Wat kunnen we leren van Esther?

03

aug

Liza

Er zijn twee boeken in de hele Bijbel waarin de naam van God niet wordt genoemd. Hooglied is er één van en – misschien raad je het al – ook in het boek Esther staat nergens de naam van God, YHWH. Toch is Zijn leiding en aanwezigheid in elk hoofdstuk van dit kleine boek te voelen. Wat kunnen we leren van deze bijzondere vrouw?

Esther was stiekem een heel gewoon meisje, net als jij en ik. Ze werd opgevoed door haar neef Mordechai, omdat haar ouders waren overleden. Veel mensen denken dat hij haar oom was, maar Esther was de dochter van de oom van Mordechai. Dat maakt hun elkaars neef en nicht. Toch was Mordechai waarschijnlijk een stuk ouder dan Esther, omdat hij haar opvoedde als zijn eigen dochter.

Omdat koning Ahosveros op zoek is naar een nieuwe koningin, worden in het hele land meisjes opgehaald en naar het paleis gebracht. Hier ondergaan zij vervolgens een jaar lang een schoonheidsbehandeling. Een jaar lang – stel je eens voor!

Na een jaar lang in speciale baden met olie en specerijen te hebben gelegen, mochten deze meisjes naar de koning. Één nacht. Voor seks, uiteraard. Daarna werd je toegevoegd aan zijn grote harem en hoorde je in principe nooit meer iets van de man in kwestie. Je had onderdak en genoeg te eten voor de rest van je leven, maar reken maar dat dit geen pretje was. Vanaf het moment dat deze meisjes werden opgehaald om naar het paleis te vertrekken, wisten zij precies hoe de rest van hun leven eruit zou zien. Misschien had iemand wel een oogje op een buurjongen, of wilde een ander het liefst heel veel kinderen. We weten het niet. We weten wel dat deze dromen kapot werden gemaakt, toen zij na die ene nacht met de koning naar het vrouwenvertrek werden gebracht.

Maar alleen Esther werd koningin. En haar Joodse afkomst – die houdt ze geheim.

Een tijd later wordt in Susa de nieuwe wet van Haman uitgeroepen: alle Joden moeten worden gedood. Mordechai is in zak en as en moedigt Esther aan om naar de koning toe te gaan. En dan zegt hij iets heel opmerkelijks:

Als jij blijft zwijgen, zal er voor de Judeeërs wel op een andere manier redding komen. Maar jij en je familie zullen sterven. En wie weet ben juist jíj koningin geworden omdat deze dingen zouden gaan gebeuren.”
(Esther 4:14)

Laten we dit vers eens in tweeën splitsen:

1. ‘Er zal wel op een andere manier redding komen’

Ik hoorde een tijd geleden een verhaal van iemand die met een groep vrienden muziek zat te maken en ineens sterk het gevoel had dat hij zijn gitaar aan iemand moest geven. De jongen in kwestie had net een nieuwe gitaar en kon nauwelijks geloven dat hij écht zijn gitaar weg moest geven. Hij negeerde de oproep daarom. Een paar seconden later stond ineens iemand anders uit de groep op en gaf het meisje een gitaar.

Komt dit je bekend voor? Dat jij niet meewerkt en dat God dan doorgaat met zijn plan B? Voor God is het niet zo heel erg, Hij vindt wel een andere manier. Maar wat is het zonde om zo’n kans aan je voorbij te laten gaan! Mordechai zegt hier ook zoiets tegen Esther: ‘als jij niet meewerkt, gebeurt het wel op een andere manier. 

Laat dit eens op je inwerken. Als je niet meewerkt met Gods plan, gebeurt het ook wel op een andere manier. Prima. Maar als je wél besluit om gehoor te geven aan dit soort oproepen, zul je bijzondere dingen meemaken – that’s for sure.

2. ‘Wie weet ben juist jíj koningin geworden omdat deze dingen zouden gebeuren’

En dan het tweede gedeelte van dit vers. In het Engels (NIV) vind ik dit nog treffender:

And who knows but that you have come to your royal position for such a time as this?

Wie weet ben jij júist op dit moment in deze (koninklijke) positie geplaatst. Denk het woord dat tussen haakjes staat nu eens weg. Waarom ben jij op de positie geplaatst waarin je je nu bevindt? Kan je daar verschil maken? Misschien weet je niet goed wat de reden is waarom je leven op een bepaalde manier is gelopen. Of misschien begrijp je het wel, maar voel je je veel te klein. Misschien wil je het niet. Of misschien wil je het wel, maar weet je niet hoe – en zou je wel graag een briefje uit de hemel willen krijgen. Esther voelde zich vast en zeker hetzelfde. Tot drie keer toe nodigt ze de koning uit en wil ze hem vertellen wat ze op haar hart heeft, maar ze durft niet. Uiteindelijk raapt ze al haar moed bij elkaar en hierdoor bereikt ze grootse dingen.

Aan de slag!

Luister vandaag dit lied eens en vul je eigen naam in, in plaats van de naam van Esther. Laat je vandaag bemoedigen door de moed die Ester durfde te tonen. Wat leer jij van haar? Deel het in een reactie onder deze blog – laten we elkaar vandaag bemoedigen!

Matthijn Buwalda – Esther
Je leven lijkt een serie toevalstreffers
En nu vind jij jezelf terug waar je bent
De lijnen van je leven komen samen
Samen in dit moment

Je vroeg je weleens af ‘wat is de reden?’
Dat uitgerekend jij hier nu moet zijn
En nu je het dan toch lijkt te begrijpen
Voel je je veel te klein

Refrein
Maar (…), houd je hoofd om hoog
Esther houd je hoofd omhoog (2x)
En je rug recht

Je wil dit niet maar jij wilt ook niets anders
Je bent levender dan jij ooit bent geweest
Je stoute schoenen en je mooiste kleren
Van hoop en vrees

Refrein

Het verhaal dat gaat ook zonder jou wel verder
Er komt vast wel redding uit een andere hoek
Maar waarom klopt je hart hier harder dan het anders
Altijd doet

En ik weet: er is geen briefje uit de hemel
En het lijkt zo stomtoevallig allemaal
Maar wie goed kijkt, leest een plan tussen de regels
Van jouw verhaal

Refrein

Dus houd je hoofd omhoog
Raak de moed niet kwijt
De hoop is in de Hand
Die jouw regels schrijft
(2x)

Download de dagtekst en deel ‘m op Instagram, Pinterest of Facebook!

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Deel deze overdenking

  1. Esther schreef:

    Mooi geschreven over mijn naamgenoot!

  2. Anba schreef:

    Super mooi! Dankjewel!

  3. Anne schreef:

    Mooi stuk! Ik lees zelf eigenlijk altijd over dat eerste stuk heen, dat God op een andere manier wel een oplossing zoekt. Het herinnert mij er weer aan dat God niet van mij afhankelijk is en dat ik me niet schuldig hoef te voelen als ik niet luister. We kunnen het gewoon opnieuw proberen! 🙂

  4. EK schreef:

    Mooi stuk, wat een geschiedenis he! God heeft alles in Zijn handen.
    In 2019 schrijf je ook over Esther en dan noem je wel Mordechai als haar oom,maar het is idd haar neef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap