Rebelse koninginnen

07

apr

Eline

Soms vraagt God iets van je, waardoor jij misschien wel in de problemen zou kunnen komen. Misschien vraagt Hij je te stoppen met je studie of te veranderen van baan, waardoor jij een deel zekerheid verliest. Misschien vraagt Hij je op te komen voor iemand die gepest wordt, waardoor jij het risico loopt ook gepest te worden. Bijna twee jaar geleden besloot ik te stoppen met mijn studie, omdat God dat van mij vroeg. Ik was bijna klaar met mijn bachelor en zou helemaal opnieuw moeten beginnen. Het was niet iets waar ik naar uitkeek. Ik was toen pas net een paar maanden tot geloof gekomen en het voelde als een test: zorgt God echt goed voor mij als ik doe wat Hij van mij vraagt? Het bleek nog beter dan ik had verwacht. God weet écht wat het beste voor je is.

De Perzische koning Ahasveros geloofde dat zijn vrouw een bezit was en dat zij alles moest doen wat hij van haar vroeg. Hij gaf een gigantisch feest om aan iedereen te laten zien hoe rijk hij was en wat hij allemaal bezat. Er was veel wijn en de koning genoot daar zeer van. Zo kwam het moment dat hij de koningin weg wilde halen bij haar eigen feest, om met haar te kunnen pronken tegenover zijn gasten. Hij stuurde zijn dienaren om haar, met haar kroon op, te halen zodat hij haar kon laten zien.

Op de zevende dag, toen de koning dronken was van al de wijn die hij had gedronken, gaf hij zijn dienaren Mehuman, Bizta, Charbona, Bigta, Abagta, Zetar en Charchas het bevel om koningin Vasti te halen, met haar kroon op. Hij wilde zijn gasten laten zien hoe mooi ze was. Want ze was een mooie vrouw. 
(Ester 1:10-11, BasisBijbel)

Koningin Vasti

Maar toen de dienaren haar het bevel van de koning kwamen brengen, weigerde koningin Vasti om te komen. Dat maakte de koning woedend.
(Ester 1:11, BasisBijbel)

De koningin zei ‘nee’. Ze wilde niet als een paradepaardje opdraven voor haar dronken man. Op zich is dat best een begrijpelijke reactie. Maar de koning was woedend. Ze was zijn vrouw en werd geacht te doen wat hij vroeg. Het was niet gebruikelijk om zomaar een verzoek van de koning te weigeren. Zeker niet wanneer de koning zo veel gasten heeft die dus allemaal zien hoe ongehoorzaam de koningin is.

Doordat de koningin weigerde ten aanzien van het hele feest, waren de koning en zijn raadgevers bang dat dit verhaal snel de ronde zou doen in alle delen van het land. De koningin was een belangrijk rolmodel voor de vrouwen van het koninkrijk en zij zouden misschien wel net zo ongehoorzaam worden aan hun mannen. De enige oplossing was scheiden, om zo te laten zien dat dit gedrag niet werd goedgekeurd.

Koningin Ester

Een koning kan natuurlijk niet zonder koningin en dus werd er een zoektocht gestart naar de mooie vrouw die koningin zou worden. De koning zag Ester en was op slag verliefd. Ester was een prachtige vrouw, dus het was niet gek dat de koning voor haar koos. ‘Een nieuwe koningin die wél gehoorzaam zal zijn’, dacht de koning. Toen Ester de koning vertelde over de twee bewakers van de koning die hem wilden vermoorden had ze al helemaal het vertrouwen van de koning gewonnen. Zonder haar had de koning niet meer geleefd.

De minister-president, Haman, was boos op de Joden omdat de neef van de Joodse Ester, Mordechai, niet voor Haman wilde buigen.

Toen Haman merkte dat Mordechai niet voor hem boog en niet knielde, werd hij woedend. Ze hadden hem verteld van welk volk Mordechai was. Haman vond het niet genoeg om alleen Mordechai te doden. Hij probeerde een manier te bedenken om het hele volk van Mordechai te vernietigen. Hij wilde alle Judeeërs in het hele koninkrijk van koning Ahasveros doden.
(Ester 3:5-6, BasisBijbel)

Haman ging naar de koning om zijn plan uit te laten voeren.

Toen zei Haman tegen de koning: “Er is een volk dat door uw hele rijk verspreid leeft onder de andere volken in uw koninkrijk. Dat volk heeft zijn eigen wetten. Die zijn anders dan de wetten van de andere volken. Dat volk houdt zich ook niet aan úw wetten. Daarom is het niet goed als u dat volk in leven laat. Wilt u mij toestemming geven om in het hele land bevel te geven dat volk te vernietigen?
(Ester 3:8-9, BasisBijbel)

De koning vertrouwde Haman en liet hem een brief in de naam van de koning versturen naar alle regio’s in het koninkrijk. Alle Joden zouden vermoord worden op de dertiende dag van de twaalfde maand. Mordechai hoorde dit en vertelde dit aan zijn nichtje Ester. Hij drukte haar op het hart dat zij naar de koning moest gaan omdat zij de enige was die hier iets aan kon doen.

Ester mocht helemaal niet zomaar naar de koning. Ze mocht alleen bij hem komen op uitnodiging, anders werd zij vermoord. Toch zag ze in dat zij degene was die deze tragedie moest voorkomen en ging ze naar de koning toe. Nu is zij, net als koningin Vasti, ongehoorzaam! Ze bleef beleefd buiten de ruimte van de koning staan tot hij haar uitnodigde binnen te komen en bij alles wat zij vroeg liet ze de keuze bij de koning. Nooit was Ester respectloos naar haar man. Hierdoor luisterde de koning naar haar en heeft Ester haar volk kunnen redden.

Toen de koning zijn gouden staf naar Ester uitstak, stond ze op. En ze zei: “Mijn heer de koning, wilt u alstublieft brieven sturen naar alle provincies, om te zeggen dat het bevel van Haman om alle Judeeërs in het land te doden, niet uitgevoerd moet worden? Want hoe zou ik het kunnen aanzien dat mijn hele volk wordt gedood? Hoe zou ik dat kunnen verdragen?” Koning Ahasveros zei tegen koningin Ester en de Judeeër Mordechai: “Ik heb het huis van Haman aan Ester gegeven. Haman heb ik aan de galg laten ophangen omdat hij dit plan tegen de Judeeërs had bedacht. Maar het is onmogelijk om een bevel waar mijn naam onder staat en een stempel van mijn zegelring op zit, ongedaan te maken. Bedenk nu wat jullie het beste lijkt voor de Judeeërs. Schrijf dat op met mijn naam eronder en zet er een stempel op met mijn zegelring.”
(Ester 8:4-8, BasisBijbel)

De Judeeërs mochten terugvechten tegen degenen die het op hun gemunt hadden. Hierdoor hebben de Judeeërs zichzelf kunnen redden!

De koninginnen

Nu zijn beide koninginnen ongehoorzaam geweest naar de koning. Toch is alleen koningin Vasti hierom gestraft. Beide vrouwen waren enorm dapper om op te staan voor waar ze in geloofden. Er waren niet veel vrouwen die dat zomaar durfden. Ze hebben een belangrijke rol vervuld. Vasti maakte de weg open voor Ester. Daardoor is het volk gered! Ook is koningin Vasti een voorbeeld geweest. Zij was de eerste vrouw die tegen de koning durfde te zeggen waar ze in geloofde. Zo zien we dat beide koninginnen echte stoere vrouwen waren.

Aan de slag!

Jij bent een stoere dochter van God en jij kan net zo dapper zijn als Ester. Je voelt je misschien niet zo belangrijk in een grote wereld als deze, maar God heeft jou gemaakt met een reden! Luister vandaag naar het lied “Esther’s song” en laat je inspireren om net zo stoer te zijn als deze koningin.

Deel deze overdenking

  1. Esther schreef:

    Mooi geschreven! En het liedje raakte me enorm, Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap