Waar is je hart? Daar is ook je schat

27

jan

Jacomien van Urk

Je hebt het vast weleens gehoord: ‘Waar je hart vol van is, loopt je mond van over.’ Denk bijvoorbeeld aan een kind dat bijna jarig is. Nog drie nachtjes slapen… bijna! De dagen die daarop volgen, is het enige onderwerp: ‘Welke cadeautjes zou ik krijgen?’ Een kind kan er helemaal vol van zijn. Herken je dit ook niet bij jezelf? De Bijbel spreekt er ook over. Er staat namelijk: ‘Waar je schat is, daar is ook je hart.’ Waar is jouw schat? Dan kun je ook antwoord geven op de vraag waar je hart is. Je hart. Het centrum van je wezen. Lees en denk je mee?

Ik denk dat God het belangrijk vindt dat we ons bewust zijn van de focus in ons leven. Waar zien we naar uit? Waar zijn we vol van? Juist datgene waar we vol van zijn, komt tot uiting in ons leven. Dat is wat mensen om ons heen gaan zien. We lezen in Mattheüs 6 dat Jezus hierover onderwijs geeft.

Verzamel geen schatten voor u op de aarde, waar mot en roest ze verderven, en waar dieven inbreken en stelen; maar verzamel schatten voor u in de hemel, waar geen mot of roest ze verderft, en waar dieven niet inbreken of stelen; want waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn.
– Mattheüs 6: 19-21 (HSV).

Verzamelaars. We kennen ze wel. Mensen die rommelmarkten afstruinen op zoek naar leuke vondsten (ik ben er eentje van). Kasten vol met mooie spulletjes. Je zou je hart kunnen vergelijken met zo’n kast. Waar ga jij struinen om je hart te vullen? Je mag hier voor jezelf antwoord op geven. De Bijbel geeft het advies om schatten te verzamelen in de hemel. Maar wat zijn dit dan voor schatten? En hoe doe je dat: schatten verzamelen in de hemel? Ik stel me zomaar voor dat de schatten in de hemel niet materieel zijn, maar juist die dingen die niet te zien zijn of aan te raken. Denk aan de echtheid van een kind, de wijsheid van een oudere. Zijn wij op zoek naar schatten in de hemel? Jacobus noemt volgens mij een paar hele mooie schatten die in de hemel te vinden zijn:

Maar de wijsheid die van God komt, is zuiver, vol vrede, bescheiden, gehoorzaam, vriendelijk en vol goede daden, zonder iemand voor te trekken, en eerlijk bedoeld.
– Jacobus 3:17 (BasisBijbel).

Wauw. Begint jouw hart hier ook sneller van te kloppen? Of krijg je het juist benauwd? Ik hoor je zeggen: ‘Ik zou deze schatten zo graag willen verzamelen, maar…’ En ik geef je gelijk. In eigen kracht zouden we deze schatten nooit hebben. Maar wacht nog even. Jezus zegt niet alleen tegen zijn leerlingen dat ze schatten in de hemel moeten verzamelen, Hij geeft er ook een heel mooie belofte bij.

Jullie Hemelse Vader weet dat jullie al deze dingen nodig hebben.
– Mattheus 6:32b (BasisBijbel).

In het gedeelte van Mattheüs 6 gaat het met name over eten en kleding, maar zouden we het ook niet mogen toepassen op al die mooie schatten uit Jacobus 3? Zou onze Hemelse Vader ook niet weten dat we die dingen nodig hebben? Ik geloof dat God er heel blij van wordt als we Hem dagelijks vragen om deze schatten, als we deze schatten verzamelen. Als we, bij wijze van spreken, met ons hart al in de hemel zijn. Als we vragen om vanuit de hemel zuiverheid, wijsheid, gehoorzaamheid, vriendelijkheid en goede daden te ontvangen. Ik geloof dat God klaar staat om ze uit te delen. Waarom? Omdat Hij werkt aan zijn Koninkrijk en jij bent een ambassadeur van dat Koninkrijk. Het Koninkrijk dat vol zal zijn met  de allermooiste schatten.

Zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden.
– Mattheüs 6:33 (HSV).

Wat een rijkdom, hè? Als we onze focus leggen op de schatten van Gods Koninkrijk, zullen we daar vol van zijn. Aardse schatten zullen daarbij verbleken. Van veel minder waarde zijn. Tijdelijk. Vergankelijk. Ik moet denken aan het liedje van Elly en Rikkert wat zo mooi zegt: ‘Ik heb een beurs die niet oud wordt, ‘k heb een schat die nooit opraakt, ‘k heb een schat in de hemel en ‘k heb Jezus in mijn hart.’ Jezus is de grootste schat. Hij wil in je hart wonen! Dat is de mooiste ontdekking ever. Jezus in jou. Gods kracht in jou. Lees maar mee in de brief van Paulus aan de inwoners van Korinthe:

Dat we dat nu begrijpen is als een kostbare schat. Maar die schat zit in een breekbare kruik (=ons lichaam). De kracht die in ons is en die groter is dan elke andere kracht, is niet onze eigen kracht. Het is Gods kracht in ons.
– 2 Korinthe 4:7 (BasisBijbel).

Het is Gods kracht in ons breekbare lichaam. Het is Gods wijsheid. Zijn goede daden. Gods zuiverheid. Gods heiligheid. Hij wil het in ons breekbare lichaam leggen. Hij wil het aan ons geven. Ons laten delen in al Zijn schatten! Wat een wonder! Ben jij ook zo verwonderd hierover? Wat is God groot! Wat is Hij goed! Hij wil door ons heen werken om zijn Koninkrijk te vestigen op aarde. Hij wil schatten uit de hemel zichtbaar laten worden op de aarde. Zo komt Hij aan zijn eer. Zo zal de wereld gaan zien wie Hij is. Als wij breekbare, maar bruikbare vaten willen zijn die zijn schatten zullen uitdragen.

Waar is jouw hart?

Aan de slag!

Kies vandaag een moment om tijd te nemen voor de reis naar je hart. Word stil en probeer echt eens rustig na te gaan wat er in je hart leeft.

Waar verlang je naar? Wat heb je lief? Wat leeft er diep van binnen in je hart?

Breng het aan de voeten van Jezus. Vraag Hem om je hart bij Hem te bewaren. In de hemel. Dáár is je schat.

Bescherm je hart boven alles wat te behoeden is,
want daaruit zijn de uitingen van het leven.
– Spreuken 3:24 (NBV)

Bronnen
Songtekst ‘Hij is Koning’, Elly en Rikkert.

Deel deze overdenking

  1. Loes Verhoeven schreef:

    Beste,
    Vannacht werd ik wakker en keek op mijn tablet, (ivm griep kon ik niet goed slapen ).Deze tekst kwam vanuit het niets en werd daardoor getrickerd . Kijk daar eigenlijk nooit naar maar vanacht wel. Waarom? Omdat ik graag wat meer van de tekst wilde weten, ben ik het gaan opzoeken, omdat het door mijn hoofd is gaan spelen. Kan in één woord zeggen, wat is dit schitterend! Het heeft mij aan alle kanten geraakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap