Whatsappen met God

10

jul

Annika

Vind jij het ook zo moeilijk om regelmatig contact te zoeken met God? Ik wel. Op de een of andere manier is het vaak makkelijker om even met wat vriendinnen te kletsen of mijn zussen een WhatsAppje te sturen, dan dat het is om te praten met God. Zit er iets tegen op mijn werk, bel of WhatsApp ik even snel mijn vriend om mijn verhaal kwijt te kunnen. Ben ik enorm blij met een goed cijfer of een compliment van een collega? Een berichtje naar mijn moeder is zo gestuurd. Maar hoe zit dat met God? Is Hij ook zo dichtbij?

Veel mensen proberen iedere dag stille tijd te houden, een moment om met God te praten en zijn aanwezigheid te zoeken. Ik ben daar nooit zo goed in geweest. Ik weet op zo’n moment echt niet wat ik moet zeggen of doen en mijn gedachten dwalen al snel af naar wat ik die dag nog allemaal moet doen. Stille tijd is, geloof ik, niet zo voor mij weggelegd.

Maar hoe kan ik dan wel het ‘lijntje’ met God kort houden? Hoe kan je het contact met God zoeken in de hectiek van alledag?

Een kort lijntje met God

Onbewust zoek ik vaak contact met God als ik op de fiets zit of in de trein, onderweg naar mijn werk, als het landschap aan me voorbij flitst. Hoe vaak is het niet dat ik ‘s morgens vroeg onder de indruk van een mooie zonsopkomst, snel wat naar God fluister: ‘Dank U wel voor dit mooie uitzicht, ik geniet er enorm van!’ Of dat ik snel voor een spannende bespreking vraag om zijn hulp.

WhatsAppen met God

Ik stel me zo voor, dat wanneer ik met God zou kunnen WhatsAppen, het op zo’n manier zou gaan. Dat ik op meerdere momenten van de dag een berichtje zou sturen naar mijn Vader, die altijd online is en altijd luistert.

Dat Hij de Eerste is die het hoort als me iets dwars zit. Niet omdat ik wil klagen, maar omdat ik weet dat Hij mijn Vader is, die vol liefde naar me luistert en me troost als ik verdrietig ben. En dat ik Hem ter plekke bedank voor iets wat goed is gegaan, of iets waar ik van geniet.

God prijzen, op ieder moment van de dag

God vindt het fijn als wij Hem prijzen, als we vertellen dat we van Hem houden. Hij geniet ervan als wij Hem aanbidden en Hem bedanken voor alles wat Hij voor ons doet.

Halleluja! Zing voor de Heer een nieuw lied.
Zing om Hem te eren in de bijeenkomst
van de mensen die van Hem houden.
Israël, wees blij met je Heer, je Maker.
Bewoners van Jeruzalem, juich over je Koning.
Prijs Hem door voor Hem te zingen.
Prijs Hem met liederen en met muziek van allerlei muziekinstrumenten.
Want de Heer geniet van zijn volk.
Hij zorgt dat het goed gaat met de mensen die leven zoals Hij het wil.
(Psalmen 149:1-4, BasisBijbel)

God geniet van ons, en ik geloof dat Hij ervan geniet om dichtbij te zijn. Niet een God op afstand, maar een God die contact heeft met zijn kinderen. Net zoals Hij in de hof van Eden wandelde met Adam en Eva. Hij vindt het fijn als wij zijn aanwezigheid zoeken en Hem bij ons leven betrekken.

Ik zou graag God echt in mijn contactenlijstje van WhatsApp willen hebben, maar helaas werkt het zo natuurlijk niet. Maar ondanks dat zijn die korte momenten van contact met God net WhatsAppjes, alleen dan zonder beeldscherm. Ik geloof dat wanneer ik met God praat, er denkbeeldige blauwe vinkjes bij mijn berichtje komen te staan. Omdat we erop mogen vertrouwen dat God altijd online is en luistert naar onze gebeden. Ze worden niet altijd meteen verhoord, maar altijd gehoord.

Aan de slag!

Stel je eens voor dat je elke dag met God zou kunnen WhatsAppen, welke dingen zou je Hem gedurende de dag willen vertellen of vragen? Ik wil je uitdagen om de komende week te proberen om overdag, tussen al je bezigheden door, met God te praten. Het hoeven geen lange gesprekken te zijn, het hoeven geen mooie woorden of zinnen te zijn, spreek uit wat er in je gedachten is en wat je Hem graag zou willen vertellen. Ik weet zeker dat Hij luistert!

Deel deze overdenking

 1. henrike de Jong schreef:

  whatsappcontact zou fijn zijn, maar gelukkig mag je het gelijk tegen God zeggen zonder het eerst te typen 😉 Goed om er zo eens over na te denken. En om inderdaad zo vaak als je even een appje stuurt ook met God te praten. Bedankt voor je blog!

 2. Bep schreef:

  Lang voor de whatsapp bestond, had ik een intervieuw met radio Heemstede over mijn relatie met God. Ik vertelde dat ik niet iemand was van lange gebeden, maar meer van het bidden in de theedoek. Dat was de titel van een boek van Maria Oomkes/cq. Shaharazaad, over haar drukke leven als huisvrouw waarin ze tussen alle bedrijven door, korte gesprekjes had met God. Zo was ook mijn leven, met heel onregelmatig werk, waarbij ik bij nacht en ontij opgeroepen werd om bij de geboorte van kinderen te assisteren. Wat ik vaak ook niet aan kraambedden korte beden om hulp, bewaring voor moeder en kind en dank voor geboortes naar boven heb gestuurd. En het is mijn stijl we gebleven, al probeer ik wel bij mijn stille tijd aan langere gebeden toe te komen.
  Leuk dat je het omschrijft als whatsapp. Dat voelt eigenlijk heel dichtbij. En dan te bedenken dat er altijd blauwe vonkjes komen, al heb je niet onmiddellijk antwoord. Geweldige vergelijking. Gezegende dag gewenst allemaal, met veel appjes!

 3. Kim schreef:

  Lieve God, dankUwel voor Annika en haar mooie blog!! Vind het heel bemoedigend om te lezen en wordt vooral ontzettend blij van het voorbeeld van WhatsAppen met U! Het geeft me echt een hartverwarmende lach op mijn gezicht en brengt U als het ware toch nog weer een stukje dichterbij :’)…

  😉

  DANK lieve Annika & Gods rijke zegen! <3

 4. Angela schreef:

  Wat een mooi blogje!!! Ik merk dat ik heel vaak iets tegen God vertel overdag tussen de bedrijven door, of net als jij even “dank U wel Vader” als het een mooie dag is of als ik zenuwachtig ben, maar dat gaat onbewust en dan vergeet ik vaak op juist de momenten dat ik Hem nodig heb even dat kleine gesprekje met Hem te hebben en raak ik helemaal overspoeld door de gebeurtenissen van de dag. Ik zal eens proberen meer bewust deze “appjes” te “sturen” naar Hem!!
  Leuk om te lezen dat anderen dit ook doen!! Ik vind stille tijd ook moeilijker maar ik doe het wel en heb er een aardig ritme in maar ben er wel snel van afgeleid!

 5. Maria schreef:

  Ik was zo verdrietig over de mislukte eerste kerstdag, het was geen Kerst voor mij, dat ik niet kan slapen en dacht, kon ik maar whattsappen met God. Weten, dat hij mij begrijpt, m’n zonden vergeeft en weet, dat ik het volgend jaar heel anders ga doen. Kerst betekent altijd zoveel voor mij. Dus ik wil God graag in mijn whattsapp lijstje, heel graag. Kon het maar!

 6. banaan schreef:

  geef mij een nieuwe knokker in brawl stars!

 7. banaan schreef:

  geef mij een nieuwe knokker in brawl stars!

 8. banaan schreef:

  ik heet badboy in brawl stars

 9. Egbert-Jan schreef:

  Hoi

  Ik heb al twee jaar een whatsappgroep waar ik iedereen uitgehaald heb. En die heb ik JHWH genoemd. Als ik iets heb om te bidden of te danken, dan zet ik het daarin. Ik hoop dat het iemand hier kan helpen.

 10. Elias schreef:

  God wilt u mij laten geloven en zorgen dat ik het ga snappen en dat u me helpt op school en me moeder en vader zijn er niet veel meer voor mij heb ik het gevoel wilt u me helpen

 11. Candy schreef:

  God,
  Geeft u mij wat licht en kracht dat de wereld beter wordt en met mij ook met mijn zakelijke situaties en o.a met mensen die mij in het verleden pijn hebben gedaan en tot heden dat alles weer beter wordt zoals t moet.

  Ook dat met mij met mijn gezondheid beloond wordt.
  En dat ik geen zorgen meer heb en meer kan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap