Wat voor soort relatie heb jij met God?

06

dec

Irene Poot

Nu mijn studententijd voorbij is, is het tijd voor mij om eens na te denken over vriendschappen. Met wie zou ik nou contact willen houden en hoe ziet een goede vriendschap eruit? Hiervoor bekijk ik hoe mijn relatie is met bepaalde mensen, aangezien dat bij iedereen anders is, en wat voor soort relatie ik zou willen met mensen. Een lekker gecompliceerd werkje, maar het houdt je van de straat. Ook met God kan je een relatie hebben. Maar wat voor relatie heb jij eigenlijk met God? 

Nader tot God, en Hij zal tot u naderen.
– Jakobus 4: 8 (HSV).

Een heel kort zinnetje dat eigenlijk heel veel zegt. Als jij een relatie met God zoekt, zal God ook een relatie met je aangaan. Hoe mooi is het om dicht bij God te leven?! Een relatie opbouwen met God is heel tof en voor iedereen ziet dit er anders uit.  

Wel heb ik in mijn eigen leven en door gesprekken met anderen ontdekt dat er verschillende soorten relaties met God zijn. Elke vorm heeft een eigen omgangsmanier met God en een ander niveau van nabijheid met God.  

Wat voor relatie heb jij met God? 

Een kennis 

Een kennis is eigenlijk een vage bekende. Je weet dat deze persoon bestaat, af en toe praat je met deze persoon, maar als je hem of haar tegenkomt in je dagelijks leven (bijvoorbeeld de supermarkt) overweeg je soms toch om een blokje om te lopen. Het contact met deze persoon is niet diep genoeg om veel met hem of haar bezig te zijn of altijd te willen praten. 

Kenmerken: 

  • Je weet dat God bestaat en dat je gelooft, maar doet er verder niet zo veel mee. 
  • Af en toe contact als je er even aan denkt, maar geen stilletijd-ritme of geloofsstabiliteit. 
  • Misschien heb je wel het verlangen om meer nabijheid met God te zoeken, maar het komt er gewoon niet van door andere zaken.

Een business partner 

Een echte business partner zoek je alleen maar op als je iets van hem of haar nodig hebt. Misschien praten jullie af en toe over koetjes en kalfjes, maar vaak eindigt het met een onderhandeling; als jij dit doet, dan doe ik dat. 

Kenmerken: 

  • Je bidt vooral in een soort transactie-vorm. Als God dit voor jou doet, dan ga jij meer dat doen. Bijvoorbeeld: Als U mij die relatie geeft, dan zal ik meer gaan Bijbel lezen. 
  • Alleen contact met God als je iets nodig hebt of als het niet goed met je gaat.
  • Misschien heb je meer verlangen naar nabijheid, maar eigenlijk heb je God niet zo nodig als het goed gaat en denk je er dan ook niet meer aan.

Een vriend 

Met een vriend heb je een diepere band. Hij of zij weet waar je mee bezig bent, hoe het met je gaat en wat je verlangt. Waarschijnlijk heb je vaker contact met een vriend, al kan dat natuurlijk ook verschillen per maand. 

Kenmerken: 

  • Over het algemeen vaak contact met God, maar je deelt niet je meest intieme gevoelens, gedachten of angsten.
  • Stabiele relatie met God, maar je vindt het geen probleem als je een tijdje niet met God bezig bent.
  • Misschien heb je verlangen naar meer nabijheid, maar lukt het niet om God dagelijks bij dingen te betrekken of durf je niet alles aan hem over te geven.

Een partner  

Met een partner heb je een intieme band en je hebt continu (of in ieder geval dagelijks) contact met deze persoon. Je deelt je gevoelens, gedachten en angsten en wilt deze persoon bij alles in je leven betrekken. 

Kenmerken: 

  • Veel / dagelijks contact met God, waardoor God echt onderdeel is van je leven.
  • Stabiele relatie met God met een stevige basis. Natuurlijk zijn er nog steeds ups en downs, maar de basis blijft staan.
  • Misschien verlang je naar meer nabijheid, maar dit is vooral een kwestie van ouder en wijzer worden in je geloof en meer over God leren over de tijd.

Pas op! Deze soorten relaties zijn niet bedoeld om een oordeel te vellen of om aan te geven wat wel of niet een goede christen of relatie zou zijn. Dit is puur bedoeld om jou eventueel inzicht te geven in jouw huidige relatie met God en wat je daar zelf van vindt. 

Hoe groei jij in je relatie met God?

Wie weet heb je nu al sterk een beeld bij hoe jouw relatie met God eruit ziet, maar zou je juist graag meer nabijheid willen met God. Niet alleen God zien als een businesspartner voor transacties, maar Hem echt als nabije partner zien en betrekken in je leven. Maar hoe doe je dat nou? 

Eigenlijk is het antwoord heel simpel en waarschijnlijk een beetje cliché: bidden, Bijbel en overgave.  

Allen die hem aanroepen is de Heer nabij, die hem roepen in vast vertrouwen.
– Psalm 145: 18 (NBV).

Door middel van bidden betrek je God meer bij je dagelijks leven. Probeer vaker te bidden, ook voor de kleinste dingen, voor mensen die je tegenkomt, of praat gewoon over hoe je dag is geweest. Zoals een ouder vraagt hoe school was, zo wil jouw Vader graag weten hoe jouw dag was en wat je meemaakt. Zou Hij niet liever, naar jouw idee, de meest onbenullige dingen horen dan nergens bij betrokken worden? 

Als jullie in mij blijven en mijn woorden in jullie, kun je vragen wat je wilt en het zal gebeuren.
– Johannes 15: 7 (NBV).

Nabijheid vind je ook door God meer te begrijpen en te leren kennen. Daarvoor is Bijbellezen een hele goede methode. Hoe kan je een diepere relatie krijgen met iemand die je eigenlijk helemaal niet kent? Zo zit het ook met God. 

Want alleen als we tot het einde toe resoluut vasthouden aan ons aanvankelijk vertrouwen, blijven we deelgenoten van Christus.
– Hebreeën 3: 14 (NBV).

Als laatste is overgave belangrijk. Nabijheid vinden met God is ook een kwestie van Hem vertrouwen en je leven aan Hem overgeven. Zoals je je partner misschien vertrouwt dat hij heeft gekookt als je thuiskomt, zo kan je ook God vertrouwen dat Hij er voor je is, voor je zorgt en het beste met je voor heeft. 

Aan de slag! 

  • Ervaar jij één van deze type relaties met God in jouw leven en welke dan? 
  • Wat voor relatie zou je willen hebben met God? 
  • Hoe kun je praktisch daar komen? Bid of God je daarbij wil helpen!

Deel deze overdenking

  1. Bertina schreef:

    Mooi uitgelegd!
    Iets om goed over na te denken en dieper in te gaan hoe onze relatie met God is!!
    Dankje wel voor deze mooie studie!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap