Ik kan het je niet vaak genoeg vertellen: wat ben je mooi!

02

mrt

Alies

Weet jij wie je bent? En ben je blij met die persoon? Kan jij tegen jezelf zeggen: ‘Wat ben je mooi’? Ik heb het niet alleen over degene die je in de spiegel van de badkamer ziet. Ik heb het ook over de vrouw die je ziet in de spiegel van je hart. We weten allemaal ontzettend goed dat we in een prestatiemaatschappij leven. De druk waarmee we elke dag weer moeten omgaan, maakt dat telkens weer duidelijk. Elke dag lijkt het wel alsof het nog steeds niet goed genoeg is. Dat je nog steeds niet goed genoeg bent. Niet van binnen, en niet van buiten. Maar ho eens, stop daar. Ik kan het je niet vaak genoeg vertellen, maar: wat ben je mooi!

Je identiteit in Christus vinden

Ik kwam tot de schokkende ontdekking dat ik, nog steeds, elke dag probeer te voldoen aan allerlei geschreven en ongeschreven regels van deze wereld. ‘Belachelijk’, dacht ik, na mijn zoveelste mislukte dag omdat ik (weer) niet aan al die regels had voldaan. Waarom streef ik nog steeds naar perfectie, van zowel mijn innerlijk als uiterlijk, als ik weet dat ik perfect ben als kind van God? Als ik kijk naar mezelf kan ik beter zeggen: ‘wat probeer je mooi te zijn’ in plaats van ‘wat ben je mooi’. Herkenbaar?

Nou, ik noem die gedachte dus belachelijk. Het wordt tijd dat we weer weten wie we zijn en dat we weer tegen onszelf kunnen zeggen (met een oprecht hart) ‘wat ben je mooi’. Dus weet jij wie je bent en wat God in  je heeft gelegd? Weet je wat je goed kan en welke dingen jij belangrijk vindt? Weet je wat je talenten zijn en welke eigenschappen jij hebt? Ben je verlegen of enorm spontaan? Ben je relaxed of ben je een stresskip? En zie jij het verschil tussen wie je bent, wat je kunt en wat je wilt?

Dat verschil is namelijk enorm belangrijk. Je kan alleen over jezelf zeggen ‘Wat ben je mooi!’ als je je identiteit in Christus vindt. Als je niet langer de dingen die je doet mee laat wegen in wie je bent. We zijn nou eenmaal imperfecte mensen en zullen dus altijd stomme en onnozele dingen doen en blijven doen. De ene dag wat meer dan de andere dag, maar toch. Wat jij doet (of wat je niet doet) is niet wat jij bént. Bijvoorbeeld: doe je iets doms? Dat betekent toch niet direct dat je dom bént?! Nee dus.

Jouw talenten en Gods koninkrijk

Maar goed, ik bedoel niet dat het niet belangrijk is wat je doet. Nee, wat je doet is juist best belangrijk. Word je blij van de dingen je doet? Doe je iets waar je goed in bent, iets wat dicht bij jou ligt? God heeft ons allemaal andere eigenschappen en talenten gegeven die we mogen gebruiken tot Zijn eer!

Of heb jij bepaalde eigenschappen ontwikkeld omdat je dacht dat je dan ‘beter in de markt zou liggen’? Ben je bijvoorbeeld extravert geworden omdat je dacht dat mensen je anders saai vonden? Of ben je een rustige vrouw geworden die liever haar mond houdt, omdat iemand je ooit heeft bestempeld als veel te druk? Welk stukje van jouw karakter stop je liever weg, omdat je het gevoel hebt dat juist dát niet voldoet aan wat de wereld van je vraagt? Probeer alsjeblieft dat stukje van je karakter op te zoeken, te omarmen en in te zetten in Gods koninkrijk. Jij mag zijn wie je bent. Je mag jezelf recht in de ogen kijken en roepen: ‘Wat ben je mooi!’ Want geloof me, dat ben je.

In Christus ben je volmaakt!

Want ieder mens die één geworden is met Christus, is door God helemaal nieuw gemaakt. De oude mens is verdwenen. Er is een hele nieuwe mens ontstaan. En dat is Gods werk. Hij heeft door Jezus Christus de mensen vergeving gegeven. En Hij heeft ons de taak gegeven ervoor te zorgen dat de mensen dat weten.
2 Korintiërs 5:17-18, BasisBijbel

Onze grootste uitdaging is niet onze discipline, onze toewijding of onze focus. Onze grootste uitdaging is om te geloven in het woord van God. Dat we geloven dat Jezus voor ons gestorven is en dat we het dus niet zelf hoeven te doen (wat we trouwens ook helemaal niet kunnen). Dus richt je op Jezus. Richt je op Hem, zodat je dichter en dichter bij God gaat leven. Zodat je in de spiegel kan kijken en ziet wie je werkelijk bent. Een prachtige dochter van God: jezelf. Hij heeft jou bedoeld zoals je bent, met alles erop en eraan.

Wat ben je mooi!

Aan de slag!

– Lees vandaag eens een liefdesbrief van God. Staat gewoon in je Bijbel. Je kan natuurlijk een stuk uit Hooglied pakken, of bijvoorbeeld psalm 139. Of kies zelf een gedeelte waarin je Gods liefde tot je voelt spreken.

– Misschien is dit een beetje een enge opdracht, maar ik wil je toch uitdagen om het uit te voeren. Ga eens met een vriendin, met je moeder of je zus, met je geliefde of met wie dan ook het gesprek aan over jouw identiteit. Doe jij dingen die niet bij je passen, en waarom? Kan jij jezelf zien als een (prachtig) kind van God? En hoe zit dat bij die ander?

– Wil of durf je dit niet te bespreken? Je kan het ook opschrijven in een brief (naar God).

Enne, mocht je nog twijfelen: ik weet zeker dat jij mooi bent! Je lijkt op je Vader! 😉

 

 

Deel deze overdenking

 1. Bep schreef:

  Mooi! En waar! Je mag zijn wie je bent. Zo ontstaat een kleurrijke familie.

 2. Wencke schreef:

  Bedankt Alies voor je mooie blog!

 3. Annet schreef:

  Super, hier heb ik wat aan…had ik nodig vandaag, dankjewel!

 4. kimvroom schreef:

  Prachtig :’) Dankjewel lieve Alies!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap