Wat zijn jouw talenten? Ontdek ze vandaag met drie handige tips!

04

jul

Nicolien

Om de week geef ik bij ons in de kerk zondagsschool. Aan het einde van de zondagsschool mogen de kinderen van mij altijd een verzoeknummertje indienen, die we dan luisteren via YouTube. Na tien keer te hebben gezegd dat het wel een christelijk liedje moet zijn, dus geen Justin Bieber, Be Brave of Kinderen voor Kinderen, riep één van de kinderen: ‘ik wil het liedje “in de circustent”.’ Toen ik dat opzocht, ging het refrein zo: “er is altijd iets waar je goed in bent, jij bent ook een ster in deze circustent, God heeft jou zelf gemaakt, gaf jou veel talent, laat iedereen maar zien waar je goed in bent.” Dat vind ik zo prachtig aan kinderliedjes, zo eenvoudig, geen moeilijke taal…Toen kwam de vraag: waar ben jij goed in?

Ik vroeg aan alle kindjes waar zij goed in waren. De een begon over buitenspelen, de ander vertelde dat ze goed was in lezen en weer een ander zei dat hij goed was in voetballen. Toen werd er ook aan mij gevraagd waar ik goed in was. Ik moest even nadenken. Nadenken omdat ik het ook eng vond om aan de kinderen te vertellen dat ik bijvoorbeeld goed was in luisteren. Het voelt dan gelijk alsof je jezelf fantastisch vindt. Een paar dagen daarna kwam een blog online over de “Vrucht van de Geest”. Al die eigenschappen zijn een samenvatting van wie de Heer Jezus is.

Maar door de Geest ontstaan liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, hulpvaardigheid, zelfbeheersing (Galaten 5:22).

Maar waren wij niet gemaakt naar zijn evenbeeld?

En God zei: “Laten We mensen maken, mensen die op Ons lijken (Genesis 1:26a).

Helaas weten wij ook dat we door de zondeval niet altijd deze eigenschappen 100% kunnen beheersen. Toch zullen er ongetwijfeld een aantal zijn waar jij in uitblinkt: je talenten! Talenten kunnen uiteraard ook dingen zijn als goed kunnen zingen of dansen, maar ik wil graag nu op zoek gaan naar die innerlijke talenten, de vruchten. Hoe komt het toch dat we in deze wereld soms zo moeilijk over onszelf kunnen zeggen wat onze talenten zijn of waar we in uitblinken? Dat heeft denk ik te maken met de maatschappij waarin wij leven. De maatschappij die juist vindt dat we aan bepaalde eisen moeten voldoen, terwijl dat misschien helemaal niet de “eisen” zijn, waaraan God wil dat wij gaan voldoen of aan moeten werken. Het mooie van de talenten die God ons heeft gegeven? Wanneer wij in onze talenten gaan groeien en dat aan anderen laten zien, mag dat ook als getuigenis zijn voor anderen!

Groeien in je talenten

Wat van belang is, is dus dat je aan de slag moet met de talenten die je van God hebt gekregen. De Heer beloont degenen die aan de slag gingen en wat zij kregen van Hem vermenigvuldigden. Dit zien we duidelijk in de gelijkenis in Matteüs 15 over de dienaren.

Zijn Heer zei tegen hem: “Goed gedaan! Je bent een goede en trouwe dienaar. Ik heb je eerst weinig gegeven. Daar ben je goed mee omgegaan. Daarom zal ik je nu véél geven. En je bent welkom op mijn feest.”

Het verhaal gaat verder: de dienaar die het gekregen geld in de grond stopte (omdat hij bang was voor straf) werd juist gestraft. De Heer zegt zelfs daarna in vers 26: “Je bent een luie en slechte dienaar!” en (in vers 27): “Dan had je mijn geld naar de bank moeten brengen. Dan had ik het bij mijn terugkomst met rente van de bank kunnen halen!”.

Oftewel: doe wat met de talenten die de God je heeft gegeven. Hij heeft ze namelijk niet voor niets aan jou gegeven! Hij gaf ze aan jou omdat Hij ze zo goed bij jou vindt passen, ze maken je compleet en ze maken je tot het prachtige mens dat je nu al bent! Blijf groeien!

Aan de slag!
Af en toe best lastig hè, om over jezelf te zeggen waar je goed in bent. Toch wil ik je drie handige tips mee geven om hier eens naar op zoek te gaan. Waarom? Omdat God jou maakte naar Zijn evenbeeld. Het is belangrijk om dat te mogen erkennen, zodat jij met je talenten aan de slag kan.

 1. Schrijf de vruchten van de Geest eens op en noteer eens welke vier er het meeste op jou van toepassing zijn;
 2. Waarom zijn deze het meeste bij jou van toepassing? Schrijf dit eens op, noteer dan ook in welke talenten je wil gaan groeien en hoe je dat gaat doen.
 3. Maak nu eens vier kaartjes waar je op schrijft: “Ik heb/ben vol van (talent/Vrucht van de Geest), want … (reden). Neem ze eens een dagje mee of plak ze boven je bed, zodat jij jezelf er iedere keer aan kunt herinneren wat een machtig mooi mens jij bent, omdat je geschapen bent naar Gods evenbeeld!

Wil je het liedje eens luisteren? Dat kan hier.

Download de dagtekst en deel ‘m via Instagram, Pinterest of Facebook!

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Deel deze overdenking

 1. anneke schreef:

  Vandaag mijn laatste schooldag als juf van groep 3. Vanmorgen vroeg lag ik het afgelopen jaar te overdenken. Wat wil ik de kinderen nu meegeven deze laatste dag ? Allemaal zo verschillend. Ik moest denken aan cadeautjes, ingepakt. De kinderen zijn nog bezig hun talenten te ontdekken, ze moeten hun cadeautjes uit gaan pakken. Dat ga ik visueel maken. Toen kwam het lied van de circustent boven. Ze zingen dat graag. En het lied van Herman Boon ‘Vader in de hemel’. Dat wordt het nieuwe lied, want soms zijn er die momenten dat het gewoon niet gaat, maar hoe moeilijk het ook is, Vader U weet altijd raad.
  Toen ik dit allemaal overdacht had zocht ik de site van Zij lacht op. Doe ik niet elke dag. Ik wist niet wat ik zag! Voor mij een bevestiging. Met een dikke glimlach ga ik zo naar mijn werk. Werk dat ik zo graag voor God wil doen

 2. Anne schreef:

  Mooi hoe onbevangen kinderen hun talenten opsommen. En waarom ook niet? God heeft ons gemaakt, naar Zijn Beeld inderdaad. En Hij zag dat het tov was. Bedankt Nicolien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap