Vreugde: van een ouderwets woord naar een manier van leven

06

apr

Mandy

Terwijl ik deze blog typ zit ik in een restaurant en rent een klein meisje van en naar het kinderkeukentje om haar moeder en oma van (plastic) ijsjes en hamburgers te voorzien. Terwijl ze dat doet, schuift haar koksmuts steeds verder over haar ogen en schiet ik elke keer in de lach. Toepasselijk, terwijl ik een blog over vreugde schrijf. Want vandaag, in deze week van 1 april, móeten we daar even bij stil staan!

Het is zo heerlijk om helemaal dubbel te liggen en gewoon niet meer bij te komen. Toch? Lachen is leuk, fijn en gezond. En het is een klein onderdeel van vreugde, waar het in de Bijbel vaak over gaat.

Ik vind grote vreugde in de HEER, mijn hele wezen jubelt om mijn God. Hij deed mij het kleed van de bevrijding aan, hulde mij in de mantel van de gerechtigheid, zoals een bruidegom een kroon opzet, zoals een bruid zich tooit met haar sieraden.
Jesaja 61:10, NBV

‘Vreugde’ klinkt behoorlijk ouderwets. Heb jij óóit ‘dat geeft mij vreugde’ gezegd? Precies. Als ik het hoor klinkt er een oud-Hollandse stem in m’n achterhoofd. Zie ik een zwart-wit-tv voor me. Een jaren ’50-vibe. Anyway, je snapt wat ik bedoel.

Vreugde is een reactie op wie God is

Maar dat betekent niet dat het er niet meer toe doet! ‘Vreugde’ wordt niet voor niets nog steeds in de Bijbel gebruikt. Misschien omdat het precíes het juiste woord is. Je kunt het bijvoorbeeld niet vervangen door plezier, dat doet het geen recht. Het is niet simpelweg ergens om lachen. Dat is iets heerlijks, maar niet blijvend. Het gaat veel dieper dan dat. Vreugde is een staat waarin je verkeert. Een reactie op wie God is. Op wat Hij voor je doet en gedaan heeft. En het is absoluut gemaakt om blijvend te zijn. Niet binnen dertig dagen ruilen, niet retour-pinnen. Het is voor jou, om te houden!

Vreugde binnen handbereik: twee manieren

Oké, vreugde ervaren, dat wil je! Maar hoe krijg je het binnen handbereik? Door je steeds weer op God te richten. Ja, dat klinkt als een lekker ‘christelijk’ antwoord, I know. Maar om vreugde te ervaren moet je je keren naar de bron, degene die het heeft bedacht, gemaakt én uitdeelt.

Je bent geliefd door degene die de hemel, aarde en alles en iedereen erop gemaakt heeft. Hij houdt van je! De enige constante factor die er bestaat houdt van jóu. Je hoeft het niet (meer) af te laten hangen van je omstandigheden of anderen (beide zullen falen), Hij is alles wat je nodig hebt. Ik weet dat dat gemakkelijk gezegd is: laat het alleen van God afhangen. Maar zo zijn we uiteindelijk wel gemaakt. Om van Hem alleen afhankelijk te zijn, om het van Hem alleen te verwachten. Vreugde buiten Hem om is geen echte vreugde, daar doe je jezelf alleen maar mee te kort. Wat absoluut niet wil zeggen, dat we het niet kunnen ervaren door iets anders dan God of het geloof. Zolang we maar scherp hebben wie de Gever is.

Wat ook vreugde geeft? Beseffen welke toekomst Hij voor je heeft klaarliggen. Bedenk eens hoe fantastisch het leven hierna gaat worden! Maar echt, ga er eens voor zitten. Sluit je ogen (wacht, lees eerst de volgende zinnen nog even!). De wereld zoals je hem nu kent, maar dan in perfecte staat. Geen pijn, geen moeite. Alles is prachtig en zoals het bedoeld is. Jíj bent prachtig en zoals je bedoeld bent. Zonder zonde, helemaal tot je recht komend. Als dat geen vreugde geeft? Wát een toekomstperspectief!

Vreugde, óók als het leven moeilijk is

Maar de wereld zoals we hem nu kennen is helaas nog verre van perfect. Er is nog zóveel pijn en moeite, waarschijnlijk ook in jouw leven. Van vreugde is vaker niet dan wel sprake. Opvallend genoeg geeft Filippenzen er zelfs een ‘gebod’ voor.

Laat de Heer uw vreugde blijven; ik zeg u nogmaals: wees altijd verheugd.
Filippenzen 4:4, NBV

Blijkbaar kunnen we ons in alle omstandigheden verheugd voelen. Hoe zit dat, bijvoorbeeld in moeite? In die moeilijke momenten, die momenten dat je je compleet leeggezogen en terneergeslagen voelt, niet in staat bent om een glimlach op je gezicht te toveren (laat staan iets vreugdevols te voelen), ervaar je beter dan ooit dat Gód de gever is. Dat het niet van jou afhankelijk is. Dat het niet uitmaakt dat jij niks meer te geven hebt. Je kunt je des te meer openstellen en alles ontvangen wat Hij voor je heeft. Wees altijd verheugd…? Ja, júist als het moeilijk is!

Aan de slag!

Niet alleen God is een rechtstreekse bron van vreugde: ook wijzelf kunnen dat (voor anderen) zijn. Hoe gaaf is het om iets door te geven van wat we van Hem hebben ontvangen? Geef Gods vreugde vandaag handen en voeten, door anderen bewust op te vrolijken. Dat kan op álle mogelijke manieren: door ze een complimentje te geven, een extra handje te helpen of gewoon een praatje met iemand te maken. Wees je er extra bewust van hoe jíj het kunt verspreiden. Get creative!

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Ik moet denken aan dat ‘ oude’ lied:
  Vreugde , vreugde louter vreugde is bij U van eeuwigheid, Schepper die het heelal verheugde, bron van eeuw’ge vreugde zijt! ( bij You Tube te beluisteren)
  Dank voor deze mooie blog! Gods rijke Zegen!

 2. Kim schreef:

  Wow wat een heerlijke blog! Bedankt voor deze inzichten en wijsheden lieve Mandy! En Gods zegen ❤️

 3. Christa schreef:

  Mooi! 🤗

 4. carola schreef:

  Door jouw mooie blog, deel jij vreugde uit aan mij. Heel tof en zo waar!
  Bedankt! Liefs Carola.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap