Wat voor ogen is

03

dec

Maartje Kok

Like. Scroll. Like. Scroll. ‘Huh, ziet haar vriend er zo uit? Men, dat past toch totaal niet bij elkaar?’ Like. Scroll. En tussendoor bedenkelijk kijken. Dit gaat zo door op het schermpje tot in het lopen van de winkelstraat. We lopen langs, keuren alles op basis van wat we zien, en veroordelen het, zonder het werkelijk te zien. We zien nogal aan wat voor ogen is. De mooiste jurkjes worden aangetrokken en de meeste glitters worden rondgestrooid. Want, we zien graag aan wat voor ogen is. Hoe zit dat eigenlijk bij jou? En wat heeft dat te maken met Kerst?

Het is advent, dit betekent ‘komst’. De tijd waarin we naar Kerst toeleven en elke keer ietsje dichter bij het wonder in de kribbe lijken te komen. We zijn op weg naar Jezus, zijn geboorte, het grote feest. Tijdens deze tijd lees ik nu de afgelopen twee jaar uit een boekje van Ann Voskamp, genaamd: ‘Het grootste geschenk, het liefdesverhaal van Kerst’.  Hierin neemt Ann mij mee aan de hand van de boom van Jesse. Wat dit is? De familiestamboom van Jezus. Ze neemt mij mee vanuit het Oude naar het Nieuwe Testament, de mensen die verre familieleden van Jezus zijn en die al getuigen van Hem. Als het ware maken ze ons hart klaar voor zijn komst, helpen ze ons ons klaar te maken om Hem te ontmoeten. Een van de verhalen die ze aanhaalt, is het verhaal uit 1 Samuel 16: 1-12.

Kerst, David en onze ogen

David behoort tot het geslacht van Jezus, maar hij was natuurlijk niet zomaar en direct koning. Daar ging een weg aan vooraf. Er moest namelijk weer een nieuwe koning in het land komen, iemand die met recht zou regeren.

“Samuel deed wat de Heer gezegd had. Zo kwam hij in Betlehem. De leiders van de stad kwamen hem angstig tegemoet en zeiden: “Betekent uw komst iets goeds?”  Hij antwoordde: “Ja, ik ben gekomen om de Heer een offer te brengen. Ik nodig jullie uit voor dit offerfeest. Maak je dus klaar voor de Heer.” Ook nodigde hij Isaï en zijn zonen uit voor het offer.”
(1 Samuel 16: 1-4, BasisBijbel)

We weten allemaal hoe het verder gaat, Samuel kijkt naar de zonen van Isai en telkens denkt hij dat er wel een goede koning tussen zou zitten. Hij kijkt naar wat voor ogen is, maar God heeft echter hele andere plannen.

“Toen ze binnen kwamen en hij Eliab zag, dacht hij: “Dat is vast en zeker de man die de Heer tot koning wil zalven.” Maar de Heer zei tegen Samuel: “Let er niet op hoe hij er uitziet. Let er ook niet op dat hij zo groot is. Want hem heb Ik niet uitgekozen. Het gaat immers niet om wat je ziet. Want een mens kijkt hoe de buitenkant is, maar Ik kijk hoe hij innerlijk is.””
(1 Samuel 16: 6-7, BasisBijbel)

Ann Voskamp zegt over de tijd voor Kerst: ‘Advent is ogendoop. Als een schoonwassen van de ogen. God vertelt Samuel dat Hij gezocht heeft en dat Hij gevonden heeft, en dat Hij zelf voorzien heeft in een koning.’

Ann zegt dat God dingen omkeert, dat Hij zoekt wat wij niet kunnen zien, dat Hij onze denkwijze omkeert. Ik wil graag een stuk citeren uit dit hoofdstuk wat voor mij de kern raakt en de lijn legt naar de geboorte van Jezus:

‘God blijft altijd zoeken naar de onderstem in de wereld, het ongeziene onbelangrijke, en Hij geeft het de belangrijkste bovenstem. En dus verhoogt Hij Abel in plaats van Kain, Jakob in plaats van Ezau, Isaak in plaats van Ismael, Mozes in plaats van Aaron, David in plaats van Eliab. En dus verheft Hij dat wat ongezien en vergeten is: Sara in plaats van Hagar; Lea in plaats van Rachel; Tamar, Hanna, Ruth, Rachab.  En dus werd, lang nadat die ongeziene en vergeten zoon van Isaï in Bethlehem tot koning werd gezalfd, een andere ongeziene en onbelangrijke Ene geboren in Bethlehem – de Ene die bij de schapen buiten moest blijven, omdat er niemand plaatsmaakte voor Hem. Hij die de meest mooie was werd de meest lelijke… zodat onze lelijke harten mooi zouden worden in de ogen van God. Wie kent er zo’n liefdesverhaal? De wereld lijkt anders in deze weken van advent. Ze kijkt anders.’

Ik wil je vragen hoe het met jouw hart is deze dagen, zie jij aan wat voor ogen is? Ga je op in je feed op Instagram, de kleding van je kinderen of het mooiste kerstjurkje? Ga je op in leuk uitziende vriendschappen, het best uitziende kerstdiner en mooi gedecoreerde huiskamers? Maar vergeet je samen te vieren, te danken en stil te worden voor Jezus? Is dat werkelijk wat je als allereerst wil zien? Ik wil je aansporen om samen met mij te knielen en te belijden dat we zo snel aanzien wat voor ogen is, en dat we te snel hunkeren naar dat wat we kunnen zien. En Jezus, de kostbare, vergeten. Zie deze adventstijd waar het echt om draait, lees zijn woorden die het hart zien. Advent. Komst. En bid het met mij mee:

‘O God en Vader, ik heb berouw van mijn zondige vooringenomenheid met zichtbare dingen. De wereld is te belangrijk voor me geweest. U was daar en ik wist het niet. Ik ben blind  geweest voor Uw aanwezigheid. Open mijn ogen zodat ik U mag aanschouwen in mij en om mij heen. Om Christus’ wil, amen.’ – A. W. Tozer

 

Aan de slag!

Bereid je voor, en zie wat het hart is, beluister dit prachtige lied.
Kijk naar de mensen om je heen, en leer te zien dat het verder gaat dan de buitenkant.

Ik wil je uitdagen om Instagram (als je deze app hebt natuurlijk) een paar dagen óf zelfs de hele adventstijd van je telefoon te halen zodat je er van bewust wordt dat het gaat om het hart, en niet wat voor ogen is. Struggle je met een lichtelijke verslaving (herkenbaar hoor!)? Ga het dan eens aan, en zie wat je er voor terug krijgt.

Boekentip:
Ann Voskamp  – Het grootste geschenk 

Deel deze overdenking

 1. Margriet Schoneveld schreef:

  Wow…wat een super mooie, super inspirerend blog is dit! Ik kreeg er tranen van in mijn ogen. Deze ga ik printen en in mijn dagboek plakken en nog héél vaak lezen! Zó wil ik leren naar de wereld te kijken! Dank je wel!

 2. Maartje schreef:

  Waardevol en mooi om te horen Margriet! Mij raakt dit gedeelte zelf ook telkens weer en ik zeg het werkelijk bijna elke dag tegen mezelf: ‘God ziet het hart aan, zie niet aan wat voor ogen is Maartje…’ We need it!

 3. Kim schreef:

  Amen :’) zoveel dank Maartje <3 Gods rijke zegen en een prachtige Adventstijd gewenst voor iedereen! Dat we het mogen zien en mogen genieten door de ogen van God met een diep dankbaar hart :')

 4. Betty schreef:

  Heel mooi Maartje, bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap