Waar kun jij verschil maken? Een les van koningin Ester

19

dec

Mandy

Heb je de overdenking over Hanna al gelezen? Wat een bijzondere vrouw en een kracht om in Gods wonderen te geloven én deze vervolgens los te laten. Vandaag wil ik naar nog zo’n speciale vrouw kijken. Een vrouw die op een keerpunt in de geschiedenis van het Joodse volk stond en de keuze had: ga ik het verschil maken? Ik heb het over Ester. We lezen over haar in het Bijbelboek dat haar naam draagt. Wat kan Ester ons vandaag leren?

Ester is een meisje uit het Joodse volk, dat door haar mooie uiterlijk aan het hof van de Perzische koning Ahasveros haar opwachting mag maken. Hij is zo van haar onder de indruk dat hij haar tot koningin kroont. Als een hoge functionaris van Ahasveros er een wet doorkrijgt dat alle Joden in het Perzische rijk op één dag zullen worden omgebracht, probeert Esters pleegvader Mordechai haar via een brief over te halen om de koning op andere gedachten te brengen.  

Het levensbepalende beroep op Ester 

Hij gaf Hatach een kopie mee van de brief die naar alle provincies van het koninkrijk was gestuurd en waarin stond dat het Judeese volk vernietigd zou worden. Hatach moest die brief aan Ester laten zien, zodat ze zou weten wat er aan de hand was. Ook moest hij haar vragen om naar de koning te gaan. Mordechai wilde dat ze bij de koning om genade zou gaan smeken voor haar volk.
– Ester 4:8 (BasisBijbel).

‘Oké, dat moet te doen zijn, toch?’, denk je misschien. Zij is koningin, dan moet ze toch wel een verzoek bij de koning kunnen neerleggen? Het is alleen zo simpel nog niet, legt Ester hem uit.  

“Iedereen die ongevraagd bij de koning komt, wordt gedood. Iedereen in het hele koninkrijk weet dat! Alleen als de koning zijn gouden staf naar je uitsteekt als je ongevraagd bij hem komt, blijf je in leven. En ik ben al 30 dagen niet door de koning geroepen.
– Ester 4:11 (BasisBijbel) 

Goed, dat maakt de situatie een tikkeltje ingewikkelder… Ja, het lot van een groot deel van het Joodse volk ligt in Esters handen, maar die handen zouden net zo goed de volgende dag levenloos op de vloer kunnen liggen. Mordechai doet echter nogmaals een beroep op zijn pleegdochter.  

Ester kiest, maar voor wie?  

Zeg tegen koningin Ester: Denk maar niet dat jij als enige van alle Judeeërs in leven zal blijven omdat je in het paleis van de koning woont. Als jij blijft zwijgen, zal er voor de Judeeërs wel op een andere manier redding komen. Maar jij en je familie zullen sterven. En wie weet ben juist jíj koningin geworden omdat deze dingen zouden gaan gebeuren.
– Ester 4: 13-14 (BasisBijbel) 

Dit geeft de doorslag, Ester besluit naar de koning te gaan. Misschien wel omdat ze nu inziet dat níemand, zelfs zijzelf niet, eraan kan ontkomen. Omdat hij zo op haar gesteld is, besluit de koning Esters verzoek in te willigen! En niet alleen dat: de hoge functionaris die het plan beraamde wordt ter dood veroordeeld, en Esters pleegvader Mordechai krijgt een hoge plaats in het koninkrijk, wat het lot van de Joden enorm ten goede keert. En dit alles omdat Ester besloot naar de koning te gaan, ondanks de angst die ze daarvoor voelde. 

Bijzonder hè? Eén daad veranderde niet alleen het leven van Ester, maar ook dat van haar pleegvader én haar volk. De Joden hadden vanaf dat moment een rustige plek in het Perzische rijk en het ging hen goed.  

Misschien ken je de allerlaatste woorden in vers 14 wel in het Engels: ‘for such a time as this’. Vaak wordt Esters optreden gebruikt als inspiratie en motivatie: wat als jij níet wegkijkt? Wat als je besluit op te staan, voor dat wat je belangrijk vindt? Wie weet wat de gevolgen kunnen zijn? Niet alleen nu, maar juist ook op de lange termijn?  

Aan de slag! 

Ester doet me beseffen dat de momenten waarop we praten én zwijgen belangrijk zijn. Dat het momenten van groot verschil kunnen zijn. Natuurlijk is geen één van ons een koningin aan het belangrijkste hof van onze tijd (wel leuk als deze dames mee zouden lezen ;-)). Kunnen wij geen verschil maken voor een heel volk. Maar ook jij hebt een plek waar je van invloed kunt zijn. Waar je stem gehoord wordt, als je die besluit te gebruiken.
Wat zou jij voor verschil kunnen maken? Waar zou jij graag de moed voor hebben? Denk er vandaag eens over na! Bid of God je de juiste plek in gedachten wil geven en of je vervolgens de moed mag krijgen om te doen wat belangrijk is. Laten we samen verschil maken!  

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap