Vijf eyeopeners over aanbidding

07

apr

Yael Juch

Daar zit ik dan in een idyllisch gebouwtje, starend naar de prachtige plafonds en luisterend naar de woorden van Jannica. De Zij Lacht Academie: iedere maand weer is het thuiskomen in een atmosfeer van verlangen. Verlangen naar meer van God. Deze keer is het onderwerp: ‘aanbidden’. We kregen de tip om het boek ‘Mijn aanbidding is voor U’ van Louie Giglio (2009) te lezen. De afgelopen maand heb ik mij verdiept in ‘aanbidden’. In deze overdenking vijf eyeopeners over ‘aanbidden’.  

1. Aanbidden is meer dan zingen 

Wat is aanbidden? In het boek staat deze definitie: 

Aanbidding is het antwoord op wat voor ons het meeste waard is. Uit onze aanbidding blijkt wat wij het waardevolste vinden. 
(Giglio, 2009, pag. 12) 

Als je het woord ‘aanbidden’ in de Van Dale opzoekt staat er: hartstochtelijk vereren. Je kunt met deze twee definities het volgende zeggen: wanneer je iets aanbidt, geef je het vanuit je hart waarde. Je hart is de oorsprong van je leven. Daar zijn de dingen die er voor jou echt toe doen. Daarom staat er ook in Spreuken 4:23 je hart te bewaren boven alles, want hier komt alles uit voort van wat je doet. Aanbidden is dan ook veel meer dan zingen, het is een groter onderdeel van het leven. Daarom is het ook niet alleen voor de charismatische kerk, het is voor iedereen. Ook mensen die niet in God geloven, aanbidden iets of iemand. Iedereen vindt iets waardevol en laat dit blijken in zijn of haar handelen.  

2. Je gaat lijken op wat je aanbidt   

In de Bijbel lees je veel voorbeelden van God die mensen oproept om te stoppen met het aanbidden van anderen boven Hem. In Psalm 115 kun je lezen wat er gebeurt als je afgoden vereert. Je wordt als hen: je hebt oren maar je hoort niet, je hebt ogen maar je ziet niet, je hebt handen maar je kunt niet voelen, je hebt voeten maar je kunt niet lopen. Als je dus niet aanstaat wat voor mens je bent, ga na wie er op de troon van je hart zit. Is het afwijzing, je eigen ego, je werk, je relaties, geld of je prestaties?
Je kunt God kennen, maar nog niet érkennen als het belangrijkste in je leven.  

Those who make them, will become like them, just as everyone who trusts in them.    
– Psalm 115:8 

We zijn allemaal geboren met een zoekende ziel. Het lijkt alsof wij zijn ontworpen om pas rust te vinden, wanneer wij God vinden. Daarom verlangt God ernaar dat Hij degene is die op de troon van je hart zit. Hij weet dat je in Hem je bestemming vindt. Daar is het begin van ‘het ware aanbidden’.  

Daar begint echte aanbidding voor ons allemaal. Vertrouwen, geloof in wie Jezus is en wat de Vader voor ons heeft gedaan door Hem, opent voor ons de weg om Hem te leren kennen en te verheerlijken.
(Giglio, 2009, pag. 47) 

3. Aanbidden is een vergrootglas op God leggen 

Aanbidden is een vergrootglas op God leggen.  
Je maakt God niet groter.  
Je maakt God groter voor jezelf. 
(Jannica, Zij Lacht Academie, zaterdag 8 februari 2020.)

Bovenstaande uitspraak deed Jannica tijdens de Zij Lacht Academie in februari. Het raakte mij. Wat hoor ik vaak ‘laten we God groot maken’.  Wat een misvatting kan dit zijn, wij maken God niet groter. God is al onmetelijk groot. Door aanbidding maken wij God groter voor ons.  

God weet wie Hij is. Hij weet wat Hij waard is. Hij weet dat Hij ons niets beters kan geven dan zichzelf. Door ons op te roepen Hem te aanbidden boven alles, krijgt Hij de aanbidding die Hem toekomt en geeft Hij ons de grootste schat die wij ooit zullen kennen. 
(Giglio, 2009, pag. 35).  

God is niet afhankelijk van onze aanbidding. Toch verlangt Hij er wel naar, omdat Hij weet dat het goed voor ons is. Hij wil een relatie met ons, waarin je Hem de eerste plaats geeft in je hart, zodat Hij op deze plek kan laten zien hoe groot Hij is.  

4. Aanbidden is uit de bron binnenin je putten 

Jezus ontmoet in Johannes 4 een Samaritaanse vrouw bij de put. Ze is vol verbazing, wanneer Hij haar vraagt om water. In die tijd hadden Joden niet op deze manier contact met Samaritanen. Vervolgens begint Jezus over het Levende water. Wat is dan dat Levende water? Jezus zegt dat als je van water drinkt, weer dorst krijgt. Maar van het Levende water zul je in eeuwigheid geen dorst meer krijgen. Er ontstaat dan een bron in je binnenste, waar je altijd uit kan putten. Aanbidding hoef je niet buiten je te zoeken, je kunt het oproepen in je hart. 
Tenslotte zegt Jezus tegen de vrouw:  

Maar er komt een tijd, en die tijd is nu gekomen, dat wie de Vader echt aanbidt, Hem aanbidt in geest en waarheid. De Vader zoekt mensen die Hem zo aanbidden, want God is geest, dus wie Hem aanbidt, moet dat doen in geest en waarheid.  
– Johannes 4:21-25 (NBV)

Als je God wilt aanbidden in geest, heb je de Heilige Geest nodig. Hij is degene die in jou niets liever wil dan jou helpen om met God te leven. Als je God wilt aanbidden in waarheid, moet je God kennen voor wie Hij is. Door te verdiepen in zijn Woord, tijd met Hem door te brengen en Hem in alles van je leven te betrekken.  

5. Maak het gewone tot een loflied 

Alles wat wij doen is aanbidding, als we het voor Hem doen en intussen laten zien hoe Hij is. Zonde doet precies het tegenovergestelde. Als we ervoor kiezen om dingen op onze wijze te doen, zeggen we tegen God, en tegen de wereld om ons heen, dat God niet genoeg is in ons leven.
(Giglio, 2009, pag 101) 

Je kunt God aanbidden in wat je dan ook doet. Juist in het ‘gewone’, zoals je werk, het huishouden of de verzorging van jezelf.  Het gaat niet om wat je doet. Het gaat erom voor wie of wat je het doet.  

Aan de slag! 

Aanbidden is iets persoonlijks, maar ook iets wat wij samendoen. Wij zijn samen zijn volk, zijn lichaam.  

Aanbidding is onze reactie, zowel persoonlijk als gezamenlijk op God- om wie Hij is en wat Hij heeft gedaan, die tot uitdrukking komt in wat we zeggen en in onze manier van leven.
(Giglio, 2009, pag. 115) 

  1. Wat voor beeld heb jij bij ‘aanbidden’? Ga het gesprek aan met een vriendin hierover.  
  2. To worship you I live. Luister naar dit nummer van Worshipmobs.

Naar: Giglio, Louie. (2009). Mijn aanbidding is voor U.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap