Verbonden zijn met Hem: hoe zorg je dat je die goede verbinding houdt?

06

jun

Nicolien

Ken je dat? Zit je op zondag in de dienst en ineens geeft een broeder je een uitleg met een situatie die hij zelf heeft meegemaakt, vertaalt naar een voorbeeld uit de bijbel. Zo’n mooi voorbeeld dat het een eye-opener wordt, je het praktisch kunt maken en je het kunt gebruiken in je dagelijks leven. Ik word daar toch altijd zo blij van en het geeft mij weer die oplader om de komende week weer in te gaan (en ik kan er een blogje over schrijven om dit met jullie te delen!). Het ging namelijk over de verbinding tussen God en mij/jou, de verbinding die er ook voor zorgt dat wij vrij tot Hem mogen naderen en de verbinding die ervoor zorgt dat Hij ons nooit loslaat! Wil je weten wat dat voorbeeld nou precies was? Lees gauw verder!

Klimbos

De broeder uit de dienst vertelde dat hij met een stel kinderen naar een klimbos was geweest. Je hangt dan op 25 meter hoogte en gaat dan van de ene boom naar de andere boom. De afstanden tussen twee bomen kon af en toe wel 30 meter zijn en als je dan niet zo’n held bent is dat best eng. Maar vertelde hij, doordat je gezekerd bent, een verbinding hebt met de lijn die er loopt, kan je nooit op de grond vallen. Er is altijd een verbinding die aan jou gezekerd zit, waarbij je er op kunt rekenen dat deze jou opvangt wanneer je valt. Je voelt vast al aan waar ik heen wil. De bomen zijn in dit verhaal de stappen die je neemt, de nieuwe dingen die op je pad komen, de weg er naartoe kan soms als een moeilijke periode worden ervaren. Op het moment dat je de Heer niet kent, kan het dus voorkomen dat wanneer je een misstap begaat, je keihard op de grond klettert en je weer helemaal van beneden naar boven moet klimmen. Maar wanneer jij God hebt aangenomen als jouw Vader, dan zal je merken dat er altijd een verbinding is en je altijd opgevangen wordt voordat je op de grond terecht komt. Dat we vallen hoort erbij, daar leer je van, want als het goed is weet je op dat moment waarom je dan valt en zal je proberen te voorkomen dat je de volgende keer weer valt op datzelfde punt. God is jouw zekering, Hij zorgt dat de verbinding altijd goed is en Hij zorgt dat Hij je opvangt wanneer jij dreigt te vallen.

Maar wie zich met de Heer verenigt wordt met Hem één geest.
(1 Korinthe 6:17 NBV)

Het mooie van de Bijbeltekst uit 1 Korinthe is dat wanneer wij dus een verbinding met God aangaan, wij één met Hem worden! Dat is toch het gene dat ons verlangen moet zijn? Dat wij een innige verbinding met Hem creëren waardoor het “draad” wat ons “zekert” steeds dikker en steviger wordt zodat God voldoende houvast heeft om jou uit de put te trekken. Vanaf het begin van de grondlegging wil God al een verbinding met ons aangaan. Dit zien we al in Genesis wanneer God tot Abram spreekt:

(…) Leef in verbondenheid met mij (Genesis 17:1b NBV)

Een verzoek van God dus, of een taak misschien wel. Want weet je wat nu zo fijn is? Wanneer je dreigt te vallen, zal God je weer omhoog trekken. De ene keer laat hij je misschien wat dieper zakken dan de andere keer, omdat iedere stap die je daarna tegenkomt wanneer Hij je omhoog trekt, je doet realiseren/leren hoe het kwam dat je viel. Hoe kom je dan aan zo’n draad? Zo’n draad dat voorkomt dat je op de grond klettert? Die krijg je door de Heer Jezus aan te nemen als jouw Heiland en Herder, wanneer jij voor Hem kiest zal Hij een draad voor je spannen. Een draad dat nooit zal knappen, heus wel eens wat dunner zal zijn soms maar Hij laat je nooit meer in de steek.

Aan de slag!
Hoe ben jij met God verbonden? Heb je een goede verbinding? Of zit je momenteel te worstelen met een slechte verbinding? Of ben je misschien nog wel helemaal niet verbonden met Hem? Denk eens na over hoe jouw verbinding met God is. Kom je momenteel even niet van die slechte verbinding af of, omdat er teveel life-events spelen en je even niet meer weet hoe je dicht bij Hem komt? Of ben je juist dankbaar dat je momenteel zo’n goede verbinding hebt? Ga in gebed vandaag en dank dat de weg naar God altijd vrij is én je altijd mag komen voor die verbinding met Hem!

Deel deze overdenking

 1. Yael schreef:

  Wat een mooi beeld! God is onze zekering. Bedankt voor je stukje 🙂

 2. Dee schreef:

  Mooi stuk! ❤️

 3. Anneke de jong schreef:

  Wat een prachtige stukje ,kunnen we er weer tegen aan met deze nieuwe week ,Met God .
  Bedankt !!!

 4. Arja schreef:

  Wat een bemoedigend stuk! Vooral nu er zoveel onzekerheden in ons leven zijn. Met God naar de toekomst!!

 5. Louisa schreef:

  Dank je wel❤

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap