Vechten voor Jezus: hoeveel heb jij er voor over?

26

nov

Esmeralda van Dijke

Na een drukke werkweek is het eindelijk vrijdagavond. Een vriend en ik besluiten om een filmpje te pakken en zo belanden we bij City of Ghosts. Een documentaire over een verzetsgroep in Raqqa, de stad die vernietigd werd door de IS zonder dat de wereld hier iets van wist. De verzetsgroep, Raqqa Being Slaughtered Silently, gebruikt social media om het drama uit Raqqa onder de aandacht te brengen en zo te vechten voor hun vrijheid. De documentaire volgt deze verzetsstrijders en er worden echte beelden gebruikt vanuit het leven in Raqqa en het werk van de IS. ‘Even een bioscoopje pakken’ veranderde in een schokkende avond, de beelden waren heftig en toen de documentaire afgelopen was, waren we in shock. Toen kwam er echter een vrouw de filmzaal binnengelopen en die zei het volgende: ‘Graag een applaus voor onze gasten!’. Een keer raden wie de zaal binnen kwamen lopen..

Daar stonden ze, de mensen uit de verzetsgroep RBSS, met gevaar voor eigen leven, omdat ze nog steeds op de hitlijst van de IS staan. Nu snapten we gelijk waarom er zoveel beveiliging in de zaal aanwezig was. Het volgende uur werd ingevuld als vraaggesprek waarbij de verzetsstrijders vertelden over hun leven, hun missie, hun doel. De verzetsgroep hangt de Islamitische religie aan, maar op de vraag of ze voor hun religie vechten geven ze een onverwacht antwoord.

‘Wij vechten niet voor een religie of een bepaalde groep. Wij vechten voor de vrijheid van onze stad, zodat we op een dag terug naar huis kunnen gaan. Hoe zwaarder het wordt, hoe harder we vechten. Als er een deel van de groep ten onder gaat, zal er een nieuwe groep opstaan. Wij geloven in onze vrijheid.’

Daar zat ik dan, als christen, belijdend dat ik vecht voor Jezus om zijn licht te verspreiden in deze wereld. Ik? Vechten? Vóór mij zaten mensen die gevlucht zijn, van wie hun familie vermoord is, die hun leven niet zeker zijn. Ze zitten daar in rust, met vrede en een glimlach, want ja het is zwaar maar ze vechten voor het grote doel: vrijheid. Wat kost het mij om te vechten voor Jezus? Wat doe jij om Zijn licht te verspreiden?

Jezus zegt het zelf in Johannes 16 vers 33:

Ik heb jullie dit allemaal gezegd, zodat mijn vrede in jullie zou kunnen zijn. Jullie zullen in de wereld veel moeilijkheden hebben. Maar houd moed: Ik heb de wereld overwonnen. (BasisBijbel)

De belofte van Jezus

Een grote les, op een gewone vrijdagavond, die ik mocht leren van deze strijders. Jezus vraagt jou en mij om te vechten voor zijn Naam. Jezus vraagt ons om alles op te geven en Hem te volgen. Jezus, de Zoon van God, die zijn leven gaf zodat wij mogen leven voor Hem. Hoe besteden wij dat leven? Kunnen mensen aan ons zien dat wij vechten voor Jezus? Wat geven wij op voor de Koning?

Jezus geeft ons een grote belofte in het Evangelie van Johannes; Hij heeft de wereld overwonnen! Het volgen van Jezus kost ons bijna niets, want we leven in een veilig land, we mogen ons geloof uitleven zonder dat onze familie ervoor vermoord wordt en we hebben de mogelijkheden om het Evangelie te verspreiden. Laat de verzetsgroep van RBSS een voorbeeld en inspiratie voor je zijn, om te vechten voor het Evangelie. RBSS vecht voor vrijheid, wij mogen vechten voor een eeuwig samenzijn bij de Koning. Wauw, wat een vooruitzicht!

Even een filmpje pakken, als ontspanning na een drukke werkweek. Dát verliep anders dan verwacht, we zijn sprakeloos. Ondanks onze stressvolle levens, voelen we ons spontaan gelukkig én gezegend, in vrijheid.

Aan de slag!

Vechten voor Jezus! Maak vandaag een statement voor Jezus, wees eens rebels. Trek die ene trui aan naar je werk waarop staat ‘Jesus saves!’ en ontdek hoe mensen er op reageren. Vraag spontaan een moment stilte in de pauze zodat je kunt bidden voor je medemens, deel de quote of het lied op je tijdlijn. Maak een verschil. Wij mogen vechten in vrijheid, gebruik die vrijheid en wees een strijder. Shalom!

Luister hier de song ‘Good Fight’ van Unspoken als bemoediging voor het vechten voor Jezus!

Download de dagtekst en deel ‘m op social media. Gebruik de hashtag #zijlacht, vinden we leuk!

Deel deze overdenking

  1. Gerben schreef:

    Onder de indruk van je verhaal. Dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap