Vrouw zijn

12

jun

Dorine

Wij zijn hier thuis allemaal gek op lezen. Door het hele huis heen liggen stapeltjes boeken. De favoriete plek van de kids om een boek te lezen is de wc. Geen betere plek waar je lekker kan genieten van de rust en stilte! Sinds een paar maanden is het genre van mijn dochter veranderd, ze begint te veranderen in een vrouw. Op de wc ligt een boekje over ADHD, bij de bibliotheek wordt een boek gehaald over de puberteit, op haar kamer staat een luistercd aan over verliefdheid. Opeens komen er vragen over hormonen: hoe werken je hersenen, waarom word je verliefd? Wanneer ben je een vrouw? Gefascineerd kijk ik naar dit proces van vrouw worden en probeer zo goed mogelijk haar vragen te beantwoorden. Ze is bezig met de vraag waar wij mannen en vrouwen allemaal mee bezig zijn: WIE BEN IK?

De laatste tijd houdt mij die vraag ook weer bezig, maar dan op een andere manier… Wie ben ik als vrouw, welke plaats heb ik als vrouw in Gods Koninkrijk? Welke plaats heb ik in mijn eigen gemeente?

Ik heb hier al veel boeken en artikelen over gelezen. Er is zoveel over geschreven! Geweldig mooie stukken die vrouwen in hun vrouw-zijn oprichten, maar ook stukken waarbij de vrouw verschrikkelijk wordt neergehaald. Het lastige hiervan is dat het allemaal verschillende meningen en interpretaties zijn. Dus ik heb besloten om de Bijbel te gaan doorlezen om zo een beter beeld te kunnen krijgen van wat God vindt, wat Zijn mening is over vrouwen. Dat is namelijk wat mij interesseert!

En God zei: “Laten We mensen maken, mensen die op Ons lijken. Ze zullen heel erg op Ons lijken. Ze moeten zorgen voor de vissen in de zee, de vogels in de lucht, het vee, de kruipende dieren en voor de hele aarde.” En God maakte de mens. Hij maakte hem zó, dat hij heel veel op Hem leek. De mens leek heel erg op Hem. Hij maakte een man en een vrouw.
(Genesis 1:26-27)

Van dit stukje word ik altijd zo blij! Het besef dat God ons heeft gemaakt. God die zo groot is, de God die de aarde en de hemel heeft gemaakt en alles wat daarop leeft, deze God heeft ook de mens gemaakt. Uit Zijn wil zijn wij voortgekomen. Dank U God dat U ons gemaakt heeft!

Uit deze verzen kan ik verschillende feitjes halen:

  • God heeft de mens gemaakt;
  • God heeft de mens zo gemaakt dat ze op God lijkt;
  • God heeft de mens als man en vrouw gemaakt;

En terwijl Adam sliep, nam Hij één van zijn ribben weg. Daarna maakte Hij die plaats weer dicht met vlees. Van die rib maakte de Heer God een vrouw. Hij bracht haar naar Adam. Toen zei Adam: “Dit is eindelijk iemand die bij mij past! Ze is van mijn eigen vlees en bloed gemaakt. Ik zal haar ‘mannin’ noemen, omdat ze uit de man gemaakt is.
(Genesis 2:22-23)

In deze verzen zien we dat God een rib uit de man neemt en daar de vrouw van maakt. Dit vers is voor vele een aanleiding om een rangorde te maken, maar dat kan ik hier niet uithalen, want dan zouden de dieren, de vogels en de vissen allemaal in de rangorde ‘boven de mens’ komen te staan. Wat ik hieruit haal, is wat Adam ook uitroept: “Eindelijk iemand die bij mij past” (in een andere vertaling; “één gelijk aan mij”). “Ze is gemaakt van mijn eigen vlees en bloed”. Doordat God de vrouw uit de man heeft gemaakt, kan hij haar als gelijke zien, wanneer God haar uit het stof van de aarde had gevormd was ze ‘anders’ geweest.

In de Joodse overleveringen staat er iets over waarom God de vrouw uit de rib van de man heeft gemaakt. Dat de vrouw uit het midden van de man is gemaakt, laat gelijkwaardigheid zien. Wanneer de vrouw uit het hoofd van de man was gemaakt, dan had ze een positie boven de man gekregen, wanneer ze uit de voeten van de man was gemaakt, had de vrouw een onderdanige positie ten opzichte van de man gehad.

Samen krijgen de man en de vrouw de opdracht om over de aarde te heersen:

God zegende hen en zei tegen hen: “Krijg veel kinderen, zodat er heel veel mensen komen. Ga over de hele aarde wonen en heers over de aarde. Zorg voor de vissen in de zee, de vogels in de lucht en de kruipende dieren.
(Genesis 1:28)

Het leven zoals God het geschapen heeft, is begonnen.

En God keek naar alles wat Hij gemaakt had en het was heel goed.
(Genesis 1:31)

Bij alle dagen hiervoor staat dat God aan het einde van de dag naar Zijn schepping keek en zag dat het goed was, maar op deze laatste scheppingsdag keek God naar Zijn werk en zag dat het HEEL goed was!

Aan de slag!
Wat we vandaag gaan doen, vind ik altijd een beetje gek, maar ik heb gemerkt dat wanneer je dit doet, je jezelf beter kan accepteren. Je leert door Gods ogen naar jezelf te kijken.

Vandaag mag je voor de spiegel gaan staan. Kijk naar jezelf en vertel jezelf dat je door God bent gemaakt. Hij heeft jou in de buik van je moeder gemaakt. God heeft je tot een vrouw gemaakt. Prijs en dank God dat Hij jou gemaakt heeft!

U heeft mij gemaakt,
mij in de buik van mijn moeder gevormd.
Ik prijs U, want het is een wonder
hoe U mij heeft gemaakt.
Alles wat U heeft gemaakt, is bijzonder.
Ik weet dat heel goed.

U zag me al toen U mij daar in het donker vormde,
waar nog niemand anders mij zag.
U zag me al toen ik nog helemaal geen vorm had.
Al mijn dagen stonden al in uw boek
toen ik nog niet één dag daarvan had geleefd.
(Psalm 139:13-16)

Deel deze overdenking

  1. Arja schreef:

    Heerlijk dat je vrouw mag zijn. Zijn zoals God je gemaakt en bedoelt heeft. Dank je wel Dorine. Als je dit leest ga je inderdaad anders naar je zelf kijken. Je kijkt als het ware door de ogen van God naar jezelf. Voor God ben je waardevol, gewoon zoals je bent. Geweldig!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap