‘Oké, ik moet even eerlijk zijn. Soms geloof ik er helemaal niets meer van. Soms twijfel ik aan alles wat ik denk te weten. God? Wie is Hij? Klopt het beeld wel dat ik van Hem heb? Heb ik Hem niet gewoon verzonnen? Houd ik mezelf niet gewoon voor de gek? Soms kan ik er helemaal niets meer mee. Ik vind geloven moeilijk. Ingewikkeld. Bijna onmogelijk. Om heel eerlijk te zijn: soms kan het me gestolen worden.’
Kan ik dit zo opschrijven? Mag ik deze dingen wel zeggen op een christelijk vrouwenblog? Moet ik niet juist een goed voorbeeld geven van een rotsvast geloof in God? Om daar vervolgens andere vrouwen ook toe op te roepen? Maar helaas is mijn geloof vaak niet rotsvast. Twijfel is onderdeel van mijn geloof. Lastig vind ik dat wel. Mag twijfel er wel zijn? Maar soms ben ik er ook blij mee.
Als er iemand is in de Bijbel die er vaak wordt bijgehaald als het gaat om geloofstwijfel, dan is het Tomas. Hij was een discipel van Jezus. Hij staat bekend als ‘de ongelovige Tomas’. Lekker dan. Moet je je voorstellen: dan kom je in het meest gelezen boek ter wereld terecht, en dan op zo’n manier! Maar deze naam heeft hij niet voor niets gekregen:
Drie jaar lang had Tomas intensief met Jezus opgetrokken. Hij had Jezus gevolgd en Hem wonderen zien doen. Hij had gezien hoe Jezus werd opgepakt, hoe Hij aan het kruis werd gehangen en stierf. Zijn meester, degene waarvan hij had verwacht dat Hij de wereld zou redden, was dood. Einde verhaal voor Tomas. Maar dan komen de andere discipelen hem vertellen dat ze Jezus hebben gezien. In levenden lijve! Tomas gelooft er niets van. Hij kan niet geloven dat degene die de discipelen hebben gezien Jezus zelf was. Hij wil bewijs. Alleen dan kan hij geloven. Alleen als ik Hem met mijn eigen ogen kan zien, alleen als ik met mijn handen zijn wonden kan aanraken, dan zal ik geloven.
De tweede keer dat Jezus aan Zijn discipelen verschijnt, is Tomas er wel bij. Nadat Hij hen heeft gegroet, richt Jezus zich meteen tot Tomas. Hij weet precies wat Tomas heeft gezegd. Hij weet precies welke bewijzen Tomas wil hebben om te kunnen geloven. Moet je eens letten op Jezus’ reactie! Hij zegt niet: zie je nu wel, dat de discipelen gelijk hadden? Waarom heb je hen niet geloofd? Hij zegt niet: Ik had het toch al verteld dat dit zou gebeuren? Waarom heb je Mij niet geloofd?
Jezus loopt direct naar Tomas toe en gaat in op de voorwaarden die Tomas zelf heeft gesteld. Hier zijn Mijn handen, raak ze maar aan. Hier is Mijn zij, raak Mij maar aan. Jezus veroordeelt Tomas niet. In plaats daarvan gaat Hij in op zijn ongeloof. Hij komt Tomas in zijn ongeloof en twijfel tegemoet.
Tomas is met stomheid geslagen. Hoewel Jezus hem de mogelijkheid geeft om Hem aan te raken, staat er niet dat hij dit doet. Het is alsof hij maar één ding uit kan brengen: Mijn Heer en mijn God! Nu beseft Tomas wie Jezus echt is. Nu ziet hij dat het beeld dat hij van Jezus had niet klopte. Dan roept Jezus hem op niet langer te blijven twijfelen. Hij roept hem op niet langer ongelovig te blijven, maar te geloven. Om te geloven, ook als hij het niet heeft gezien. Ook als hij geen bewijs krijgt. Jezus roept hem op te geloven op basis van vertrouwen in God.
Tomas’ geloof is menselijk. Het schiet te kort. Het heeft bewijs nodig. Het bestaat uit beelden die niet blijken te kloppen. Het is geloof waar twijfel onderdeel van is. Zijn geloof is herkenbaar. Ik ben zo blij dat mensen als Tomas in de Bijbel genoemd worden. Mensen die eerlijk zijn. Die zich niet beter voordoen dan dat ze zijn. Het is zo fijn dat Tomas zijn manier van geloven niet onder stoelen of banken steekt. Twijfel is namelijk niet iets waar je bang voor moet zijn. Of iets wat er eigenlijk niet mag zijn. Twijfel maakt geloven echt en eerlijk. Het is menselijk. Het hoort erbij, maar het is wel belangrijk hoe je ermee omgaat. Wat doe je met je twijfel? Krijgt het de overhand? Blijf je erin hangen of trek je anderen erin mee? Of ga je er mee naar God?
Dit is wat je kan leren van Tomas. Twijfel mag onderdeel zijn van je geloof. Je mag tegen God zeggen dat je geloven moeilijk vindt. Dat het beeld dat je van Hem hebt soms helemaal niet klopt. Dat je er af en toe niets meer van begrijpt.
Jezus veroordeelt niet. Hij komt tegemoet in twijfel en ongeloof. Hij roept je op om er niet in te blijven hangen. Hij roept je op om, ondanks je twijfels, te geloven. Niet op basis van bewijs, maar op basis van vertrouwen in Hem. Als je dat doet, zegt Hij tegen jou: Gelukkig ben je, als niet hebt gezien en als je geen bewijst hebt, maar toch gelooft.
Aan de slag!
Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking in je mailbox!
Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking via WhatsApp
Met onze boeken en Bijbels helpen wij jou om de Bijbel beter te leren lezen, begrijpen en leven.
In onze besloten Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een Zij Lacht (bijbelstudie)groep, of je kunt er zelf een starten!
Door onze site te bezoeken, ga je akkoord met ons privacybeleid met betrekking tot cookies, trackingstatistieken, etc.
6 reacties op “Eerst zien, dan geloven”
Mooi. En heel herkenbaar.
Dankjewel! Wat fijn om te horen dat het herkenbaar is 😉
Belangrijk onderwerp Hadassa, goed om aan te kaarten. Laatst hadden we daar een preek over nav Jacobus:6. Twee zinnen uit die preek heb ik opgeschreven als reminder voor als ik twijfel:
1 geloof zonder twijfel is als een lichaam zonder weerstand.
2: waar het vuur van geloof is, komt de twijfel je aanvallen. Zorg dat je gewapend bent, blijf in de buurt van medegelovigen.
En zo is het…maar ook wat jij beschrijft over Jezus’ reactie op Thomas.
Belangrijk om te onthouden…niet de moed verliezen. Hij weet welk maaksel je bent. Hij heeft ons toch zelf gemaakt en laat nooit los wat Zijn hand begon.
Gezegende dag allemaal.
Wat mooi, Bep! Dat is inderdaad helemaal waar. Mooie toevoeging!
Wauw, dit had ik even nodig! Mooi stukje!
Bijzonder, Elja! Ik hoop dat het je verder mag helpen!