God danken voor de natuur en het weer: doen we dat niet veel te weinig?

04

aug

Nicolien

De natuur. Iets waar we iedere dag mee te maken hebben. Vaak wordt het bepaald door het weer. Want wanneer het in Nederland veel regent, en dat gebeurt nogal eens, hebben we vaak een hele hoop te klagen over het weer. Maar wanneer geniet ik nu écht van de natuur? Wanneer de eerste zonnestralen in het huis schijnen, wanneer er grote vlokken uit de lucht vallen en ons kikkerlandje in het wit bedekken. De natuur: iets wat God met zoveel zorg heeft gemaakt, maar hoe vaak danken we God hier nu eigenlijk voor?

Ik keek laatst televisie en zag dat er een vrouw geïnterviewd werd, die op zeer jonge leeftijd longkanker had gekregen. Zij was inmiddels hersteld en de presentator die haar interviewde vroeg haar: “Is alles weer hetzelfde zoals voorheen?” ‘Nee, natuurlijk niet zei ze, ik ben dankbaar/geniet nu van een vogel die fluit of van de regen die naar beneden klettert’. Nu wil ik echt niet zeggen dat je dit moet gaan doen bij iedere vogel die je hoort fluiten, want wanneer je in een bosrijk gebied woont zoals ik, is dat tijd technisch gezien simpelweg niet haalbaar. Maar weet je, ik doe het eigenlijk niet of veel te weinig. Omdat het zo vanzelfsprekend is, omdat het zich iedere dag herhaalt, omdat het nooit veranderd. Het enige wat ik vaak doe, is mekkeren over de regen in plaats van dankbaar zijn voor de boeren dat hun gewassen nu water krijgen! Heb je wel eens vanuit Gods oogpunt naar de natuur gekeken?

En God zei: “Ik wil dat er uit de aarde gras en allerlei planten en bomen ontstaan. Planten die zaden maken en bomen waar vruchten aan groeien. Alle soorten bomen moeten hun eigen soort vruchten krijgen met zaad er in.” Wat Hij zei, gebeurde. Er begon gras op de aarde te groeien en er ontstonden allerlei planten. Elke soort had zijn eigen soort zaad. En de bomen hadden allemaal hun eigen soort vruchten met zaad er in. En God zag dat het goed was. Toen werd het avond en weer ochtend: de derde dag was voorbij (Genesis 1:11-13)

Hij schiep alles wat wij nu dagelijks om ons heen zien, het gras, dat wij overigens vaak bij de buren groener vinden, maar wat voor ons zo normaal is. Hij bedacht het! Hij bedacht zelfs dat elke soort plant zijn eigen zaad had. God creëerde dus heel bewust al die prachtige verschillende bloemen en planten, waar wij iedere dag van mogen genieten. En daarna komt die alles zeggende tekst uit Genesis:

En God zag dat het goed was.

Meerdere malen mogen we dit lezen in het eerste hoofdstuk van Genesis. Hij zag dat het goed was. Maar voor deze schepping moet wel goed gezorgd worden: door ons. Wij mogen de aarde bewerken en erover waken, maar het blijft van God. Het is dus ook onze taak dat wij zorgzaam omgaan met de natuur en het milieu. En dat ik mijzelf misschien toch eens achter mijn oren moet krabben wanneer ik weer niet zo heel milieubewust bezig ben. En dat kan je op een hele hoop manieren veranderen. Je kan milieu bewust eten, leven, reizen, werken et cetera. Er zijn heel veel manieren waarop wij ons steentje kunnen bijdragen om zo goed voor die natuur te zorgen die de Schepper van hemel en aarde voor ons maakte! Helaas horen we de laatste tijd ook steeds vaker dat bepaalde diersoorten uitsterven. Dit doordat ze bijvoorbeeld worden bedreigd door de mens, maar ook omdat de natuurlijk omgeving waarin deze diersoort hoort te leven, niet meer is zoals het was doordat wij het zo verpesten. In Genesis 1:20-22 lezen we:

En God zei: “Ik wil dat het water vol zit met dieren en dat er in de lucht boven de aarde vogels vliegen.” Toen maakte God de grote en de kleine zeedieren. Het water krioelde ervan. Hij maakte alle dieren verschillend, allemaal verschillende soorten. Ook maakte Hij allerlei vogels, allemaal verschillende soorten. En God zag dat het goed was. God zegende al die dieren en zei: “Krijg veel jongen, zodat er heel veel van jullie komen. De zee moet vol worden met zeedieren en de aarde moet vol worden met vogels.”

God had bedacht dat het in de zeeën moest krioelen van de grote en kleine zeedieren. Hij wilde dat deze dieren ook deel uitmaakten van Zijn natuur! Gelukkig zegt God ook heel duidelijk dat wij mogen genieten van Zijn natuur:

Als ik zie hoe mooi de sterrenhemel is, als ik kijk hoe prachtig U de maan en de sterren heeft gemaakt, dan vraag ik mij af: “Hoe kan het dat U aan de mens denkt? (Psalm 8:4-5)

Wat heeft U alles toch mooi gemaakt, Heer! Alles zit ze knap en zo wijs in elkaar! De aarde is vol met de prachtige dingen die U heeft gemaakt. (Psalm 104:24)

Laten we genieten van Gods schepping, maar er ook zuinig mee omgaan, want per slot van rekening blijft Hij “eigenaar” van de aarde en alles wat daar op leeft.

Aan de slag!

Ga vandaag eens naar buiten, weer of geen weer. Bedank God voor minimaal drie dingen die je tegenkomt als je naar buiten gaat. Dank God voor de natuur en voor de schepping die Hij heeft gemaakt. Probeer hier eens wat vaker bewust naar te kijken, want echt waar: zelfs de natuur in Nederland biedt ons zoveel moois, zoveel moois waarvan we intens kunnen genieten! Misschien woon je wel in een bosrijk gebied, bij de duinen of misschien woon je wel in de stad. Op allerlei plekken kun je genieten van wat onze Heer met zóveel zorg en liefde heeft gemaakt.

Download de dagtekst en deel ‘m op Instagram, Pinterest of Facebook!

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Deel deze overdenking

  1. Wiedy schreef:

    Terwijl ik dit lees, zie ik op eens drie musjes in de tuin lopen. Ik had ze al lang niet meer gezien. Wow, wat heeft God ze prachtig gemaakt.

  2. Bertina schreef:

    Gisteren zat ik in de bergen van Frankrijk en de krekels sprongen om ons heen en de roofvogels vlogen in de lucht (arend) en ik zei tegen mijn dochtertje, alles om ons heen heeft God gemaakt! Het is zo’n wonder, zo volmaakt. Als we er oog voor houden, waar we ook zijn, dan zien we God in alles! Geprezen zij Hij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap