Lief, liever, liefde

14

mrt

Eline

“Houd net zoveel van je naaste als van jezelf”. Het is belangrijk, we lezen deze zin dan ook meer dan eens in de Bijbel. Bijna iedereen is het eens met deze uitspraak, maar is dit ook daadwerkelijk te zien in onze maatschappij? Zijn wij eigenlijk wel lief voor elkaar, of is er meer dat we zouden kunnen doen voor onze naasten? Vaak zien we in het nieuws nauwelijks liefde. Er is heel veel negativiteit in de media en maar heel weinig positiviteit. Laten we samen de liefde en positiviteit terugbrengen. Laten we samen onze liefde uitdelen aan iedereen die het nodig heeft!

Met God en door God en van God mogen wij liefde uitdelen. Ik heb gemerkt dat sinds ik tot geloof ben gekomen (nog niet al te lang geleden) ik een enorme hoeveelheid liefde in mijn hart heb. Het is zelfs zoveel liefde dat ik het ergens kwijt moet. Samen met God vind ik mensen en plaatsen bij wie en waar ik al deze liefde kwijt kan. Het is iets wat ik nooit eerder heb ervaren.

Helaas valt het me nu ook meer op hoe weinig liefde er is in de wereld. We kunnen niet ontkennen dat er op dit moment veel mis gaat in de wereld. Het kan ons ook niet ontgaan, want liefdeloze berichten kom je overal tegen. Oorlog, haat, ruzie. We zien het op het nieuws, in onze omgeving en ook op sociale media. Het is absoluut belangrijk dat we deze misstanden zien en erkennen, want dat is de enige manier waarop we er iets aan kunnen veranderen.

Misschien heb ik grote dromen, maar ik ben ervan overtuigd dat God dit van ons vraagt. Wij hebben de taak om te bouwen aan Gods prachtige koninkrijk. Dit is een taak die wij serieus moeten nemen. Dit zal niet in een keer wereldvrede brengen, maar als we met zijn alle het goede voorbeeld zijn zal het absoluut grote invloed in de wereld hebben!

De liefde die wij van God hebben gekregen om uit te delen, is niet alleen bedoeld voor de mensen in onze nabije omgeving. Het is makkelijk om liefde te geven aan je familie, je vrienden en je partner. De uitdaging is dan ook om de liefde breed uit te dragen. Geef het aan mensen die jouw liefde echt hard nodig hebben. Dit zijn mensen waar je niet per se meteen op af stapt. Denk maar eens aan de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan in Lukas 10:30-34.

‘Jezus antwoordde: “Er reisde eens een man van Jeruzalem naar Jericho. Onderweg werd hij overvallen door rovers. Ze sloegen hem halfdood en beroofden hem van alles wat hij had. Daarna gingen ze weg en lieten hem zo liggen. 31 Er reisde toevallig ook een priester langs de weg. Hij zag de man wel liggen, maar liep met een boog om hem heen. 32 Daarna kwam er een tempeldienaar langs, maar ook hij liep met een boog om hem heen. 33 Daarna kwam er een man uit Samaria langs. Toen hij dichtbij was gekomen en hem zag, kreeg hij medelijden met hem. 34 Hij ging naar hem toe en verzorgde de wonden met olijfolie en wijn. Daarna verbond hij hem, zette hem op zijn ezel en bracht hem naar een herberg. Daar verzorgde hij hem verder.’

Deze Samaritaan is een echt voorbeeld voor mij. In de tijd dat Jezus leefde, waren Joden en Samaritanen bijna vijanden van elkaar. Dat dan juist een Samaritaan besluit de Jood te helpen, dat is volgens mij echt wat God wil dat wij doen. Onze liefde is voor iedereen die het nodig heeft, niet alleen de mensen aan wie wij onze liefde willen geven.

Aan de slag!
Doe vandaag tenminste één (kleine) liefdevolle daad. Schrijf eens een kaartje met een bemoediging en stuur hem naar een vriendin die je al een tijdje niet gesproken hebt. Glimlach naar iedereen die je tegen komt op straat. Neem koekjes mee naar school of werk en deel ze uit. Koop een kop koffie voor degene achter je in de rij. Wat het ook is, doe het voor God. Deel de liefde uit die je van Hem hebt ontvangen.

PS: tastbare liefdevolle daden (kaartjes, bloemen) vinden we leuk om terug te zien op Instagram met de hashtag #zijlacht. Succes!

Deel deze overdenking

 1. Truus schreef:

  Bedankt Elinen
  Dat ga ik doen vandaag,
  kaartje(s) schrijven,
  mailtje sturen!
  Ik bid jou veel LIEFDE toe.

 2. mevr. Gewoontjes schreef:

  Kaartje ga ik (nu) niet sturen. Maar wat je zegt, zo herkenbaar!
  Ik zie zoveel mensen op zoek naar echt contact! Binnen en buiten de kerk!
  Het is niet goed dat de mens alleen is! (en dan heeft God het volgens mij niet alleen over het huwelijk).
  Er buitelen allerlei ideeën door mijn hoofd. Het ene al concreet, het andere nog vaag. Maar aan de slag ga ik hier zeker mee.
  Gods Liefde delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap