Vervolgd, maar toch gelukkig?

03

dec

Renske Tijhof

1 oktober 2015, Roseburg, Oregon. Chris Harper-Mercer, 26 jaar, komt een klaslokaal binnen met drie pistolen en een automatisch geweer. Christenen waren zijn doelwit: “Sta op als je christen bent.” Een heftige schietpartij, de zoveelste ‘school shooting’ die Amerika te verduren krijgt. Ik kan me niet voorstellen hoe dat moet zijn geweest. In een fractie van een seconde moet je kiezen. Kies ik voor Christus of blijf ik zitten? Onschuldige studenten. Vervolgd om hun geloof. Vervolgd vanwege hun toewijding. Vervolgd, maar toch gelukkig?

// Leestip: Mattheüs 5:11, Mattheüs 10:16-33, Johannes 5:18-27 //

Terwijl ik nadenk over wat ik gedaan zou hebben, denk ik aan de bergrede. In Matteüs 5:11 stelt Jezus dat zij die vervolgd worden en beledigingen, leugens en laster te verdragen krijgen, gelukkig zullen zijn. Onze eerste reactie op gebeurtenissen als bovenstaande is logisch: “Vreselijk!” Misschien vraag je je wel af waarom God zoiets toelaat. Maar God keert alles om: vervolgd worden omwille van Jezus’ naam en toch gelukkig zijn. Hoe zit dat precies?

In Matteüs 10 vertelt Jezus Zijn discipelen wat ze allemaal te verduren kunnen krijgen door hun geloof in Hem. Maar, hier laat Hij het niet bij. Hij waarschuwt hen, Hij biedt Zijn hulp aan én doet hen een belofte. Op deze belofte wil ik wat dieper ingaan.

Worden niet twee musjes om een penningsken verkocht? En niet een van deze zal op de aarde vallen zonder uw Vader.
(Matteüs 10:29, Statenvertaling)

Dit vers uit de Statenvertaling verschilt met hetzelfde vers uit andere Bijbelvertalingen. In andere vertalingen staat namelijk dat er geen musje van het dak valt zonder dat de Vader het wil. Hier staat dat er geen musje op de aarde zal vallen zonder de Vader. Dat is een groot verschil! Hier maak ik uit op dat God de nare dingen in ons leven niet wil, maar dat Hij er wel altijd bij is!

We leven toe naar het kerstfeest, waarop we de geboorte van Jezus herdenken. En raad eens? Jezus begrijpt het als geen ander. Hij heeft namelijk in dezelfde schoenen gestaan! Niet alleen wij kunnen vervolgd worden, ook Jezus werd vervolgd. De Joden, leden van Gods volk, wilden Jezus doden. Maar Hij bleef wie Hij was. Hij bleef van ons houden. Zelfs al worden we vervolgd of bedreigd, niets kan ons scheiden van de liefde van Jezus.

Toen er christelijke studenten opstonden in het klaslokaal daar in Roseburg, zei Chris: “Omdat je een christen bent, zal je meteen God ontmoeten.” Vervolgens schoot hij hen dood. En daar begint het geluk. Deze studenten kozen namelijk het goede, zij kozen voor Jezus. En Hij belooft hen het eeuwige leven. Vervolgd, maar toch gelukkig!

Aan de slag!

Op de site van Open Doors kun naar audiofragmenten luisteren waarin christenen die vervolgd worden hun verhaal doen. Klik hier om naar zo’n fragment te luisteren. Hoewel kiezen voor Jezus – en daarmee het risico lopen vervolgd te worden – uiteindelijk geluk brengt, is het leven van deze mensen erg zwaar. Kies een audiofragment en bid vandaag specifiek voor deze christen!

Deel deze overdenking

 1. Stella schreef:

  Raar. God denkt niet in goed of fout. Als je was blijven zitten, was je dan een lafaard geweest of fout?!

  God kijkt naar het hart. Je keus voor Christus is gelukkig niet afhankelijk van zo’n gruwelijk moment. Ik was denk ik blijven zitten. God beredeneert niet vanuit de wet.

  • Renske schreef:

   Hoi Stella,
   Het was absoluut niet mijn intentie om door deze blog een waardeoordeel te geven aan blijven zitten of staan. Ik schrijf bewust dat ik nadenk over wat ik gedaan zou hebben, omdat ik ook niet weet of ik zou gaan staan. Voor Jezus kiezen is het juiste, of je nu opstaat of blijft zitten. Het was mijn bedoeling om te focussen op de vervolgde christenen, in dit geval de studenten die op gingen staan. Ook zij zullen gelukkig zijn, omdat ze voor Jezus hebben gekozen. Dat bedoelde ik met kiezen voor het goede, het kiezen voor Jezus. Deze christenen gaan Hem ontmoeten en dat is het ultieme geluk! Het is niet mijn bedoeling geweest om blijven zitten als een foute keuze af te doen, want dat is het zeker niet. God kijkt naar je hart, daar ben ik het helemaal mee eens! Ik hoop dat ik met dit antwoord mijn intentie goed heb kunnen uitleggen.
   Liefs, Renske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap