Volg de ster naar het Licht in de duisternis

26

dec

Marianne de Bart-van der Lee

Het is donker deze nacht. Ik zie geen hand voor ogen. Het voelt zo onheilspellend. Ik hoor mensen kermen, de aarde zuchten. Rillend hoor ik het aan. Maar dan: plots verschijnt daar een heldere ster aan de hemel. Het is geen gewone ster. Als je goed kijkt, glinsteren er allerlei heldere kleuren in en ik kan niet anders dan ernaar blijven staren. De ster beweegt en ik volg. 

Het donker van de nacht

Het licht voert me dwars door een oorlogsgebied, over kapotgeschoten straten. Langs een huilende moeder in Afghanistan, rouwend om haar kinderen onder het puin, op de plek waar eerst hun huis stond. Voorbij een ontvoerde Joodse jongen. Hij huilt en roept om zijn moeder. Ik loop langs een man op zijn knieën bij de zee in Libië, op zoek naar zijn weggespoelde vrouw. Even verderop wijst een vader zijn zoon terecht en net daarna zie ik twee meisjes die nauwelijks te eten hebben na een dag hard werken. Links ligt een vrouw in een ziekenhuisbed. Ze had geluk gemanifesteerd, maar ligt nu te vechten voor haar leven. De weg voert me langs vele demonstraties, ruziënde politici en mensenmassa’s opgeslokt door hun telefoon. Een meisje, ineengedoken op een bed. Huilend om wat ze heeft verloren. Een nette man in pak, met een overvolle agenda, om zijn ellendige thuis maar te vergeten. 

Het donker van de nacht voert me langs zoveel pijn en verdriet, zoveel huilende en schreeuwende mensen, dat ik bijna geen stap meer zetten kan. Dan is het bloedheet, dan weer ijskoud. En soms durf ik gewoon niet meer te kijken. Soms wil ik dat ook niet. Ik ben bang. “Heer, ontferm U,” smeek ik.
En dan kijk ik weer omhoog, want het licht trekt mijn aandacht. De ster beweegt nog steeds en ik ga weer door. Stapje voor stapje, tot de ster stopt boven een klein gebouw. 

Een licht in de duisternis

Het is een stal. Voorzichtig loop ik naar binnen. Ruik je het stro? Hoor je de schapen? Twee paar ogen, van een man en een vrouw, kijken me aan. En liefdevol richten ze hun blik weer naar beneden. Er ligt een prachtig kindje in doeken gewikkeld, in wat een voerbak voor de dieren moet zijn. Het jongetje ligt vredig te slapen. 

De hoop, lieve vrouwen, daar ligt de Hoop in eigen persoon. De ster voert me dwars door alle ellende naar dit Licht. Met tranen in mijn ogen val ik op mijn knieën, vreugde overvalt mij. In het donker voelde het zo verloren, maar het is het einde niet. De moeite van deze wereld heeft niet het laatste woord. Want dit kind in de kribbe, heeft alles al overwonnen. Het is al volbracht. Het licht heeft gewonnen van de duisternis. 

Zoals de wijzen uit het oosten

En nadat zij (de wijzen) de koning aangehoord hadden, gingen zij op weg. En zie, de ster die zij in het oosten gezien hadden, ging hun voor, totdat hij boven [de plaats] kwam te staan waar het Kind was. Toen zij de ster zagen, verheugden zij zich met zeer grote vreugde. En toen zij in het huis kwamen, vonden zij het Kind met Maria, Zijn moeder, en zij vielen neer en aanbaden Het. Zij openden hun schatkisten en brachten Hem geschenken: goud en wierook en mirre.
– Mattheüs 2:9-11 (HSV)

Je hoeft je nieuws-app maar te openen, of de ellende overvalt je. Of misschien lukt dat ook al zonder telefoon, als het momenteel heftig is in je eigen leven of omgeving. Soms voelt het uitzichtloos. De ene narigheid volgt de andere op. Alsof we in een neerwaartse spiraal terecht zijn gekomen. Daarom is het fijn om juist nu Kerstmis te kunnen vieren. Jezus kwam voor ons naar de aarde om álles te overwinnen. En dat heeft Hij gedaan. Niet al deze moeilijkheden hebben het laatste woord, maar God Zelf!

Jouw geschenk

De wijzen uit het oosten brachten allemaal geschenken mee. God heeft van jou geen geschenken nodig, behalve jijzelf. Door Jezus heen steekt Hij Zijn hand uit naar jou. Het enige wat je hoeft te doen, is Zijn hand aan te pakken, iedere dag opnieuw. Kom vandaag bij Hem met het grootste geschenk dat je Hem kunt geven: jijzelf. En vier dan en verheug je, net als de wijzen, met zeer grote vreugde! We zijn onderweg naar het eeuwige leven met de Allerhoogste. Een mooiere kerstboodschap is er niet! 

Aan de slag!

Richt je op de ster vandaag. De Hoop is gekomen! En als het lukt: vier en verheug je met zeer grote vreugde!

Deel deze overdenking

 1. Brenda van Welzen schreef:

  Wauw, wat een prachtige overdenking. Hij is onze Redder ! Ik hoop dat heel veel mensen de overdenking vandaag luisteren. Gezegende tweede kerstdag !

 2. Jan schreef:

  Geboren hier op aard. Niet alleen voor de wijze uit het oosten. Maar gelukkig ook voorcde dwaze uit het westen.

 3. Rosa schreef:

  Mooie overdenking!
  En wat fijn dat de bijbeltekst zelf ook weer in de overdenking staat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap