DIY // Een hemels boeket

18

mrt

Debora

Bloemen. (Bijna) elke vrouw wordt er blij van! En dit is ook helemaal te begrijpen, tenslotte zijn bloemen een echt feest voor de ogen. Een zekere meneer Luther Burbank heeft het fenomeen “ bloemen” prachtig omschreven: “Bloemen zorgen er altijd voor dat mensen weer beter worden, gelukkiger maar nog veel behulpzamer: bloemen zijn zonneschijn, voeding en medicijn voor de ziel”.

We ontvangen graag een mooi boeket bloemen, maar we zijn ook graag gever van zo’n mooi boeket. Als teken voor die lieve collega, die er nu alleen voorstaat na het plotselinge overlijden van haar man. Voor je lieve moeder, omdat je zoveel van haar houdt. Voor je nieuwe buren, om ze welkom te heten in jullie straat. Of voor je beste vriendin, die net te horen gekregen heeft dat het lang gewenste wondertje in haar buik niet levensvatbaar is… Een boeket bloemen is dus inderdaad zo veel meer als alleen maar een feest van design en kleur voor je ogen. Het is een teken van liefde. Een blijk van waardering of dankbaarheid. Een manier om medeleven in leuke en minder leuke tijden uit te drukken.

Ook ik ben een echte bloemenliefhebber! Het verbaast je dus ook vast niet als ik nu schrijf dat in een dagboek voor moeders mijn aandacht vastgehouden werd door een overdenking over het thema “Een boeket schikken”. Ik citeer1:

Ik houd van bloemen. Jaren geleden kocht ik af en toe een gemengd bosje bij de supermarkt, om mezelf te verwennen. Thuisgekomen haalde ik dan het cellofaan eraf en kwakte de bloemen in een vaas. Pas later leerde ik hoe ik er een heel ander boeket van kon maken, door bloemen met een beetje zorg te schikken. Ik maakte de prachtigste composities van kleuren en vormen. En zo is het leven ook!

Deze anekdote van de schrijfster zet aan het denken. Hoe ziet mijn “levensboeket” er uit? Is mijn leven een boeket met zorg en aandacht geschikt of is het een bosje bloemen gehaast en achteloos bij elkaar in de vaas gezet? Misschien zijn de eerste hangende bladeren al zichtbaar of zit er zelfs een verwelkte bloem ertussen?

Aan de slag!
Neem je alledaagse bezigheden en schik ze met zorg en gebed.

Laat elk detail van je leven – woorden, daden, wat dan ook – doordrenkt zijn met de naam van Jezus. Dankzeggend God de Vader bij elke stap.

( vertaald vanuit the Message – Kolossenzen 3:17)

Je zult zien dat je “hemels” boeket een prachtige, geurige blikvanger is die vreugde brengt. Het is niet alleen voor jezelf een verrijking, maar ook zoveel meer voor de mensen om je heen. En bovenal voor onze Papa. Een stukje hemel hier op aarde!

Ik dank God! Want het goede nieuws gaat de wereld over, als een feestelijke optocht om Gods overwinning te vieren. En God neemt mij mee in die optocht, omdat ik bij Christus hoor. God laat mij overal over Christus vertellen. Zo wordt het nieuws over de hele wereld verspreid, als een heerlijke geur. (2 Korinthiërs 2 :14 – Bijbel in gewone Taal)

Leuk om te weten!
Wist je dat bloemen ook echt allemaal betekenissen hebben? Voor mij een nieuwe ontdekking… daarom zet ik er een paar, die ik zelf heel boeiend vind, voor je op een rijtje 2:

Amaryllis = betoverende schoonheid
Dahlia = weelde, kracht
Hyacint = macht, vrede
Jasmijn = vriendschap, naastenliefde
Lelie = zuiverheid
Lotus = zuiverheid, waarheid
Madelief = reinheid, maagdelijkheid
Roos = vreugde, geluk, genegenheid, liefde
Tulp = gebed
Vergeet – me- niet – je = ware liefde
Zonnebloem = levenslust, gerichtheid naar God

Bronnen
1 Een Moeder naar Gods Hart – Elizabeth George
2 www.dier-en-natuur.infonu.nl/bloemen-en-planten 

Deel deze overdenking

 1. Goedemorgen Debora

  Mijn lievelings bloemen zijn rozen
  Rode rozen geven mij een diepe warmte
  Mooi om naar te kijken
  Vooral als langzaam de knop open gaat
  Dan zie je het hart van de roos
  Opengespreide blaadjes ik omarm de liefde

  De roos fluweel mooie diepe kleur
  Dan word ik blij de Maker heeft alles zo mooi gemaakt
  En zegt pluk zoveel als je kunt in mijn tuin
  Jezus de tuinman
  Hij loopt naast mij en wijst mij de bloemen

  Later op een bankje genietend van een prachtig rozenboeket
  Kijk om je heen
  En zie hoe Jezus vandaag bloemen geeft
  Mensen die Hij verbind met elkaar
  Samen die liefde uitdragen
  Ik geef vandaag een roos
  zodat wij vrouwen die roos kunnen door geven
  en samen komen tot een prachtig rozenboeket

  Op dit moment ga ik door pijnen die veroorzaakt worden door botvlies onstekingspijnen in mijn rechterbeen
  Al vier weken gebroken nachten
  Debora door jouw blog heb ik een roos gekregen van Jezus
  Die geef ik aan jou ……..

  • Debora schreef:

   Dank je wel, Martha! 🙂
   Ik geef je een tulp! Want ik bid voor je, dat je ondanks of JUIST door je ziekte heen Papas welzalige geur mag verspreiden, net als Petra schrijft!
   En een zonnebloem, want ik zie dat je focus op Jezus ligt.
   -> Your doing the right thing!
   Zo zou ik nog wel meer mooie bloemen kunnen doorgeven aan je…
   maar ik weet wel zeker dat er anderen zijn die je ook mooie bloemen aanreiken 🙂
   Maak eer een mooi boeket van, lieve koningsdochter!
   Een hele bonte, veelzijdige bos bloemen <3
   (Met als basis jou ROZENBOEKET wat je gekregen hebt van DE Tuinman.)
   Gods zegen voor je!

   Liefs, Bo.

 2. Petra schreef:

  Martha, wat een prachtig gedicht!
  Diep geroerd, wat een lieflijke geur ondanks je pijn..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap