Wanneer het leven lekker loopt

06

mrt

Nicolien

Je kent het vast wel: alles loopt lekker, gaat lekker en voelt lekker. Je zit lekker in je vel, zweeft de dagen door en voelt dat (bijna) alles je voor de wind gaat. En dan ineens krijg je een tegenslag te verwerken, want dat is wel hoe het leven gaat. Het gaat vaak gepaard met ups en downs. Heb jij dat soms ook niet? Dat wanneer het leven juist lekker loopt je vergeet Hem ervoor te danken? Vaak vergeten we Hem juist te danken voor alle mooie dingen die Hij ons geeft, omdat wij zo druk bezig zijn met het ervan genieten. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we Hem juist ook in de goede tijden loven, danken en prijzen?

Eigenlijk is het antwoord best voor de hand liggend: bewust leven. Klinkt natuurlijk ook heel makkelijk, maar waarom is het dan toch zo lastig? Waarom vergeten we het dan toch zo vaak? Ik denk dat het van een aantal factoren afhankelijk is: de drukte van alles om ons heen in het leven (gezin, vrienden, geliefden, werk, hobby’s, social media, etc.), de drukte van het met onszelf bezig zijn (telefoon, shoppen, beauty, etc.) en de laatste en misschien ook wel de meest “onlogische”: weten dat God er altijd is en dat Hij ons nooit in de steek laat, plus het feit dat Hij toch alles weet en ziet. Hij ziet toch dat wij dankbaar en blij zijn? Hij ziet dat wij moe zijn en heel graag willen slapen, dus zal Hij het wel goed vinden zo. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Waarom is het bidden en het danken van de Heer dan zo essentieel? In Spreuken 3:5-6 staat het mooi uitgelegd:

Vertrouw op de HEER met heel je hart, steun niet op eigen inzicht. Denk aan Hem bij alles wat je doet, dan baant Hij voor jou de weg.

Kijk wat prachtig. Met alles wat wij hier op aarde doen, mogen wij op Hem terugvallen, want Hij heeft alles gemaakt. “Steun niet op eigen inzicht”. Oef, dat vind ik nogal wat, want ik weet als ik eerlijk naar mezelf kijk dat ik dit toch te vaak doe. Steunen op mijn eigen inzicht, want we zijn toch zelf zo goed en we kunnen het toch zelf zo goed? Maar dan komt ook juist het allermooiste:

Denk aan Hem bij alles wat je doet, dan baant Hij voor jou de weg!

Wauw, wat een bemoediging! Dus op het moment dat wij alleen al met onze gedachten bij Hem zijn, en daarmee dus Zijn handel en wandel naleven, dus ‘bewust leven’, dan gaat Hij ook met ons werken en voor ons een weg banen. Een weg die goed is. Dan mogen we dus ook ons oog op Hem gericht houden. In 1 Thessalonicenzen 5:16-18 staat ook nog een mooie opdracht voor ons:

Wees altijd verheugd, bid onophoudelijk, dank God onder alle omstandigheden, want dat is wat Hij van u, die één bent met Christus Jezus, verlangt.”

Hier geeft God ons juist de opdracht mee om onophoudelijk te bidden, want Hij verlangt dat van ons! In ons eigen leven kunnen we vast wel een situatie bedenken waarin je het fijn vond dat iemand aan je verlangen voldeed. Hoe fijn moet het dan voor Hem, de Allergrootste, zijn als wij aan dat verlangen kunnen voldoen: het onophoudelijk bidden, Hem danken onder alle omstandigheden en het altijd verheugd zijn! En dat mag je doen in goede tijden maar ook zeker in de slechte tijden!

Aan de slag!
Probeer vanavond voordat je naar bed gaat (op een ander moment kan natuurlijk ook!) eens vijf dingen op te schrijven waarvoor je vandaag dankbaar was. Ga in gebed en dank God voor deze dingen. Kijk of je dit drie keer per week kunt doen. Als je dit lastig vindt, probeer er dan vaste dagen voor te vinden. Je zult uiteindelijk merken dat het vaste prik begint te worden wanneer je dit aan je systeem toevoegt. Je zal het juist missen op het moment dat je het niet doet! Ook hoop ik dat je mag merken dat je de dingen meer gaat waarderen die voorheen juist altijd heel vanzelfsprekend waren, wanneer je dit vol blijft houden.

Deel deze overdenking

 1. Daphne schreef:

  Een leuke tip: pak een leuk potje of een vaas en schrijf er met een whiteboard marker op: GIVE THANKS TO THE LORD. Maak er een gewoonte van om er elke dag een briefje in te doen waar je op schrijft waar je dankbaar voor bent. Ik merk dat dit mij helpt om bewust even te gaan zitten en God te danken voor alle mooie dingen in mijn leven. Ook als het wat minder gaat zijn er dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. Als je een keer door een donker dal gaat, stop dan geen briefje in de vaas, maar haal er één uit! Lees waar je dankbaar voor was en het zal je helpen om weer in te zien hoe je gezegend bent!

 2. Goedemorgen lieve Nicolien

  Vanmorgen werd ik wakker en was dankbaar voor jouw blog
  De teskt vertrouw op de Here met heel je hart steun niet op je eigen inzicht
  Denk aan Hem bij alles wat je doet dan baant Hij voor jou de weg
  Dat sprak mij aan omdat mijn gezondheid even niet goed is
  Door de zeldzame ziekte is het vallen en opstaan
  Ik was moe en begon weer jouw blog te lezen over dankbaarheid

  En juist om alles te delen met onze liefdevolle Vader
  Dan ga je bewuster leven
  Juist in tegenslag leer ik te vertrouwen
  Omdat ik Hem heb om elke dag te wandelen stil Zijn stem te verstaan
  Juist hoorde ik een tekst op de grootnieuws radio Romeinen 8
  Hoop op wat nog niet zichtbaar is
  Juist daarvoor had ik stille tijd en las Jesaja 35 vers 5 b
  De oren van doven worden geopend Yes
  Dit is een dankbare yeopener bij mij is er gebed geweest voor genezing
  Maar ik blijf hopen als je geen hoop meer hebt dan kan je ook niks meer verwachten
  Als je zo kan leven en je gezondheid aan Hem geeft dan heb ik alles
  Dat is de dag goed beginnen het gaat om dat ik nu meer bewuster met Jezus leef
  En het mooiste is Nicolien de dag is nog niet om ik geloof in overvloed van zegeningen in dankbaarheid
  Jij veel blessings toegewenst

  • Nicolien schreef:

   Beste Martha,

   Wat bijzonder om zo dit getuigenis te mogen lezen en dat je dit zo durft te delen! Fijn om te horen dat je zoveel moediging haalt aan de woorden die je leest en de dingen die je hoort over Hem! Veel sterkte toegewenst, liefs Nicolien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap