om te vallen. Onze biologische klok vertelt ons precies wanneer het tijd is om te gaan slapen en om weer op te staan. We hebben een hele geavanceerde brandstofmeter, namelijk een systeem dat niet alleen aangeeft dat we voedsel nodig hebben, maar ook welk voedsel nodig is. Daar kan een auto toch niet aan tippen!

3. Een lichaam om te bewegen

En het allermooiste, ons lichaam stelt ons in staat om lief te hebben en om te troosten. Mijn oma had ontzettend veel rimpels, zelfs haar handen waren helemaal verrimpeld. Maar als ik aan haar terugdenk, herinner ik me niet haar rimpelige huid. Nee, ik herinner me haar lieve glimlach. Haar armen om me heen, om me te troosten als ik verdrietig was. Ik kan me zo voorstellen dat Jezus, in zijn tijd op aarde, ook troostte. Hij gebruikte zijn handen wanneer hij mensen genas, Hij was niet bang om zijn lichaam in de buurt te laten komen van mensen met lepra. Ook Jezus had in zijn tijd op aarde een lichaam, en dat was niet voor niets!

Een ziek lichaam

Misschien vind je het wel heel moeilijk om dit te lezen, omdat jouw lijf je in de steek laat. Omdat je te maken hebt met een ziekte, die je lichaam niet zelf kan herstellen. Of omdat je lichaam niet werkt zoals het zou moeten, of zoals je het graag zou willen. Weet dan dat we met je meevoelen.

Aan de slag!

U was het die mijn nieren vormde,
die mij weefde in de buik van mijn moeder.
Ik loof u voor het ontzaglijke wonder van mijn bestaan,
wonderbaarlijk is wat u gemaakt hebt.
Ik weet het, tot in het diepst van mijn ziel.
(Psalm 139:13-15, NBV)

David schreef deze psalm, gericht aan God. Hij was zich bewust van het wonder dat God gemaakt had, zijn lichaam. Probeer er vandaag eens op te letten hoe vaak je negatieve dingen over je eigen lichaam denkt of zegt. Elke keer dat je jezelf betrapt op een negatieve gedachte, probeer dan eens iets te noemen over jouw lichaam waar je wel blij mee bent en dank God daarvoor. Of schrijf deze psalm met mooie letters uit en hang ‘m op een plek waar je het dagelijks leest.

Kun jij je lichaam waarderen om alles wat je ermee kunt doen?

Deel deze overdenking

  1. Chris schreef:

    Dankjewel voor deze fijne blog! Waardevol!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap