Wijze lessen uit de Bijbel – Tijd

15

jun

Annika

Terwijl ik dit typ, zit ik met mijn pols in het gips. Een flink grote frustratie, want ik kan niet alles meer wat ik zou willen doen. Zeker nu ik vakantie heb en ik net als mijn leerlingen twee weken vrij ben. Ik heb ineens heel veel tijd… En over tijd gesproken, het duurt nog twee hele weken voordat dat gips er af mag. Dat is best een lange tijd voor een ongeduldig iemand als ik. Ik wil zoveel doen, ik heb nog zoveel te doen, maar met mijn gebroken pols gaat dat natuurlijk niet zo makkelijk. Dat zette me aan het denken. Wat zegt de Bijbel eigenlijk over tijd? Hoe kunnen we als mens goed omgaan met onze tijd? Vorige maand keken we naar wat de Bijbel zegt over geld, vandaag lezen we over tijd. Lees je mee?

Wat is tijd?

Tijd is eigenlijk een raar iets. Je kijkt naar de klok, je ziet hoe laat het is, maar tijd is niet hetzelfde als de klok. We gebruiken die klok alleen om de tijd aan te geven. Er zijn al heel wat wijze denkers die zich hier het hoofd over gebroken hebben. Tijd is een manier voor ons mensen om structuur aan te brengen in de wereld om ons heen. Hoe zouden we anders kunnen leven?

De Bijbel gebruikt twee Griekse woorden voor tijd, chronos en kairos. Chronos kan vertaald worden als de meetbare tijd, de seconden en minuten die je weg ziet tikken op de klok. Kairos wordt vaak vertaald als ‘het geschikte moment’ of de ‘kwalitatieve tijd’. Onze maatschappij wordt gedomineerd door chronos, onze agenda’s zijn vaak volgepland en we moeten haasten om dingen voor elkaar te krijgen. Zelfs als we vakantie hebben, willen we onze uren en minuten het liefst zo goed mogelijk besteden.

Voor alles is een tijd

De Bijbel heeft het vaak over kairos, over het geschikte moment. Denk maar aan prediker:

Er is een tijd om geboren te worden en er is een tijd om te sterven.
Er is een tijd om te planten en er is een tijd om uit de grond te trekken.
Er is een tijd om te doden en er is een tijd om te genezen.
Er is een tijd om af te breken en er is een tijd om op te bouwen.
Er is een tijd om te huilen en er is een tijd om te lachen.
Er is een tijd om te treuren en er is een tijd om te dansen.
(Prediker 3:2-4, Basisbijbel)

Prediker gebruikt hier kairos, het gaat hem niet zozeer om een vastgestelde tijd in de agenda om te planten, om te lachen, of om te treuren. Nee, hij bedoelt hier waarschijnlijk dat er voor al die dingen ruimte moet zijn in het leven. Dat ze erbij horen, dat er een moment moet worden vrijgemaakt voor deze dingen.

Ga wijs met je tijd om

 Gebruik uw dagen goed, want we leven in een slechte tijd.
(Efeze 5:16, NBV)

Ook Paulus heeft het in dit vers in Efeze over tijd. Bedoelt hij daarmee dat we de dagen die we op aarde hebben, de dagen die ons leven zal tellen, zo vol mogelijk moeten plannen? Dat we zoveel mogelijk moeten doen, in zo weinig mogelijk tijd?

Paulus gebruikt hier ook het woord kairos. Ik denk niet dat hij ons wilde vertellen dat we zoveel mogelijk moeten doen in ons leven, dat we zoveel mogelijk actief moeten zijn en onze dagen vol moeten plannen tot we erbij neervallen. Dan had hij wel chronos gebruikt.

Kies jij voor chronos of voor kairos?

Tegenwoordig lijkt voor ons de hele wereld binnen handbereik. Een maandje naar Azië om rond te reizen? Tuurlijk, geen probleem! Even skypen met een vriendin aan de andere kant van de wereld? Gezellig! Studeren, in onze vrije uren twee baantjes en dan ‘s avonds ook nog gezellig met vrienden wat gaan drinken? Waarom niet!

Social media versterkt dat nog eens. We zien op Instagram een paar leuke foto’s van vriendinnen die bij een hip festival zijn, en eigenlijk willen we het niet missen. We hebben last van FOMO, fear of missing out. We willen niets missen, ons leven to the fullest leven en zoveel mogelijk leuke en spectaculaire dingen meemaken.

En misschien is dat wel waar Paulus in dit vers op doelt. Misschien probeert hij ons aan te sporen om bewust met onze tijd om te gaan. Misschien kunnen we dit vers wel lezen als een aansporing om ons leven niet te laten leiden door de klok, door gericht te zijn op chronos en zoveel mogelijk te doen. Paulus wil ons aanmoedigen om ons te richten op kairos, op de betekenisvolle momenten en gebeurtenissen die God ons wil geven in ons leven.

Aan de slag!

Ik ben snel geneigd om me te richten op chronos, om alles te haasten en zoveel mogelijk te doen op een dag. Op zich niets mis mee, hard werken geeft soms een heel fijn voldaan gevoel. Maar deze blog vandaag is een reminder voor mezelf dat ik niet moet vergeten om af en toe stil te staan en me te richten op de momenten in plaats van de minuten. Om de tijd te nemen om te genieten van zijn schepping, in plaats van er haastig langs te fietsen omdat ik laat ben voor een afspraak.

Ik wil mezelf en jullie deze week uitdagen om minder gericht te zijn op onze agenda’s en op alles wat we nog moeten doen, maar om iedere dag een moment te nemen om stil te staan bij kairos. Om stil te staan bij de waardevolle, betekenisvolle momenten die God in ons leven geeft.

Doe je met me mee?

Deel deze overdenking

  1. Kim schreef:

    Dankjewel Annika! Voor dit kleine stukje bewustwording… :’) Gods zegen <3

  2. Fenny schreef:

    Erg mooi gezegd… je kunt alles kopen in de wereld maar tijd en gezondheid niet…. daarom is het belangrijk is dat er er wijs mee om gaan (- soms ook wel een uitdaging…. 🙂

  3. Kip schreef:

    kip legt ei

  4. Liesbeth schreef:

    geweldig, bij het maken van een overdenking met als thema tijd kom ik op deze site terecht.
    Deze inzichten en de woorden chronos en kairos heb ik al gebruikt.
    Ik kwam ook uit bij een boek, Slow waarin een prachtig gezegde staat.
    Dat wil ik je niet onthouden…” Toen God de tijd maakte, maakte hij er voldoende van”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap