Verkiezingsstress

15

mrt

Nicolien

Vandaag is dan de dag, vandaag weten we het, wordt het nog 4 jaar Rutte (of “Mark”, zoals mijn dochter van 7 hem noemt), of misschien wel Geert Wilders, Alexander Pechtold of toch (die best wel aantrekkelijke  :-)) Jesse Klaver? Heel Nederland staat op z’n kop, de lijsttrekkers maken dagen van 14 uur, scheuren van debat naar debat, intervieuwtje hier, ochtendshowtje op de radio hier. Wat een gekte en waarom eigenlijk? Allemaal om zich van hun állerbeste kant te laten zien, om zieltjes te winnen, om te laten zien dat ze allemaal geen narcisten zijn maar toch écht het beste voor hebben met ons, de Hollanders. Gisterenavond was er nog een “slotdebat”: het moment van de waarheid. “Aangezien nog veel kiezers zweven, kan dit slotdebat voor partijen het verschil betekenen tussen winst en verlies”.

Bijzonder, dat er dus mensen zijn die jou niet kennen maar allemaal rete-hard hun best doen om zoveel mogelijk stemmen te vergaren en dus ook die van jou. Christenzijn en politiek – het is een heel lastig onderwerp. De ene christen adviseert je om wel te stemmen, juist om ervoor te zorgen dat er een christelijke partij wint. Aan de andere kant zijn er ook christenen die je adviseren om niet te stemmen “omdat het toch maar iets aards is en ook de christelijke partijen niet altijd te vertrouwen zijn.”  Sommige christenen stemmen juist wel, maar puur om ervoor te zorgen dat die ene partij juist níet wint, het “strategisch stemmen” noemen we dat. Zegt de Bijbel eigenlijk iets over verkiezingen of de overheid? Zegt de Bijbel iets over hoe wij ons moeten gedragen tegenover de overheid? We leven per slot van rekening op aarde en in de hemel is onze Koning, degene aan wie wij ons écht moeten onderwerpen. In Romeinen 13:1-3 staat hier kort iets over uitgelegd:

Ieder mens moet zich onderwerpen aan de gezagsdragers die over hem gesteld zijn, want er is geen gezag dan van God, en de gedragsdragers die er zijn, zijn door God ingesteld, zodat hij die zich verzet tegen het gezag, tegen de instelling van God ingaat en wie daartegen ingaan, zullen over zichzelf een oordeel halen. Want voor de overheid hoeft men niet te vrezen, wanneer men goede werken doet, maar wel als men kwade werken doet. Wilt u nu van het gezag niets te vrezen hebben, doe het goede en u zult er lof van ontvangen.’

We zijn enorm bevoorrecht dat wij in Nederland überhaupt de mogelijkheid hebben om invloed uit te oefenen op die gezagsdragers waarover het in het stukje hierboven gaat. In veel landen der wereld is dat helaas niet het geval. Maar dat brengt ook een stukje verantwoordelijkheid met zich mee, want wat is dan de juiste beslissing? En beter nog: wat is de juiste beslissing als christen?

Het christenzijn laten doorschemeren in de politiek is een lastig en dubieus onderwerp. Wij kennen een genadige God, maar genade in de politiek laten weerklinken is zo makkelijk nog niet. Om een land rechtvaardig te handhaven kun je simpelweg niet altijd genadig te zijn. En dat hoeft ook niet, gelukkig maar. Perfecte, oneindige genade zullen we alleen bij God zien.

Maar wat is dan wijsheid is in het kiezen van een politieke partij?  Misschien is het voor jou verstandig om te kiezen voor een christelijke partij. De kans is groot dat veel van jouw normen en waarden overeenkomen met waar zij voor staan en gaan. Tegelijkertijd: iedereen is anders en dus ook iedere christen is anders. Christelijke partijen gaan niet alleen over euthanasie en homohuwelijken, maar ook over onderwijs, verkeer,  economie en vreemdelingen. De Bijbel als leidraad gebruiken voor iedere beslissing die zij maken is simpelweg onmogelijk, dus lees je goed in. Vul een stemwijzer in. Vergelijk partijen met elkaar. Het kan zomaar zijn dat jij je veel beter kunt vinden in de politieke standpunten van een niet-christelijke partij en vind je het belangrijker dat zíj een zetel weten te bemachtigen.

Bedenk je tegelijkertijd dit: op het moment christelijke partijen helemaal geen stem meer krijgen zullen de christelijke partijen wegvallen. Hoe zou je dat vinden?

Om het voor jezelf nog even goed duidelijk te hebben, staat hieronder nog even op een rijtje wat je kunt doen. Je kunt…

 1. Niet stemmen
 2. a) Stemmen op een christelijke partij
  b) Bewust stemmen op een praktiserende christen binnen een niet-christelijke partij
  c) Stemmen op een niet-christelijke partij vanwege hun politieke standpunten
  d) Update: Bewust stemmen op een vrouw. Bekijk deze lijst eens voor een overzicht van vrouwen die jij vandaag de kamer in kunt stemmen.

Naar de stembus!
Nee hoor grapje, die keuze laat ik helemaal bij je jezelf. In deze is er geen goed of fout, doe waar jij je goed bij voelt. Naar de stembus gaan ja of nee, misschien is dit een vraag die je nu nog wel bezighoudt. Twijfel je nog heel erg? Misschien een idee om te kijken naar de partijen waar je in ieder geval niet op wilt stemmen omdat ze misschien hele rigoureuze ideeën hebben met ons land die niet bevorderlijk zijn voor ons als christenen. Of kijk eens naar wat Jezus zou doen/kiezen? Bid vanavond ook eens voor de leiders van ons land en voor de nieuwe premier die straks ons land mag gaan bestuderen. Enne nog één klein dingetje: nu de “leiders” van ons land zo zichtbaar voor ons aan het knokken zijn, realiseer je wel dat de échte Leider zich altijd zo voor jou “uitslooft”. Hij wil altijd dat jij voor Hem kiest, iedere dag opnieuw!

Deel deze overdenking

 1. Truus schreef:

  Nicolien,nog even een kopje koffie en dan gaan we!
  Mijn man en ik hebben samen gebeden om leiding en kracht voor hen die Gods naam niet verstoppen.
  Een fijne dag en………..benieuwd naar het eindresultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap