Wat is de juiste keuze?

19

mrt

Gastblogger

Huiswerk maken of met vrienden afspreken? Een serie kijken of de afwas doen? Op de bank hangen of eropuit gaan? Naar de kerk of niet naar de kerk? Uit de Bijbel lezen of bidden? Voor God gaan of Hem links laten liggen? Keuzes maken. Het klinkt zo makkelijk, maar dat is het niet altijd. Hoe overleven we die keuzestress?

Als vierdejaarsstudent heb ik het redelijk druk met m’n studie en nog tientallen dingen buiten mijn studie. Dan zou je denken: die keuze is toch niet zo moeilijk? Je studie staat op plek één. Dat is immers je toekomst, dus zet alles voor je studie opzij en zorg je ervoor dat je er alles aan doet om je studie te halen. Geloof me, dat wil ik ook. Ik vind mijn studie leuk om te doen, maar die tientallen andere dingen die ik buiten mijn studie doe ook. En dat is soms een probleem. Ik kan vaak geen keuzes maken. Als ik dan wel tot een keuze ben gekomen, twijfel ik of het wel echt de juiste keuze is geweest en of dit wel Gods bedoeling was.

Je zult het misschien wel herkennen. Een studie, baan of misschien wel je partner. Af en toe komen er twijfels naar boven of je de juiste keuze hebt gemaakt. Hoe was het gegaan als je toch die baan had aangenomen of als je toch nog was samen geweest met je ex? Wat voor leven had je dan geleid? Is het wel Gods bedoeling geweest dat mijn leven zo zou lopen? In Spreuken staat eigenlijk het antwoord op al die vragen en keuzes die je moet maken in het leven.

‘1 Een mens stelt zich veel vragen,
de HEER geeft het antwoord
2. Een mens kiest in zijn eigen ogen altijd de juiste weg,
de HEER toetst wat hem innerlijk beweegt
3 Vertrouw bij je werk op de HEER,
en je plannen zullen slagen
4 De HEER heeft alles wat hij heeft gemaakt zijn doel gegeven,
de goddelozen heeft hij voor de ondergang bestemd.
5 De HEER verafschuwt hooghartige mensen,
ze worden hoe dan ook gestraft.
6 Zonde worden toegedekt door liefde en trouw,
wie ontzag heeft voor de HEER mijdt het kwaad.
7 Als de weg die iemand gaat de HEER behaagt,
doet hij zelfs zijn vijand vrede met hem sluiten.’

(Spreuken 16:1-7)

Voor mij verlichtte het lezen van dit stuk de keuzestress. Vooral vers 2 is belangrijk.

Een mens kiest in zijn ogen altijd de juiste weg.’

Dat is waar. Ik bid tot God om het maken van de juiste keuzes en uiteindelijk maak ik dan de keuze die ik denk dat goed is. Dus ja, een mens kiest altijd de juiste weg in zijn eigen ogen. Maar kijk dan naar deel twee van dit vers:

de HEER toetst wat hem innerlijk beweegt.’

Na het lezen van dit vers word je ineens duidelijk dat het God niet gaat om het maken van de juiste keuze. Het gaat Hem erom waarom jij die keuze maakt. Wat is jouw motivatie voor deze keuze? Of te wel: als je in jouw gebed vertelt waarom jij hebt gekozen voor die baan hoort Hij jouw motivatie en zal Hij het niet zien als een foute keuze. Want welke keuze je ook maakt: God kan het naar Zijn hand zetten. Als Hem iets niet bevalt, zal Hij je weer een andere keuze laten maken waardoor Zijn plan voor jouw leven steeds zichtbaarder wordt.

Dus: om nu terug te komen op die keuzestress. Het belangrijkste is om met al je keuzes in gebed te gaan naar de Heere en aan Hem uit te leggen wat jouw motivatie is om bijvoorbeeld te trouwen met de man van je leven of om te vertrekken naar het buitenland. Als je nadenkt over je motivatie en deze deelt met God zal het jou ook een stuk duidelijker worden wat je echt wilt en wat niet. Maar geloof me, over de keuze wat je vandaag aan moet trekken of welke make-up je op moet doen, hoef je niet per se met God te overleggen!

Aan de slag!
Maak eens een lijstje voor jezelf welke belangrijke keuzes jij hebt moeten maken in je leven en hoe je terugkijkt op deze keuzes. Hoe ben je uiteindelijk tot die keuze gekomen? Wat was jouw motivatie voor die keuze en deelde je die motivatie ook met God? Als je het nu over mocht doen, had je dan hetzelfde gedaan?

Deze overdenking is geschreven door onze oud-schrijfster Melanie. Melanie is een enthousiaste 21-jarige student Media, Informatie & Communicatie die op zoveel mogelijk verschillende manieren haar passies en talenten wil inzetten voor het Koninkrijk van God. Van het schrijven van blogs, verhalen en gedichten tot zingen en gitaar spelen voor de Koning. Zij Lacht van een prachtige regenboog, de zon die elke dag weer opkomt, goede gesprekken, fijne vriendschappen en het maken van muziek.

Deel deze overdenking

 1. Truus schreef:

  Ja…….keuzes maken …..
  Dat is zó moeilijk Melanie en zeker voor zo’n twijfelaar als ik ben!
  En dingen overdoen?Ja maar dan zou ik de persoon willen zijn die ik nu ben.
  Levenservaring,gegroeid in het geloof etc.?
  Wat ik wel weet dat God altijd kromme wegen recht maakte en mij opraapte waar ik viel!
  Enweet je ik zal altijd wel een twijfelaar blijven ,een karaktertrekje!
  Maar mijn tijden en ook keuzes zijn in Zijn hand.
  ?????

  • Melanie Hazenberg schreef:

   Wat mooi om te horen dat alle keuzes uiteindelijk goed zijn gekomen! Dat is hoe God is. Hij zet de keuzes naar Zijn hand!

   Liefs, Melanie

 2. Danny schreef:

  Fijn te lezen dat ook over je werk..ik wist t even niet meer met veel werk en t gezin…deze tekst komt precies op tijd:)
  Dankjewel!

  • Melanie schreef:

   Hoi Danny! Fijn dat de tekst voor jou op tijd is gekomen! God is altijd bij je en staat je bij welke keuze je ook maakt!

   Liefs, Melanie

 3. Bernise schreef:

  Wow! Wat een bemoedigend stukje om de week mee te beginnen! Zo cool dat God meer geïnteresseerd is in waarom je een keuze maakt dan welke keuze je maakt. Nieuw perspectief. Dank je wel voor het schrijven hier van 😉

  • Melanie schreef:

   Graag gedaan! Dat is inderdaad cool! Het is zo tof om te beseffen dat Hij achter te staat bij elke keuze die je maakt. Hij draait het naar Zijn hand. Fijne week! <3

 4. Barbara schreef:

  inderdaad. keuzes maken. ik moet ervoor kiezen om mijn man lief te hebben. ben 47 jaar getrouwd. door de kanker en de medicatie heb ik een heel andere man gekregen. heb beloofd… trouw totdat de dood ons scheid. houd van hem, maar er is zoveel veranderd. God geeft me de kracht, maar ik mis mijn maatje. Ben wel dankbaar dat we elkaar nog hebben.

 5. R schreef:

  Vind het moeilijk.
  Vandaag ook vol tranen en smeken proberen mijn gebed bij God te brengen.
  Weet niet of Hij me wil horen. Hij is echter mijn enige en laatste hoop.
  Heb ook niet keuzes kunnen maken in het leven, met als gevolg dat ik nu nog steeds vuil ophaal en toiletten schoon moet maken op het strand.
  Ben nu haast 52 en zoek nog steeds een studie die bij me past in het verlengde van wat God wil, maar kan geen rationele keuze maken nu.
  Kom tot weinig. Voel me waardeloos, geen zouten zout, dus daar voldoe ik ook niet, en ben veel aan het huilen.
  Mm vrouw weet er weinig van en is niet zo met geloof bezig. Mijn kinderen14 en 17 weten ook.niet wat er gebeurd.
  Voel me verdrinken en roep al jaren.om hulp.
  Mijn enige hoop is dat God me helpt.
  Maar hoor door mijn gemoedstoestand en tranen slecht wat Hij zegt. Gaat dus ook al niet zo goed..
  Psycholoog en Psychiater willen me weer aan de pillen. Maar wil Gods stem verstaan.
  Welke keuze moet ik maken
  Wat moet ik doen? Help.
  Help me Heere

 6. Ruud schreef:

  Wat een heftig verhaal! We mogen weten dat “wie Hem aanroept in de nood, vindt zijn gunst oneindig groot”! Ik hoop en bid dat u Zijn stem gehoord heeft!
  We mogen ontdekken wie we zelf zijn, in Christus. Geschapen om Hem te dienen met onze eigen gaven en talenten. Maak een keuze met gevouwen handen! Wijsheid en inzicht zullen gegeven worden. God kijkt naar het motief van uw keuze; Hij zal uw keuze gebruiken als de keuze gemaakt is met het oog op Hem gericht! U mag en zult meebouwen aan Zijn Koninkrijk. Op welke manier wordt soms pas later duidelijk en de weg er naartoe is nooit zonder hobbels. We mogen echter wel leunen op Zijn belofte dat “allen die in Hem geloven niet verloren gaan, maar eeuwig (met Hem) leven!”

 7. Floryanne schreef:

  Hoi Melanie,
  Je hebt deze blog al 3 jaar geleden geschreven, en inmiddels zal je ook al wel lang klaar zijn met je studie. Maar ik zag dat je Media, Informatie en Communicatie studeerde, mag ik vragen aan welke school je dat deed?
  Groetjes Floryanne

 8. Jenske schreef:

  Dit stukje heeft me ineens een andere kijk gegeven op mijn keuzes. God wil dat jij nadenkt waaróm je voor die keuze zou willen gaan. Waarom zou je die studie willen doen? Wat is je drijfveer? Verder leuk om te lezen. 🙂 Je kan goed schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap