Waar is je schat?

31

okt

Jacomien van Urk

Je hebt het vast weleens gehoord: ‘Waar je hart vol van is, loopt je mond van over’. Denk bijvoorbeeld aan een kind dat bijna jarig is. Nog drie nachtjes slapen… bijna! De dagen die daarop volgen, is het enige onderwerp: ‘Welk cadeautjes zou ik krijgen?’. Een kind kan er helemaal vol van zijn. Herken je dit ook niet bij jezelf? De Bijbel spreekt er ook over. Er staat namelijk: ‘Waar je schat is, daar is ook je hart’. Waar is jouw schat? Dan kun je ook antwoord geven op de vraag waar je hart is. Je hart. Het centrum van je wezen. Lees en denk je mee?

Ik denk dat God het belangrijk vindt dat we ons bewust zijn van de focus in ons leven. Waar zien we naar uit? Waar zijn we vol van? Juist datgene waar we vol van zijn, komt tot uiting in ons leven. Dat is wat mensen om ons heen gaan zien. We lezen in Mattheus 6 dat Jezus hierover onderwijs geeft.

‘Verzamel geen schatten voor u op de aarde, waar mot en roest ze verderven, en waar dieven inbreken en stelen; maar verzamel schatten voor u in de hemel, waar geen mot of roest ze verderft, en waar dieven niet inbreken of stelen; want waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn.’
(Mattheus 6: 19-21, HSV)

Verzamelaars. We kennen ze wel. Mensen die rommelmarkten afstruinen op zoek naar leuke vondsten (ik ben er eentje van). Kasten vol met mooie spulletjes. Je zou je hart kunnen vergelijken met zo’n kast. Waar ga jij struinen om je hart te vullen? Je mag hier voor jezelf antwoord op geven. De Bijbel geeft het advies om schatten te verzamelen in de hemel. Maar wat zijn dit dan voor schatten? En hoe doe je dat: schatten verzamelen in de hemel? Ik stel me zomaar voor dat de schatten in de hemel niet materieel zijn, maar juist die dingen die niet te zien zijn of aan te raken. Denk aan de echtheid van een kind, de wijsheid van een oudere. Zijn wij op zoek naar schatten in de hemel? Jacobus noemt volgens mij een paar hele mooie schatten die in de hemel te vinden zijn:

‘Maar de wijsheid die van God komt, is zuiver, vol vrede, bescheiden, gehoorzaam, vriendelijk en vol goede daden, zonder iemand voor te trekken, en eerlijk bedoeld.’
(Jacobus 3:17, BasisBijbel)

Wauw. Begint jouw hart hier ook sneller van te kloppen? Of krijg je het juist benauwd? Ik hoor je zeggen: ‘Ik zou deze schatten zo graag willen verzamelen, maar…’. En ik geef je gelijk. In eigen kracht zouden we deze schatten nooit hebben. Maar wacht nog even. Jezus zegt niet alleen tegen zijn leerlingen dat ze schatten in de hemel moeten verzamelen, Hij geeft er ook een heel mooie belofte bij.

‘Jullie Hemelse Vader weet dat jullie al deze dingen nodig hebben.’
(Mattheus 6:32b, BasisBijbel)

In het gedeelte van Mattheus 6 gaat het met name over eten en kleding, maar zouden we het ook niet mogen toepassen op al die mooie schatten uit Jacobus 3? Zou onze Hemelse Vader ook niet weten dat we die dingen nodig hebben? Ik geloof dat God er heel blij van wordt als we Hem dagelijks vragen om deze schatten, als we deze schatten verzamelen. Als we bij wijze van spreken met ons hart al in de hemel zijn. Als we vragen om vanuit de hemel zuiverheid, wijsheid, gehoorzaamheid, vriendelijkheid en goede daden te ontvangen. Ik geloof dat God klaar staat om ze uit te delen. Waarom? Omdat Hij werkt aan zijn Koninkrijk en jij bent een ambassadeur van dat Koninkrijk. Het Koninkrijk dat vol zal zijn met  de allermooiste schatten.

‘Zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden’. (Mattheus 6:33, HSV)

Wat een rijkdom hè? Als we onze focus leggen op de schatten van Gods Koninkrijk, zullen we daar vol van zijn. Aardse schatten zullen daarbij verbleken. Van veel minder waarde zijn. Tijdelijk. Vergankelijk. Ik moet denken aan het liedje van Elly en Rikkert wat zo mooi zegt: ‘k Heb een beurs die niet oud wordt, ‘k heb een schat die nooit opraakt, ‘k heb een schat in de hemel en ‘k heb Jezus in mijn hart’. Jezus is de grootste schat. Hij wil in je hart wonen! Dat is de mooiste ontdekking ever. Jezus in jou. Gods kracht in jou. Lees maar mee in de brief van Paulus aan de inwoners van Korinthe:

‘Dat we dat nu begrijpen is als een kostbare schat. Maar die schat zit in een breekbare kruik (=ons lichaam). De kracht die in ons is en die groter is dan elke andere kracht, is niet onze eigen kracht. Het is Gods kracht in ons.’
(2 Korinthe 4:7, BB)

Het is Gods kracht in ons breekbare lichaam. Het is Gods wijsheid. Gods goede daden. Gods zuiverheid. Gods heiligheid. Hij wil het in ons breekbare lichaam leggen. Hij wil het aan ons geven. Ons laten delen in al Zijn schatten! Wat een wonder! Ben jij ook zo verwonderd hierover? Wat is God groot! Wat is Hij goed! Hij wil door ons heen werken om Zijn Koninkrijk te vestigen op aarde. Hij wil schatten uit de hemel zichtbaar laten worden op de aarde. Zo komt Hij aan zijn eer. Zo zal de wereld gaan zien wie Hij is. Als wij breekbare, maar bruikbare vaten willen zijn die Zijn schatten zullen uitdragen.

Waar is jouw hart?

Aan de slag!

Schrijf deze tekst op een mooi papiertje en hang hem op een plekje waar je hem regelmatig ziet. Bijvoorbeeld op je spiegel of aan de muur.
“Set your mind on things above”, Kol. 3:2.

Deel met ons hoe je dit gedaan hebt! Vinden wij leuk om te zien.

Bronnen
Songtekst ‘Hij is Koning’, Elly en Rikkert.

Deel deze overdenking

 1. Kim schreef:

  Prachtig, lieve Jacomien ?Dankjewel!! ???

 2. Jorien schreef:

  Nou, Jacomien, wat leuk om je hier te vinden! Is lang geleden dat we samen met anderen voor de meisjes van het azc zorgden. Was een gouden tijd en je doet het nog steeds lees ik. Tof! En dank voor je mooie studie!

 3. Cobie den hartog schreef:

  Jacomien wat wordt ik blij van wat je met ons wil delen! Dank je wel en heel veel zegen toegewenst bij alles wat je doet. Groetjes je nicht Cobie

 4. Jane schreef:

  Heel erg mooi om hierover na te denken. Ik was vanmorgen vroeg opgestaan om God te zoeken, te danken, om Hem al mijn en andermans zorgen te geven en om te vragen wat tegen mij wil zeggen. En ik kreeg Lucas 12: 12-33 waarin staat om ons geen zorgen te maken maar Hem alles te geven. En om Zijn Koninkrijk te zoeken en op zoek te gaan naar de schatten in de hemel om die te verzamelen. En ik kom bij jouw overdenking uit. Prachtig. Dankjewel en Gods rijke Zegen voor Zijn mooi werk in jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap